ZOR GÜNLERİN ADAMI; FİKRET OTYAM

 

    Zor Günlerin Adamı;

Zor Günlerin Adamı Fikret Otyam Londra’da anıldı. İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen Fikret Otyam’ı anma panelinde, Araştırmacı Yazar Abdullah Nihat Yılmaz, Ressam Ece Clarke ve Fotoğraf sanatçısı Murat Metin konuştular. Eğitimci Kadriye Atabay tarafından sunulan panelde, yaşamını Türk halkına adayan gerçek bir Cumhuriyet Aydını olan Fikret Otyam,ressam,gazeteci,yazar,fotoğrafçı kişilikleri ile anıldı. Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz büyük halkçı-cumhuriyetçi yazar ve sanatçı Otyam’ı gazeteci ve yazar yönüyle tanıtan Abdullah Nihat Yılmaz, ‘Eshab ul Kalem’ olarak nitelendirdiği Fkret Otyam’ın yazı türleri arasında en çok ‘röportajları ve haber resimleriyle’ ön plan çıktığını ve belgesel röportaj alanında öncü olduğunu kaydetti. Fikret Otyam’a onun kitabında da yer verdiği ‘Zor Günlerin Adamı’ adlı yazısı ile ‘yaşamına en uygun’ vasıflandırmayı kendisinin yaptığını söyleyen Yazar Abdullah Yılmaz, ‘onun ressamlık yanında fotoğrafçılığı da sanat düzeyine çıkardığını’ vurguladı.   Otyam’ın bir yazar olarak ‘halkı anlatan’ yazarlardan farklı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, ‘Fikret Otyam, söylemek istediğini  bizzat halka söyleten ve ortaya çıkanı yazan,çizen ve fotoğraflayan eşsiz bir sanat adamıydı’ dedi.

     Ece Clarke; ‘O, resmi piyasa kurallarına sokmadı’

Fikret Otyam’ın ressam kişiliği hakkında bir konuşma yapan Ressam Ece Clark,’Zor Günlerin Adamı ‘ Otyam’ın Güzsel Sanatlar Akademisi’ndeki  resim eğitimi ve sanat anlayışına değindi. Onun yaşadığı dönemin ünlü halkçı resim geleneğinden Bedri Rahmi Eyüboğlu ekolüne bağlı bir sanatçı olduğuna işaret eden Ece Clarke ‘bunu Otyam’ın Harran Kadınlarında kullandığı ‘abartılmış göz’ resimlerinde görebilirsiniz’ dedi.’Bir ressam olarak Fikret Otyam’ın en önemli yönlerinden birinin onun yaşamı süresinde ABD ve Batı ülkelerinde gelişmeye başlayan ve Türkiye’ye de sıçrayan resim sanatının ‘kapitalist piyasa için’ kullanılmasına hiç prim vermemiş olmasıdır.’ diyen Clarke, Otyam’ın resimlerini galerilerde ve müzeyade salonlarında teşhir etmediği gibi konularda da her zaman halk ve devrim ögelerine sadık kaldığını kaydetti.

29 Şubat günü İADD tarafından düzenlenen ‘Zor Günlerin Adamı’ panelinin son konuşmacısı fotoğraf sanatçısı Murat Metin de, Otyam’ın fotoğrafları ve çektiği röportaj resimleri ile ilgili görüşlere yer verdi. Fikret Otyam’ın özellikle son yıllarında katıldığı toplantı ve gösterilerden fotoğraflar sunan Murat Metin, ‘zor günlerin adamı’ nın yaşam hikayesinden kısa anekdotlar ve kesitleri dile getirdi.

8 Ağustos 2015 tarihinde aramızdan ayrılan yazar-ressam- sanatçı Fikret Otyam’ın İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği’ne düzenlediği panelden dolayı bir teşekkür mesajı çeken yazarın eşi Filiz Otyam’ın eğitmen Kadriye Atabay tarafından okunan mesajında; ‘onun 89 yıllık yaşamında dolu dolu bir hayat sürdürdüğü,Anadolu insanının sesi,kulağı ve dili olduğu’ cümlelerine yer verildi.

Mahir Tan           LondraPosta-Londra