yol yakınken

          Yine Rusya, yine El Kaide

35 yıl öncesindeki şartların yeniden yaratılmaya çalışıldığı bir laboratuar deneyi bu; Yine Rusya,yine El Kaide .. Rusya’nın Sovyet rejiminde sonun başlangıcı anlamına gelen Afganistan işgalini, onun Merkezi Asya’da yayılmasını durdurmak için yaratılmıştı El Kaide. Geçen zaman içinde  Afganistan’dan Akdeniz kıyılarına kadar olan Müslüman coğrafyasında hemen herşey değişti. Değişmeyen ABD nin Rusya’ya karşı yürüttüğü ‘Cihadizm’. Orta-Doğu ve Doğu akdenizde varlığını korumaya çalışan Rusya’nın karşısında savaşan güçler tam olarak Afganistan işgali sırasında piyasaya sürülen Vahabi (Suudi Arabistan) çıkışlı Arap-Afgan cihadçıları. Şu sıralardaki ABD ve Batı’nın ‘favori’ örgütü doğrudan doğruya Arap-Afgan, Eymen El Zevahiri liderliğindeki El Kaide’nin Suriye’deki resmi örgütü El Nusra. ABD ve vekilleri Rusya’ya karşı El Nusra ve çevresinde örgütlenmiş cihadi örgütlenmeleri koruma telaşında.

            Düşürülen Rus uçağı büyük çerçeve içinde

Rus savaş uçağının Suriye-Türkiye sınırında Türk uçakları tarafından düşürülmesi olayı sadece ve sadece ABD ve vekilleri ile Rusya arasındaki örtülü savaş çerçevesi içinde bir anlam kazanıyor. Dünya’da,her hafta,yüzlerce kez hava sahası ihlali yaşanırken, ‘Türkiye gibi’ bir ülkenin ‘Rusya gibi’ bir ülkenin uçağını bu gerekçe ile düşürmesi sadece yaklaşan savaş koşullarında ‘tarafını belli etme’ girişimi olarak yorumlanmalı. Rusya’nın savaş gemileri ve deniz-hava üslerinin bulunduğu Doğu Akdeniz’e Fransa’nın Charles de Gaulle, ABD nin Truman uçak gemileri gönderirilirken İngiltere, Suriye bombalamalarına katılmak için Parlamento kararı çıkartmak üzere. Büyük hazırlık, kuşkuya yer yok ki, 1 Şubat 2016 da başlayacak olan Suriye geçiş hükümeti takvimine göre yapılmakta. Cihadizmin IŞID versiyonu için değil. Terörü sapıklık seviyesinde uygulayan, Batı’nın Kürdistan bölgesindeki petrol çıkarlarına ve Avrupa başkentlerinde sivillere  saldıran IŞID, şu anda Orta-Doğu’daki en büyük terör örgütü olan El Kaide (El Nusra) içinden çıkmış ve rahatlıkla tekrar aslına dönebilecek bir yapı.  Bunun için ‘IŞID Halife’si’ Bağdadi’nin öldürülmesi yeterli.

      Dönüşü olmayan yol

ABD ve İngiltere’de yapılan kamuoyu araştırmaları Paris katliamı sonrasında ‘IŞID’ın yok edilmesi’ yönündeki eğilimlerin güçlendiğini ortaya koyuyor. Ancak Dünya’daki tüm savaşların merkezinde yer alan bu iki ülkenin halkları Afganistan ve Irak rezaletinden sonra kara ordularının bir savaşa bulaşmasına kesinlikle karşı. 2016 nın ilk günlerinde başlayacak olan Suriye’de rejim tartışmaları ve geçiş hükümeti süreci ise artık bölgede bulunan Rusya-Suriye kuvvetlerine karşı denge sağlayacak büyük orduların devreye sokulmasını gerektiriyor Dünya’nın savaş ağaları için. Rus uçağının düşürülmesi olayı ise, yazık ki, bu iş için Türkiye’nin aday olarak seçildiğinin ilk işaretlerini verdi. Türkiye’nin Suriye sınırına yeni devriye savaş uçakları göndermesi ve karada yığınak yapması bu yolun başlangıcında olduğumuzu gösteriyor. Rusya ile askeri çatışmaya girmek, ABD, İngiltere ve Fransa için kendi halklarına kabul ettirilmesi imkansız bir macera. Ateşi tutmak için kullanılacak maşa olmaya hazır bir ordu ve batı desteği demek olan NATO üyeliğine sahip bir ülke biçilmiş kaftan gibi görünüyor Washington ve Londra’dan bakıldığında..

Mahir Tan                LondraPosta-Londra