YEMLİKLERE HÜCUM

                          Yemliklere Hücum

 

CHP de ‘Değişim’ mücadelesi birbirine zıt iki akımın karşı karşıya geldiği bir dönemde ortaya çıktı.

CHP nin parti olarak oy kaybettiği,çok başarısız bir seçim organizasyonu sonucu Partinin Cumhurbaşkanlığı Adayı Muharrem İnce’den 4 milyon oy az tercih edildiği bir dönemden sonra başladığı için sonuç almak için şanslı görüldü.

Ne var ki, aynı dönem ‘Değişim’ için tersten esen bir rüzgarın ağırlık kazanmaya başladığı bir dönemin sloganı olmak dolayısıyla beklenen etkiyi yaratamadı.

Zira Yerel Seçimler için kılıçların çekilmeye başladığı bir dönemde ‘Değişim’ parti kadrolarının tekerine çomak sokmaktan başka bir anlam taşımıyordu.

Yalnızca Muharrem İnce ve taraftarlarının değil, Yıllardan beri CHP ye oy veren seçmen tabanının pek kavrayamadığı bir gelişme yaşandı Ana muhalefet saflarında.

Bu partinin yönetici kadrolarının ve onların mevcut pozisyonlarını korumalarını sağlayan alt kadrolarının en önemli ‘seçimleri’ yapılacak Mart 2019 da.

Yerel Seçim Türkiye ve iktidar mücadelesi açısından tarihi bir önem taşımıyor.

Ancak CHP nin yöneticileri ve onların hemen altındaki kadrolar için öyle değil. Hemen tümü hayatlarında ellerine geçen en önemli fırsatı kullanarak yerel idareler çevresinde bir pozisyon kapma derdinde.

Bu çaba özellikle yerel idarelerde ve ‘yerel bazda’ kazanma beklentilerinin yüksek olduğu bölgelerde daha da heyecan verici; Bu bölgeler Merkez kadrolarının yemliği durumundaki Ankara Çankaya ve Yenimahalle Belediyeleri, Ege teşkilatları için İzmir Büyükşehir ve Tüm kaza belediyeleri, Devreye son iki senede giren İstanbul Teşklilatı için Kadıköy ve çevresindeki belediyeler, Beşiktaş, Şişli,Bakırköy belediyeleri.

Parti yönetimini ayakta tutan delege sistemi ise Bu kentlerden gelen ve seçilmiş delegelerin büyük çoğunluğunu oluşturan, ‘saadet zincirinin’ alt kadamesine dayanıyor.

Kısaca,’Değişim Hareketi’ tam dağıtımın yapılacağı yerel seçimler öncesi kongre isteyerek, fincancı katırlarını ürküttü.

Hesap adamı genel başkan, mevcut belediyelerin, CHP seçmeninin boykot yada oy vermeme olasılığına rağmen korunabileceği düşüncesinde. Bu nedenle daha dün; Bize oy vermeyen Erdoğan’a oy vermiş sayılır diyerek 8 yıldan beri oynanan oyunun yine gündemde olduğunu dile getirdi.         

                      Seçmen’in Kararı  ?

 

CHP de, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi toplantısı sonrası yaptığı açıklama ile aradaki köprüleri iyice  attığı parti guruplaşmaları seçim gününe kadar  en azından üç ayrı blok biçiminde pozisyon alıyor.

Bu guruplardan birincisi Kılıçdaroğlu çevresinde Parti Meclisi,Milletvekillleri,kurultay delegeleri, İl ve İlçe başkanlarından oluşan Genel Merkezci gurup. Kongre oylarının büyük bölümünü oluşturan bu guruplaşma, İzmir,Ankara ve İstanbul teşkilatlarında yerleşmiş. ‘Siyasi Çizgi’ gibi bir sorunu olmayan Ankara ve İzmir gurupları ile Genel Merkez’de oluşan iradenin takipçileri. Genel Başkanlığı boyunca partideki tüm guruplarla çalışmış olan Kılıçdaroğlu hala bu guruplar için ideal başkan türü.

İstanbul’da yerleşmiş ve 4 oy farkla yönetimi ele geçirmiş olan İl yönetimi ise farklı görünen gerekçelerle hazırlanıyor Yerel seçim günlerine. Çoğunluğu ‘ideoloji bazında’ CHP tabanı ile çok farklı bir zeminde bulunan bu gurup genel olarak İstanbul’un kaza belediyelerinde meclis üyesi yada onlarla iş yapan servis sektöründe yerleşmiş, oy tabanı olmayan küçük partilerden gelme bir anlamda ‘ithal’ guruplar ittifakı. Tamamen Belediyelerden gelen destekle ve partideki aymazlık sonucu İstanbul İl Başkanlığını ele geçirmiş olan bu ittifak yine ittifak halinde CHP tabanının güçlü olduğu yerlerde Belediye yönetimlerine yerleşmek ve çevrelerine ‘yaşam garantisi’ sağlayacak akçeli işler peşinde. Özal dönemi kalıntısı kadrolar ve deneyimli ‘soros vakıfları’ tarafından yönlendirilen bu  gurup ‘reklam haberi’ peşindeki  İstanbul’daki CHP  seçmenine hitap eden medyayı da ‘ütücülükten milyoner olmuş iş adamları’ miti ile kendine bağlamaya çalışıyor.

CHP tabanı ele alındığında en büyük gurubu oluşturan İnce ve Değişim Gurubu’nun bu çemberlerden sıyrılarak yerel seçimlerde etkin olması beklenmiyor. Son günlerdeki gelişmelere bakarak, imza toplama hareketinde taktik yanlışlıklar yapan değişim Gurubunun, imza ve kurultay işinin verdiği bıkkınlık üzerine seçim sonuçları için beklemeye geçtiği söylenebilir.

Yerel seçimler ve vereceği sonuçlar için kritik dönemeç önümüzdeki aylarda CHP nin oy tabanında ezici üstünlüğe sahip Atatürkçü seçmenin tutumu ile ortaya çıkacak. Seçmen, ya, Genel Merkez’i izleyerek ‘ne de olsa CHP’ diye bile bile lades oynamayı sürdürecek ya da bu oyunu sona erdirecek cesaretli bir adım atacaktır. İzmir’in bazı ilçelerinde, Ankara Çankaya ilçesinde ve İstanbul’un bazı ilçe belediyelerinde oy vermeyerek parti tabanının  ağırlık kazanacağı bir sistemin ilk adımlarını atabilecektir.       

 

Aşağıda naklettiğimiz tablo İzmir’in ilçe belediyeleri için aday olma uğraşındaki isimlerden oluşuyor. İzmir’in Atatürkçü seçmeninin oy ağırlığı altındaki bu ilçelere aday olanlar ya mevcut belediye başkaları yada CHP ilçe başkanlarıdır. CHP il ve ilçe teşkilatları yönetimleri bir tür Belediye başkanlıkları için birer atlama tahtasıdır. İzmir İlçe Başkanı  Deniz Yücel, en ballı iki ilçe belediyesi olan Konak ve Buca Belediye başkanlıkları için aday. Deniz Yücel’in değişim hareketine karşı yaptığı kahramanca mücadeleyi anlamak kolaylaşıyor şimdi.

İşte CHP İzmir’de parti kulislerinde belediye başkan aday adaylığı için konuşulan isimler;

 

ALİAĞA:
Özcan Durmaz (ilçe başkanı), Barış Eroğlu, Erol Güngör, Ümit Devran

BALÇOVA:
Mehmet Ali Çalkaya (Mevcut belediye başkanı), Suat İstanbul, Hüseyin Çorlu, Mustafa Moroğlu, Muharrem Dayanç, Banu Gençkan.

BAYINDIR:
Ufuk Sesli(Mevcut belediye başkanı), Behzat Aydilek (İlçe başkanı), Hüseyin Tamer Yanık, Ali Erişen.

BAYRAKLI:
Hasan Karabağ (Mevcut belediye başkanı), Ali Engin, Hatice Tatlı, Songül Gök, Murat Haluk Öncel, Serdar Sandal, Cevat Durak, Kerim Özer, Hüseyin Sezer, Cindi Canpolat, İrfan inanç Yıldız.

BERGAMA:
Mehmet Gönenç(Mevcut belediye başkanı), Mehmet Ecevit Canbaz(İlçe başkanı), İdris Yavuzyılmaz, Ayşe Şimşek, Mert Can Malkoç…

BEYDAĞ:
Vasfi Şentürk (Mevcut belediye başkanı), Feridun Yılmazlar (İlçe başkanı), Sinan Sarıküse

BORNOVA:
Olgun Atilla (Mevcut belediye başkanı), Nevzat Kavalar, Okan Karlıdağ, Ethem İnal, Bülent Çetinkaya, Selma Nalbantoğlu, Onur Koçanalı, Ulaş Polat, Hüseyin Sezer

BUCA:
Levent Piriştina (Mevcut belediye başkanı), Deniz Yücel (İl başkanı), Kasım Akdağ (İlçe başkanı), Erkut Tamay, Suat Nezir, Ali Hıdır Uludağ, Ali Rıza Kaya, Mehmet Süne, Aysun Önal Uyar, Güngör Kaya, Ercan Tatı, Necati İmam

ÇEŞME:
Muhittin Dalgıç (Mevcut belediye başkanı), Ekrem Oran (İlçe başkanı) Alaattin Yüksel, Banu Ayhan, Nedim Gümüş, Birol Soylu

ÇİĞLİ:
Hasan Aslan (Mevcut belediye başkanı), Utku Gümrükçü (İlçe başkanı), Ali Rıza Koçer, Metin Solak, Aziz Buğa, Ali Engin, Ülkümen Rodoplu, Umut Barış Ballıkaya, Tülin Koç, Ayten Gülsever, Semra Aksu, Gürbüz Bal,

DİKİLİ:
Mustafa Tosun (Mevcut belediye başkanı) Gökmen Ulu, Adil Kırgöz, Rıza Gök

FOÇA:
Gökhan Demirağ (Mevcut belediye başkanı), Baran Gezmiş Yıldırım (İlçe başkanı) Günal Biçer, Gürol Türkmentepe, Gökalp Müstecaplıoğlu, Fatih Gürbüz.

GAZİEMİR:
Halil İbrahim Şenol (Mevcut belediye başkanı), Umut Tekin, Abdurrahim Nursoy, Cem Koç, Muzaffer Kapı,

GÜZELBAHÇE:
Mustafa İnce (Mevcut belediye başkanı), Alpay Kandemir, Uğur Yelekli, Mustafa Gürkan, Ezgi Deniz Urunga

KARABAĞLAR:
Muhittin Selvitopu (Mevcut belediye başkanı), Ali İhsan Yıldız(İlçe başkanı) Musa Çam, Şakir Başak, Polat Manduz, Fahri Elmas, Bülent Sözüpek, Sıtkı Kürüm, Mehmet Türkbay, Muhsin Kurt,

KARABURUN:
Ahmet Çakır (Mevcut belediye başkanı), Bülent Cumcum(İlçe başkanı), Serdar Yasa

KARŞIYAKA:
Hüseyin Mutlu Akpınar (Mevcut belediye başkanı), Uğur Yıldırım (İlçe başkanı), Cevat Durak, Talat Ünlü, Cihan Türsen, Ali Engin, Taha Okan, Murat Ergün, Murat Serdar Koç

KEMALPAŞA:
Rıdvan Üreten, Rıdvan Karakayalı, Bülent Oray, Hasan Ali Oray, Kudret Balcı, Okan Karlıdağ, Ünsal Atmaca,Cemil Balyeli,

KINIK:
Ahmet Özkan, Ferruh Bodur, Mehmet Çetinkaya, Murat Tosun.

KİRAZ:
İsmet Korkmaz (İlçe başkanı), Salim Özkarakaş, Pilot Zeybek, Levent Çılı, Adnan Özdoğan, Süleyman Top.

KONAK:
Sema Pektaş, (Mevcut belediye başkanı), Deniz Yücel (İl başkanı), Şakir Başak, Rıfat Nalbantoğlu, Ceyhan Kayhan, Muhsin Kurt, Sedat Uzunbay, Aytekin Tunus, Nilay Kökkılınç

MENDERES:
Ahmet Pala (İlçe Başkanı), Mustafa Öztürk, Süleyman Pehlivanoğlu, Celil Anık.

MENEMEN:
Tahir Şahin (Mevcut belediye başkanı), Ali Kemal Elitaş, Serdar Değirmenci, Serdar Aksoy, Nurgül Uçar, Ömer Güney,

NARLIDERE:
Abdül Batur (Mevcut belediye başkanı), Mustafa Moroğlu, Devrim Kırlangıç, Hakan Kılıç, Celal Yıldız, Ezgi Deniz Urunga

ÖDEMİŞ:
Remzi Boyacıoğlu, Mehmet Eriş, Bekir Keskin, Mehmet Birlik, Cumhur Şener, Nazan Dönmez, Halil İbrahim Kökten, Erdem Boyacı

SEFERİHİSAR:
Tunç Soyer (Mevcut belediye başkanı), İsmail Yetişkin (İlçe başkanı), Aydın Güney

SELÇUK:
Vefa Ülgür, Emir Cömert, Hasan Uysal, Filiz Ceritoğlu Şengel,

TİRE:
Tayfur Çiçek (Mevcut belediye başkanı), Hakan Şenoyar (İlçe başkanı), Mahmut Eskiyörük, Burak Alp Ersen, Yücel Özen, Şenol Sardoğan, Ali Doğu, Nihat Koç

TORBALI:
İsmail Uygur (İlçe başkanı), Övünç Demir, Sıla İlgi Akkaş, Sedat Uzunbay

URLA:
Sibel Uyar (Mevcut belediye başkanı), Alaatin Yüksel, Kemal Karataş, Bahri Yalaz, Burak Oğuz, Yusuf Baratalı…

 

 

Mahir Tan      LondraPosta-Londra