Yemen’e İngiliz Bombaları Yağıyor

                             Yemen’de İngiliz bombaları

Önümüzdeki ay Parlamento’da Suriye’de bombalamalara başlamak için oylamaya gidecek olan Muhafazakar Hükümet, Yemen’de Şii ayaklanmacılara bomba yağdırıyor. 7 Mayıs tarihinde yapılan İngiltere seçimlerinde beklenenden fazla oy alarak çoğunluk hükümeti kuran Muhafazakar Parti, Dış Politikada Washington ile ortak bir uluslararası ajendayı uygulamak için harekete geçti. Irak’ta Kuzey Irak Yönetimine doğrudan silah yardımı yapan İngiltere, OrtaDoğu’nun tüm savaş sahnelerinde yer alıyor. Seçimler öncesinde yapılan parlamento görüşmelerinde Hava Kuvvetlerini Suriye’de kullanma izni alamayan David Cameron yönetimi, yeni sağladığı parlamento çoğunluğuna güvenerek, Suriye de bombalamalara katılma teklifini yeniden gündeme getiriyor. İngiliz parlamentosunda geçtiğimiz günlerde yapılan soruşturma önerileri, sonunda İngiliz Hükümeti’nin Yemen’de de aktif olarak rol oynadığını gösterdi. Suudi Arabistan ile savaş halinde bulunan Yemen’deki Şii Huthi’lere karşı Suudi Arabistan’ın kullandığı güdümlü füze ve bombaların İngiltere tarafından Suudi hava kuvvetlerine verildiği ortaya çıktı.

            Suudi Arabistan’ın en büyük desteği

İngiltere Savunma Bakanlığı adına Lordlar Kamarasında sorulara cevap veren Earl Howe, ‘Suudi Arabistan tarafından yapılan operasyonlara doğrudan katılmadıklarını ancak onlara güdümlü silahlar ve önemli istihbarat desteği sağladıklarını’ kabul etti. Suudi Arabistan’daki Hava ve Deniz üslerinde bağlantı ve eğitim subayları bulundurduklarını söyleyen Sir Howe; bazı İngiliz gazetelerinde yayınlanan ‘İngiliz Ordusu için hazırlanmış güdümlü füzelerin ilk kez olarak yabancı bir orduya verildiği haberlerini doğruladı. Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri tarafından Yemen’de kullanılan ve çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu bildirilen bombaların ‘Paveway IV’ adlı güdümlü füzeler olduğu kaydediliyor. Suudi Arabistan hava Kuvvetleri, Yemen’de yaptıkları bombardmanlarda ağırlıklı olarak İngiltere tarafından verilen ‘Typhoon’ ve ‘Tornado’ jetlerini kullanıyor ve hedeflere 500 kiloluk bombalar atıyor. Paveway IV lazer güdümlü füzeleri İngiltere’deki Rayteon tarafından üretiliyor.Afganistan ve Libya savaşında kullanılan Paveway füzelerinin İngiliz Hava kuvvetleri (RAF)tarafından Irak’taki IŞID hedeflerine karşı da kullanıldığı belirtiliyor. Suudi Arabistan’a 150 milyon ve 425 Milyon sterlinlik iki parti halinde verilen füzelerin satışı, ABD kongrelerinde önemli tartışmalara neden olmuştu. Yemen’deki Şii hedeflerine Paveway füzeleri yine İngiltere tarafından bu ülkeye satılan Typhoon ve Tornado savaş uçakları ile atılıyor.

           ‘Air Supremacy’

15-16 Temmuz Günleri Londra’da İngiliz Askeri Think-Tank’ı RUSİ tarafından düzenlenen ve İngiltere’nin resmi kilisesinin merkezi ‘Church House’da yapılan Hava Kuvvetleri’nin önemi konulu konferansta en önemli bölümleri ‘Air Supremacy’(Hava Egemenliği) tartışma ve önerileri meydana getirdi. ‘Hava Egemenliği’, askeri literatürde Hava’da hakim olmak biçimindeki Air superiority’ den farklı anlam taşıyor. Belirli bir hava bölgesinde,hiç bir düşman hava aracına yer vermemek gibi kesin bir anlam taşıyan ‘Air Supremacy’,genel olarak bir bölgenin ‘uçuşa yasak bölge’ olarak ilan edilmesi ile aynı değeri taşıyor. Orta-Doğu’da bölge hakimiyetini pekiştirmek isteyen ABD-İngiltere ittifakı hava üstünlüğü yanında Suudi Arabistan Dahran- Bahreyn- Kıbrıs Akrotiri- İncirlik tarafından oluşturulan bir kare tarafından çizilen hava parçasında ‘Hava Egemenliği’ sağlama peşinde. Bu ittifak içinde İngiltere’nin sanıldığından daha büyük bir payı var. Zira İngiltere Suudi Arabistan hava kuvvetlerinin kullandığı uçaklar ve teknolojinin büyük bir bölümünü bu ülkeye satan ve bakımını yapan ülke.Körfez bölgesindeki Bahreyn’de bir hava ve bir deniz üssüne sahip olan İngiltere, Kıbrıs’taki Akrotiri ile birlikte ABD’nin yanında bölgenin en büyük hava gücünü oluşturuyor. Bu nedenle İngiltere parlamentosunda gelecek ay oylanacak olan ‘Suriye’deki bombalamalara katılma’ tasarısı önemli gelişmeler doğuracak nitelikte.

 

Mahir Tan                 LondraPosta-Londra