Yaşar Yakış; Sadece Rusya ve İran Suriye’de Meşru Olarak Bulunuyor

Yaşar Yakış;

‘Sadece Rusya ve İran Suriye’de Meşru Olarak bulunuyorlar’

 

Türkiye’nin eski Dışişleri Bakanlarından Yaşar Yakış,  Rusya’nın ünlü ‘Valdai Discussion Club’- Uluslararası Stratejik Araştırma enstitüsünde yayınlanan yazısında  Rusya’nın  Suriye’deki rolünün 2018 yılında azalmayacağını tersine daha fazla artacağını ileri sürdü. Türkiye’nin 2012 yılından başlayarak müdahil olduğu Suriye Krizi ve iç savaşında, Türkiye’nin tutumuna genellikle karşı çıkan ve Dışişleri Bakanlığı görevinden ayrılmasından sonra Londra’da görüştüğümüz Yaşar Yakış, Suriye krizinde sürekli olarak dengeli ve yapıcı bir politika izlenmesini destekledi. Özellikle, Hükümetin, Batı ülkeleri ve Suriye’de ittifak yaptığı isyancı gurupların etkisiyle ‘Şam’da Emeviyye camiinde namaz kılacağız’ söyleminin hayalci ve gerçek dışı karekterine karşı duran Yakış, bugün yayınlanan yazısında ,Türkiye’nin Astana sürecine katılmasının ‘ bölgedeki gerçekliği görmesine ve politikalarını ona uyumlu hale getirmesine’ neden olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin İdlip de deconfliction bölgesinde görev üstlenirken  ‘meşru’ endişelerinin  Afrin bölgesinde toplandığı için ‘dikkatlerinin İdlip den çok Afrin’de olup bitenler üzerinde toplandığını kaydeden Yaşar Yakış, ‘İdlip operasyonunun Türkiye’yi Rusya yörüngesine bir adım daha yaklaştırdığına’ dikkat çekti.

 

Barış Süreci Sonunda Türkiye ve ABD  çekilmelidir.

 

Türkiye Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, mevcut durumda Suriye’de bulunan yabancı askeri güçlerden yalnızca Rusya ve İran’ın Suriye’nin resmi talebiyle ülkeye geldiklerini belirterek Türkiye ve ABD kuvvetlerinin bu ülkede ‘meşru’ durumda olmadıklarına işaret etti. Soçi  görüşmeleri sonrasında 22 Kasım tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamada ‘Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunmasının, barış süreci sonrasında Türkiye’nin askerlerini çekeceği vaadi olarak anlaşlması gerektiğini yazan Yakış, ABD nin de bölgeden barış sonrasında çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Yaşar Yakış’ın Suriye konusu üzerindeki bir başka önemli değerlendirmesi PYD nin hakim olduğu bölgelerde yoğunlaşıyor. İki Büyük Süper gücün desteği altında bulunan PYD kantonlarında, Türkiye’nin en büyük endişesi Kürtlerin bu bölgelerdeki etnik yapıyı değiştirme çabasından ileri geldiğini belirten Yakış, bu konuda Suriye devleti ve Türkiye’nin politikalarının birbirine yaklaştığını vurguluyor.

ABD Başkanı Trump’ın, İsrail2in Başkenti olarak Kudüs’ü tanımasının Suriye meselesinde barıi sürecine olumsuz etkileri olacağını söyleyen Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Rusya’nın Suriye’deki ‘oyun kurucu’ rolünün öneminin barış süreci boyunca giderek artacağına işaret etti.

Mahir Tan         LondraPosta-Londra