…YA DA SENİ PARÇALARLAR

             Ya da seni parçalarlar

 

  1. Ölüm yıldönümünde Londra’da Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen anma gecesinde Uğur Mumcu bu dizilerle bir kez daha anıldı;

‘Ya parçası olacaksın alçaklığın

Ya seni parçalarlar’

İADD başkanı Jale Özer, 24 Ocak gecesi düzenlenen Uğur Mumcu’yu anma toplantısında büyük gazeteci-yazar ve yurtseveri, Şair Ataol Behramoğlu’nun bu dizeleri ile gündeme taşıdı. Londra’da yapılan tek Uğur Mumcu’yu Anma Toplantısında  büyük yazarımızı çeşitli yönleriyle tanıtan bir panel düzenlendi. Başkan jale Özer’in açış konuşmasında sonrasında, İTDF Asbaşkanı Dr. Ali Tekin Atalar, İADD Onur Kurulu Başkanı ve BBC eski yapımcısı Turan Erdemgil ve gazeteci Mahir Tan izleyicilere hitap ettiler. ADD tarafından hazırlanan ve başta Uğur Mumcu olmak üzere, 1968 den beri suikastlerde yaşamlarını kaybeden tüm devrim şehitlerinin yer aldığı bir fotoğraf gösterisi ile başlayan panel, hüzün ve  umudun bir arada yaşandığı bir geceye dönüştü.

Açış konuşmasını yapan İADD Başkanı Özer; konuşmasında Uğur Mumcu yanında bir başka devrim şehidi olan Prof.Dr. Muammer Aksoy’a geniş bir yer verdi. 31 Ocak tarihinde anılacak olan Muammer Aksoy’un cenaze töreninde onun büyük boy portresi ile en önde yer alan Uğur Mumcu’nun  fotoğrafı gerçekte, söze gerek bırakmayacak kadar açık ve öğreticiydi; ‘ya da sizi parçalıyorlar’.   

Jale Özer de konuşmasını şöyle bitiriyordu;

 ‘ Araştırmacı yazar  Uğur Mumcu, ülkemiz üzerinde oynanan kirli emperyalist oyunları araştırmalarıyla, yazılarıyla ortaya koyduğundan katledilmiştir. 

Onlar Laik, demokratik hukuk devletinin , Atatürk ilke ve devrimlerinin , emeğe dayalı bir düzenin yılmaz savunucularıydılar.Emperyalist güçlerin önünde birer engel oldukları için katledilen bu aydınlarımızı yaşattığımız ve uğruna hayatlarından oldukları inanç ve ilkelerini gençlerimize benimsettiğimiz sürece karanlık güçler hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır.

Ataol Behramoglu’nun

UĞURA AĞIT DEĞİL, ÖVGÜ siiriyle kunusmami bitirmek istiyorum.

Günümüzde insan olmanın
Çok ağır bedeli var
Ya parçası olacaksın alçaklığın
Ya seni parçalarlar

Oysa insan olmak
Çoğalabilmektir başkalarıyla
İnsansın, birinin canı yanarken
Senin de canın acıyorsa

Bir bombayla canına kıyılan
Çoğalmasını bilen biriydi
Daha az Uğur Mumcu’yduk dün
Daha çok Uğur Mumcu’yuz şimdi. ‘

İTDF Asbaşkanı Dr. Ali Tekin Atalar, yaptığı sunuş konuşmasında Atatürkçü toplumsal liderlere yapılan suikastlerde Emperyalizm ve Siyonizmin oynadığı başat role işaret etti. 

24 Ocak Uğur Mumcu’yu anma gecesi panelinin konuşmacılarından BBC eski yapımcısı Turan Erdemgil, Uğur Mumcu ile yaptığı bir radyo röportajında yer alan konuşmaları tam metin halinde okuyarak, ünlü yazarın değişik kültür, sanat ve politika alanlarındaki görüşlerine yer verdi. Gazeteci-yazar uğur Mumcu’nun toplumdaki yozlaşma ve geriye gidişi net olarak tesbit eden değerlendirmelerine yer veren Turan Erdemgil’in sunuşu, Uğur Mumcu’ya ölümünden 26 yıl sonra duyulan gereksinimi bir kez daha ortaya koydu.

 

Gecenin son konuşmacısı Mahir Tan, Uğur Mumcu’nun Ankara Hukuk Fakültesi öğretim üyesi olarak ve 12 Mart dönemindeki askeri cezaevi yaşamına ait anılara yer verdiği konuşmasında, 1961 Anayasası ve onun getirdiği özgürlük ortamının yazarın siyasi kişiliği ve dünya görüşü üzerindeki etkilerine ağırlık verdi. Tan, Uğur Mumcu’nun eğitimini tamamlayıp bir parçası haline geldiği Ankara Hukuk Fakültesi’nin Cumhuriyet tarihi içindeki önemine işaret ederek, ‘öldürülen bilim adamları bir biçimde Cumhuriyet’in ‘ana hukuk eğitim kurumu’ olan hukuk fakültesi çevresinden seçilmişlerdi’ dedi. Üst düzey siyasi cinayetlerin üzerine fatura edildiği bir Hizbullah versiyonu olan Tevhid’i Selam örgütünün, gerçek azmettiricilerinin hiç bir zaman ortaya çıkarılmadığını savunan Mahir Tan ‘ne var ki 2005 yılında sonuçlanan Uğur Mumcu davasında sanıkların aynı zamanda Muammer Aksoy, Bahriye Üçok ve Ahmet Taner Kışlalı cinayetlerinde de rol oynadıklarını vurgulanması’ cinayetlerin amaç ve hedefini ortaya koyuyor’dedi. Uğur Mumcu’nun önemli bir gazetecilik çalışması sonucu gündeme getirdiği  Ünlü CIA uzmanı David Galula’nın vurguladığı gibi ‘toplumların üst düzey kanaat önderlerinin hedef alınması ve korkunun tüm topluma mal edilmesi’ amacına yönelik cinayet kasırgasının Atatürkçü düşüncenin en önemli liderlerini öldürmelerinin özel önemine işaret eden Mahir Tan, ‘Mumcu’nun Türk toplumuna ikinci büyük armağanı ise ‘Rabıta’ ve ‘takunyalı biraderler’ çalışmaları ile şimdi içinde bulunduğumuz ‘geleceği’ eşsiz biçimde ön görmesiydi’ dedi.  

LondraPosta-Londra