UÇAKLAR İNGİLTERE’DEN FÜZELER RUSYA’DAN

      250 Rolce Royse Motorlu Savaş uçağı

 

Türkiye Kudüs ve Zarrab endeksli dış politikanın dışında askeri alanda arayışlar içinde. Genel Kurmay bölgesel ve stratejik anlamda önem taşıyan görüşmelerle dolu bir hafta geçirdi. Kudüs toplantılarına paralel olarak  geçtiğimiz hafta yapılan askeri zirvelerden birincisi Türkiye ve ABD ve Irak Genel Kurmay başkanları arasında, ABD Avrupa Bölgesi Komutanı katılımıyla  gerçekleştirilen 15 Aralık toplantısı oldu. Türkiye’nin Hava Savunma Sistemi olarak SS400 alımı kararını açıkladığı günlerde yapılan bu toplantıda , ABD ve NATO nun SS 400 ler konusunda Türkiye’ye karşı olan tutumunu ve PYD-İdlip  meselesini gündeme taşımadığını kimse ileri süremez. Genel Kurmay Başkanı’nın 15 Aralık toplantısından tam bir gün sonra kabul ettiği sürpriz konuk, Rusya Genel Kurmay Başkanı  oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere Başbakanı Therasa May ile telefon görüşmesi yaparak açıkladığı İngiltere’nin ABD Başkanı Trump’ın Kudüs açıklamasına katılmadıklarını ve BM Güvenlik Konseyinde ABD aleyhine oy verecekleri beyanı sırsında ise Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar, Londra’da İngiltere Genel Kurmay Başkanı ile görüşme halindeydi.

Kısaca Türkiye yalnızca siyasi platformalarda değil, askeri alanda da kendisine bir ‘yer’ arıyor.

 

           Elinde 1100 adet Savaş Uçağı Motoru Var.

 

İngiliz savunma devi BAE ile Türkiye’nin TAİ si arasında 2017 yılı Ocak ayında imzalanan ön anlaşma Türkiye’nin Rolce Royse motoru takılmış 250 Savaş uçağı üretmesi hakkında idi. Türkiye’de Savunma Sanayi ve TAİ den yapılan açıklamalarda Türkiye’nin ‘İmmediate Engin’ (Hazır Motor)  ihtiyacının bildirildiği ve BAE ye kesin kararın 2018 yılının ilk ayında verileceği açıklanmıştı. Arada geçen bir yıllık süre içinde İngiltere-Türkiye arasında ön anlaşması imzalanan TFX  Avcı Uçağı üretimi hakkında İngiliz tarafından yapılan açıklamalar herşeyin yolunda gittiğini gösteriyordu. BAE Genel Müdürü Chris Boardman, temmuz ayında yapılan RİAT hava gösterileri sırasında yaptığı konuşmada; ‘Türkiye’ye mühendislerini gönderdiklerini ve Yeni Kuşak Avcı uçaklarının yapımına başlayacaklarını’ bildiriyordu.

Dünya’nın en büyük uçak motoru üreticilerinden biri olan Rolce Royse’un  Fransız- Alman-İngiliz ortak yapımı olarak düşünülen Typhoon ve  Tornado,projesinde Brexit dolayısı ile ortaya çıkan problemler nedeniyle Rolce Royse’nin ürettiği Savaş uçağı motorlarının ‘elde kaldığı’ sorusu üzerine açıklama yapan BAE sorumlusu Boardman ‘Herhangi bir korkum yok. Fransız Dassaoult ile İnsansız Uçak projesine dönüyoruz. Savaş uçaklarını Türkiye ile birlikte üreteceğiz’ diyordu.

 

        Uçaklar İngiltere’den  füzeler Rusya’dan

 

Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın muhtemelen ‘o.k’ verdiği TFX Savaş uçağı ortak imalatı olumlu ve olumsuz bazı karakterleri Türkiye savunması içine katıyor. ‘25 Milyar Dolarlık bir proje olan TFX, Türkiye’nin havada tamamen yenilenmesini ve bir kısım eski uçaklarında ihraç edilmesi olanağını veriyor.  Sorun; Hava savunmasında SS 400 alımı ile Rusya cihetine doğru kayan Türkiye’nin savaş uçakları alanında Rusya’nın uluslararası planda en önde gelen düşmanı olan İngiltere ile birlikte oluşu.  Bir çok alanda ABD firması Rayteon, İsrail Raphael ve Elbit Systems  ile iç içe üretim yapan BAE nin Türkiye ile yapacağı ortaklığın yaratabileceği teknoloji sorunları ise ayrıca incelenmeli uzmanlar tarafından.

Yine de,  25 milyarlık bir kontrat için Erdoğan’a ‘Kudüs’ sözü veren Theresa May’in 2 Aralik tarihinde Londra’da İsrail’in Osmanlı toprağında kuruluşunun 100. Yılını kutlamak için festival ilan ettiğini hatırda tutmak gerekiyor.

 

Mahir Tan             LondraPosta-Londra