Türker Ertürk ; ‘İşimiz 19 Mayıs’tan daha zor’

 

     İşimiz 19 Mayıs’tan daha zor

Eski Deniz Harb Okulu Komutanı Em. Amiral Türker Ertürk Londra’da konuştu. İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu ve İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği’nin davetlisi olarak bir dizi etkinlikte yer almak için Londra’ya gelen Ertürk, 22 Nisan gecesi, İADD tarafından düzenlenen ‘Dünya’da Anti-Emperyalist Mücadelenin İlk Kalesi olan TBMM’nin açılışının 96. yılında  Ülkemize,Bölgeye ve Dünya’ya Bakış’ adlı bir konferans verdi.  Türkiye’de Atatürkçü Cephenin en önemli isimlerinden biri olan Türker Ertürk, Londra’da konferans ve konuşmalar yanında özel toplantılar ve görüşmeler yaparak daha önce Askeri Ataşe olarak görev yaptığı İngiltere’nin başkentinde Türk toplumu içinde  geniş bir etki alanı yaratıyor. 22 Nisan gecesi konuştuğu İADD konferansında yeni mesajlar veren Türker Ertürk, Türkiye ve bölgedeki siyasal-askeri durumu değerlendiriken; ‘İşimiz 19 Mayıs 1919 dan daha zor’ dedi.

       ‘ Vahşi İslam İsyanından- Vahşi İslam İsyanına’

Konuşmasında 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarınbı inceleyerek başlayan Türker Ertürk; ‘1. Dünya savaşında Osmanlı Devleti’nin tamamen yeni bir paylaşım savaşı içindeki Alman Emperyalizminin çıkarlarına uygun bir savaş düzeni içinde yer aldığına dikkat çekti. Erkani Harbiye Reisi (Genel Kurmay başkanı) ve Donanma Komatını birer Alman Generali olan Ordunun Sarıkamış, Kanal Harekatı gibi çok önemli muharebelerde Almanyanın askeri stratejisine uygun bir savaş düzeni ile cephelerde binlerce evladını kaybetti. Alman İmparatoru Wilhelm’in ‘Vahşi İslam İsyanı’ adını verdiği İngiltere’ye karşı Cihad ilanının, İngiltere’ye karşı Alman staretejisinin en önemli parçası olduğunu söyleyen Ertürk, Vahşi İslam Osmanlı’nın izlediği ‘Panislamizm’ politikası altında yürütüldüğüne işaret etti. ‘Vahşi İslam İsyanı’ nın 100 yıl sonra bu kez ABD tarafından yönlendirildiğini belirten Ertürk, ‘tesadüfe bakın ki Türkiye’de de yine panislamist-Osmanlıcı bir iktidar var’ dedi.

  Kurtuluş Literatürüne bir katkı

Türker Ertürk konferansında kaydedilmesi gereken bir nokta da, bir deniz askeri olan Ertürk’ün 1915 Çanakkale Savaşları ve Kurtuluş Savaşı arasındaki canlı bağlantı oldu. ‘Çanakkale Deniz ve kara savaşları sonunda Boğazları geçemeyen ve Rus Çarlık ordusu ile birleşemeyen İngiliz-Fransız orduları 4 yıl fazladan çok kanlı bir savaş yürütmek zorunda kaldılar’ diyen Türker Ertürk ‘ 1919 yılına gelindiğinde Emperyalizm yorgun düşmüştü. Bu neden Mustafa Kemal ordusunun karşısına çıkacak güç ve cesaretleri kalmamıştı.  İşte Çanakkale savunması ve Kurtuluş savaşı arasındaki en önemli bağlantı budur’ diyerek bu alanda ilk kez vurgulanan bir konuyu gündeme getirdi.

      Ergenekon Rejim değişikliği için yapıldı.

Türkiye’de iktidar yapısının önümüzdeki aşamada bir ‘rejim değişikliğini yeni Anayasa yoluyla legal hale getirmek için düzenlendiğini söyleyen Ertürk Amiral, ‘Ergenekon ve beraberindeki davaların ABD Emperyalizminin bu alanda en büyük engel olarak gördüğü Türk Ordusunu tasfiye etmek ve etkisini kaldırmak için’ hazırlandığını ve uygulandığını kaydetti. AKP Yönetimi,Cemaat ve yetmez ama evetçilerin sadece birer taşeron olduklarına dikkat çeken Ertürk, ‘Bu davalar olmasa idi, bugün bölücü ayaklanma olmaz, Suriye’de savaş kışkırtıcılığı yürütülemez ve Anayasa’dan Türk adının silinmesinin lafı bile edilemezdi’ dedi.

İTDF Başkanı Jale Özer’inde bir konuşma yaptığı 22 Nisan konferansı sonrasında Em. Amiral Türker Ertürk’ e bir plaket ve onur ödülü verildi.

Mahir Tan      LondraPosta-Londra