Türk Tiyatrosunun Londra Kampüsü

 

      Türk Tiyatrosunun Londra Kampüsü

Türkiye’den Londra’ya beyin ve sanat göçü bu. İlk göstergeler her zaman sanat alanında ortaya çıkıyor.  Toplumsal gelişmelerden doğrudan etkilenen kesimlerin başında sanatçılar ve özellikle hergün,hergece halk ile karşıya, yüz yüze olan tiyatrocular geliyor. Türkiye’nin 68 li, 71-80 li yılları gibi sanatçılar en önde.

Londra’da Türkiye’li tiyatro sanatçılarının bir ev sahibi var.Uzun yıllardan beri Londra’da yaşayan Türk Devlet Tiyatrosu sanatçısı Füsun Demirer. Nazım Hikmet’i Türk tiyatrosu ile defalarca bileştiren, onu İngiltere Türk Toplumuna etli,canlı olarak sunan Tiyatro ustası Demirer, tiyatro hocalığı, kısa metrajlı filmler alanında da Türk sanatçılarına önderlik ediyor. Son dönemdeki Türk tiyatro sanatçılarında Türkiye’den İngiltere’ye doğru esen sanatçı göçü rüzgarlarınında son bulduğu liman Füsun Demirer oldu. 2016-2017 yıllarının Londra’da oyunlar koyan,sahneleyen, kısa metrajlı filmlerde oynayan Türk Tiyatro sanatçıları Ahenk Demir, Müslim Alataş,Günyol Bakoğlu ve unutulmaz sanatçımız Müşfik Kenter’in kızı Melissa Kenter, Füsun Demirer ile birlikte çalışan, Türk Tiyatro Sanatını, Londra’ya taşıyan isimler. Genç Türkler, Nazım Hikmet gibi kültür hayatımızın temel taşlarını koyanlar, Türk Tiyatro sanatının Londra Kampüsü’nde yaşayan ve eserler veren sanatçılarımız. Teşekkürler Füsun Demirer.

Ahenk Demir’den Nazım ve ‘Düğün Şarkısı’

Devlet Tiyatrosu oyuncusu Ahenk Demir son yıl içinde Londra’ya yerleşen sanatçılarımızdan. Bu yıl içinde oynadığı Füsun Demirer’in sahneye koyduğu Nazım Hikmet- Cezaevinden mektuplar oyununda Müslim Alataş ile birlikte oynayan Ahenk Demir, Cihan Canova’nın yazdığı, Günyol Bakoğlu ve Melissa Kenter ile birlikte sahneye koyduğu tek kişilik ‘Düğün Şarkısı’ ile Londra’da tiyatro sanatçısı olarak yerleşiyor. Füsun Demirer’in geçen yıl kaybettiği eşinin yıldönümünde yaptığı anma toplantısı sırasında konuştuğumuz Ahenk Demir; ‘Füsun Demirer ve Londra’da yaşayan tiyatro sanatçısı arkadaşlarımızla çok verimli bir dönemin içinde girdik. Ayrı ayrı ve birlikte oyunlar koyabileceğiz sahneye. Bunun yanında Türkiye’deki çalışmalarımıza da devam edebiliyoruz. Tiyatro bir toplumun aynasıdır. Türkiye’nin yanında bir başka Batı toplumunu birlikte sunabilmeliyiz topluma.’ dedi.

Mahir Tan      LondraPosta-Londra