TEPEMİZE FÜZELER Mİ YAĞIYOR ?

  TEPEMİZE FÜZELER Mİ YAĞIYOR ?

 

Türkiye Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalar ve imzaladığı anlaşmalara bakılırsa, Dünya’nın hiç bir ülkesinde bulunmayan bir savunma anlayışına sahip oluyoruz. Geçtiğimiz Hafta NATO’nun merkezi Brüksel’de EUROSAM ile SAMP-T Hava Savunma Sistemi Anlaşması imzalayan Bakan Nureddin Canikli, dün Ankara’da yaptığı açıklama ile  Rusya ile SS 400 Hava Savunma sistemi anlaşmasının tamamlandığını ve füzelerin yakında Türkiye’ye getirileceğini söyledi. Rus kaynaklarının henüz doğrulamadığı bu açıklama bir yandan da NATO Birleşik  Hava Komuta Merkezi Başkanı General Tod Walters’in Türkiye’nin EUROSAM ile anlaşma imzaladığı gün yaptığı açıklama ile renklendi.General  Walters ; ‘Türkiye’de henüz SS 400 bataryaları yok. Türk yetkililere SS400 lerin NATO sistemleri ile integrasyonunun sağlanamayacağı ve birlikte kullanılamayacağını defalarca söyledik’ dedi.

Patriotların çekilmesinden sonra, yerleşik bir hava savunma sistemi bulunmayan Türkiye’nin birbirine rakip iki büyük askeri teknolijinin ürünleri olan SAMP-T ve SS 400 leri ayni anda ülkeye getirme çabası, iç politika söylemleri dışında, mümkün görülmüyor.  Batı’nın ve NATO’nun hemen tüm askeri yetkililerinin iki sistemin integrasyonunun mümkün olmayacağı açıklamalarına karşın Türk Savunma yetkililerinin açıklamaları teknik açıdan değil ama politik açıdan yorumlanmaya muhtaç.

Türkiye bir Füze saldırısı tehdidi altında mı ?

Türkiye, İran,Rusya,Çin tarafından yapılacak bir füze saldırısına mı, yoksa, NATO,İsrail yada Suudi Arabistan  tarafından yapılacak hava saldırılarına karşı mı savunma sistemleri kuruyor topraklarında ?

Zira, karşıt askeri kamplardan gelecek saldırıların geliş yönüne göre, savunma sistemlerinden biri sadece ve sadece birer demir yığınından başka bir anlam taşımayacaktır.

Geçtiğimiz hafta anlaşması imzalanan SAMP-T, bir Thales savunma sistemi. Fransız-İngiliz Thales’in ana ortağı ise aynı zamanda tüm akıllı füzelerin yapımcısı ve Patriot’ları üreten Amerikan Rayteon firması. Tam olarak ABD ve NATO uzay havacılığının ta kendisi. Kısaca, SAMP-T Hava Savunma sistemleri İran ve Rusya’ya karşı kullanılabilecek savunma araçları.

Türkiye’de dış politikayı yönlendiren mihraklar, Suriye ve Irak meselelerinde YENİDEN SAF DEĞİŞTİRMEZLERSE böyle bir tehlike yok.

Türkiye’nin ABD ve Rusya Yapımı Füze savunma sistemlerini satın alacağına dair yapılan Hükümet açıklmalarına karşın ABD Askeri Stratejistleri, yayınlarında SS 400 lerin Türkiye topraklarına yerleştirilebileceğine ‘inanmadıklarını’ vurgulamaya devam ediyorlar. Bunun nedenleri, öncelikle SS 400 lerin NATO silah sistemleri ile uyumlu hale getirilemeyeceği ve özellikle NATO nun buna izin vermeyeceği doğrultusundaki NATO yetkililerinin açıklamaları.

SS 400 alımındaki bir başka önemli engel ise; Türkiye’nin füzelerle birlikte Rusya’dan teknoloji ve yerinde üretim hakkı isteği. Askeri uzmanların hemen tümü Rusya’nın bu teknolojiyi Türkiye’ye transfer  etmeyeceği kanısında. ‘Zira Ruslar bu teknolojinin anında NATO tarafından incelenmeye gideceğini biliyorlar.’  Batı’lı araştırmacılar  Türkiye’nin SS400 girişiminin esas olarak Batı’dan daha iyi şartlar elde etmek için yapılan bir ‘müşteri kızıştırma’ işlemi olduğuna inanıyorlar.

MAHİR TAN        LONDRAPOSTA-LONDRA