TEHLİKELİ PARALELLİKLER

                           Tehlikeli Paralellikler

 

                 CHP Milletvekili ve Eski Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, dün bir Tv yayınında yaptığı açıklamalarla, kuvvetle muhtemel bir biçimde, önümüzdeki günlerin önemli bir tartışmasına yol açtı.

Çeviköz, son dönemde ABD Kongresinin değişen Türkiye algısı sonrası gelen haberlere atıf yaparak, ‘ABD ‘de Türkiye’ye Patriot savunma füzeleri verme kararında olumlu değişmeler olduğuna’ dikkat çekerek,’ gelen haberlere göre Patriot verme görüşmeleri sırasında, ABD tarafının Türkiye’ye ‘eğer SS 400 alma kararından vazgeçerseniz’ tehdidini yapacağını’ söyledi.

Türkiye’nin Hava Savunma Sistemi alımında bir an önce kararını vermesi gerektiğini söyleyen Çeviköz, NATO savunma Sistemlerine ‘uyumsuzluğu’ nedeniyle Türkiye’nin SS 400 alımı kararını ‘gözden geçirmesini’ istedi. 

ABD kaynaklı haberlerde son dönemde,özellikle Başkan Trump’ın Suriye’den asker çekme açıklaması sonrasında, daha sıklıkla gündeme taşınan Patriot satma ‘şartları’ konusuna, gerçekte ABD yetkililerinden daha önce değiniyor Ünal Çeviköz bu açıklama ile. Çeviköz; ‘ABD nin Türkiye ile görüşürken eğer SS 400 almaktan vazgeçerseniz… tehdidini yapacağına dair duyumlar aldığını’ vurguluyor. 

Gerçekte Çeviköz’ün ‘duyumlarına’ ihtiyaç kalmaksızın ABD medyasında dile getirilen bir tehdit bu. Çeviköz’ün bize göre CHP milletvekili olması nedeniyle tartışma yaratacak olan açıklamasının en önemli bölümü; son olarak dile getirdiği önerisi; SS400 alma kararı gözden geçirilmelidir.

                

                                          Hangi Düşman Algısı

              CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz’ün hava savunma sistemleri ile ilgili açıklaması konuşması sırasında dile getirdiği  üç noktada düğümleniyor.

  • SS 400 ler NATO Savunma sistemi ile uyumlu değil.
  • Türkiye, hangi düşman algısına göre savunma sistemi alıyor
  • SS ler NATO güvenliğini zaafiyete uğratır.

 

              Ünal Çeviköz’ün, batı medyasında dile getirilen SS 400 ler, ‘NATO savunma sistemi ile uyumlu değil’ söylemi hava savunma sistemleri konusunda ileri sürülen önemli bir bakış açısı.

NATO nun Türkiye’yi içine alan bölgede aktif bir hava savunma sistemi yok oysa. ABD nin (NATO) Avrupa ve kendi ülkesine yönelik balistik füzeleri konusunda kurulu erken uyarı sistemi var.

NATO’nun Aegis hava savunma sistemine bağlı erken uyarı sistemi Türkiye’de Malatya- Kürecik’te kurulu uyarı radar sistemi. Bu ise 1000 km den kısa menzilli füzelere karşı bir önleme getirmiyor.

Üstelik Kürecik’te kurulu erken uyarı sisteminin aslında İran tehdidine karşı İsrail’in savunulması amaçlı bir sistem olduğu başta CHP milletvekilleri olduğu halde çok sayıda yurttaş tarafından dile getirilmiş,protesto edilmişti.

SS 400- Patriot tartışması ise kısa menzilli (1000 km altı) füze ve savaş uçaklarına karşı yapılacak hava savunması ile ilgili bir tartışma.  Gerçekte NATO nun Türkiye üzerinde OLMAYAN bir hava savunma sistemi ile ‘uyumluluk’ gündeme getirilen.  

 Eski Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz’ün ‘you tube’ de dolaşan açıklamalarında gerçekten dikkati çeken bir nokta; ‘Türkiye’nin hangi düşman algısı’ üzerine karar verdiği.

Eğer önemli bir değişiklik olmazsa SS 400 lerin bu yılın sonunda ve gelecek yılın başında teslim edileceği belirtiliyor. Bu nedenle ‘düşman algısı’ önümüzdeki birkaç yıla ait, oldukça kısa vadeli.

Söz konusu olabilecek hava savunma alanları ise, Türkiye’nin Güney sınırları boyunca uzayan geniş bir hava savunma alanı ve Ege sahilleri.

Türkiye önümüzdeki yıllar içinde, İran ve Suriye ile topyekün bir savaşa girmezse, Düşman algısında da kategorik bir değişme beklenmemeli.

Türkiye, şu anda Dünya’nın en güçlü hava savunma sistemi olduğu belirtilen SS 400 leri satın alıp sınır bölgelerine ve ege sahillerinde monte ederse, ‘Düşman algısı’ NATO, ABD ve İsrail uçak ve füzeleri tarafından oluşturulmuş demektir. Zira bu bölgelerde Türkiye’ye hava saldırıları düzenleyecek çapta başka düşmanlar mevcut değil.

Ünal Çeviköz’ün dün yaptığı ‘Türkiye SS 400 kararını gözden geçirsin’ çıkışı, Türkiye’nin ‘düşman algısı’nın yakın bir tarihte ‘değişebileceği’ düşüncesine mi dayanıyor ?

Çeviköz, neden ‘NATO sistemleri ile uyumluluk’ konusunda bu denli endişeli. ?

Siyasi ömrünün büyük bölümünü NATO, İsrail karşıtlıkları ile geçirmiş bir siyasi parti açısından, seçim öncesinde, fazla tercih edilmeyen bir tartışma konusu bu ..

 

Mahir Tan            LondraPosta-Londra