SUUDİ ARABİSTAN SİLAHLANMADA RUSYA’YI SOLLADI

  Suudi Arabistan Silahlanmada Rusya’yı solladı

Dünya’da askeri harcamalar listesi her yıl değişiyor. Ünlü İsveç Araştırma Kuruluşu SİPRİ nin verdiği rakamlara göre, Dünya Silahlanma Harcamaları alanında bilinen herşeyin unutulması gerekiyor;

Öncelikle klasik listelerin başındaki ABD-Rusya ikilisindeki değişim dikkatleri çekiyor. ABD hala açık ara birinci sırada.2016 Rakamlarına göre ABD, 611 milyar dolar ile Dünya Askeri Harcamalarının % 36 sını gerçekleştiriyor. Klasik Dünya Silahlanma Harcamalarının ikinci sırası değişti. İki süper güç olarak bilinen ABD-Rusya yerine artık ABD-ÇİN var.Silahlanma’ya geçtiğimiz yıl 215 Milyar dolar yatıran ülke olan Çin Halk Cumhuriyeti, Dünya Askeri harcamalarının % 13 üne sahip.

2016 nın Silahlanma Harcamalarında üçüncü ülke olan Rusya Cumhuriyeti’nin payı ise 69.2 milyar dolar. ABD ve Çin’in çok gerisinde kalan Rusya, bu nedenle Global Silahlanma alanında ki ‘İki Süper Güç’ içindeki pozisyonunu terketmiş görünüyor. Artık, bölgesel bir güç görünümünde.

Bunun Yanında 2016 dan 2017 yılına geçtiğimizde Dünya Silahlanma Dengelerini bozan bir başka hareket görülüyor. Suudi Arabistan, 2017 Mayıs ayında ABD den yaptığı 110 milyar dolarlık silah alımı ile Rusya’yı sollayan 3. ülke oluyor. 2016 yılında 63.6 milyar ile Rusya’nın arkasında yer alan Suudi Arabistan, bu yıl Dünya’nın Silahlanmaya yatırım yapan ülkeleri arasında üçüncü sıraya yerleşiyor. Rusya’nın ardından gelen Hindistan’ın payı 55.9 milyar dolar,Fransa 55.7 milyar dolar, İngiltere 48.3 milyar,Japonya 46 milyar,Almanya 43 Milyar, Güney Kore ise 36 milyar dolar harcıyor silahlanmaya.

    İki Savaş Bölgesi

Dünya silahlanma ve askeri harcamalar listesinde ön sıralarda yer alan ülkeler listesi,ilgi çekici bir biçimde ABD ve NATO’nun ‘Öncelikli Kriz Bölgeleri’ değerlendirmeleri ile ilgili görünüyor. Bu Bölgeler Orta-Doğu ve Asya-Pasifik Hattı. Dünya Silahlanmasının % 71 i bu bölgelerdeki ülkelere yüklenmiş durumda.  ABD ve NATO müttefikleri olan İngiltere,Fransa ve Almanya’nın toplam harcamaları yaklaşık olarak 750 milyar dolar. Bu listeye Asya-Pasifik Hattı’ndaki ABD Müttefikleri de katıldığında (Suudi Arabistan- Japonya-Güney Kore) ABD-NATO  blokunun payı 1 Trilyon sınırına yaklaşıyor. Dünya Askeri Harcamalar listesi ise toplam 1.6 Trilyon.

   Fiili Savaş ve Askeri Yığınak

Dünya’nın en büyük endüstrilerinden birini oluşturan silahlanma, doğal olarak varlık nedenini siyasi ve askeri krizlere borçlu. Silah Satışı bölgesel savaşlar ve savaş tehditlerine göre düzenleniyor. Dünya’daki kriz bölgeleri ve düşman belirlemeleri de bununla yakından ilgili. Orta-Doğu’da İran tehdidi bahanesi ABD’nin körfez ülkelerine yaptığı yaklaşık 200 milyarlık satışın gerekçesi. Asya-Pasifik Hattında Güney Kore, Japonya gibi ülkelerin silahlandırılması ise Çin ve Kuzey Kore tehdit algılamasının sonucu.

Suudi Silahları Nerede Kullanılacak ?

2016 yılından içinde yaşadığımız 2017 ye girildiğinde Suudi Arabistan, Rusya’yı geride bırakarak Dünya’nın askeri harcamalar listesinde 3. Sıraya yükseldi. Aynı yıl içinde Körfez ülkelerine yapılan toplam satış ise yaklaşık olarak 160 milyar doları buluyor. Bu silahlanma bütçesi, bölgeye askeri tehdit olarak gösterilen ve silahlanmanın gerekçesini oluştıran İran’ın yaptığı askeri harcamanın yaklaşık 14 misli. (İran’ın Askeri harcamaları 12 milyar dolar).

Bunun yanında Suudi Arabistan’ın liderliğini üstlendiği körfez ülkeleri fiilen ABD nin koruma şemsiyesi altında. ABD ve İngiltere’nin Suudi Arabistan,Katar, Bahreyn,Kuweyt ve Umman’da 8 hava ve deniz üssü bulunuyor. Körfez askeri strateji açısından bakıldığında zaten ABD-NATO tarafından sağlanmış bir demir perde içinde güvenceye alınmış olarak görünüyor. ABD nin 5. Filosu ve İngiltere’nin 5 savaş gemisi Bahreyn’deki deniz üslerinde. Bu nedenle Dünya Savaş gücünün onda birinin toplandığı Körfez ülkeleri yada Vahabi-Sünni cephesi bu gücü nerede kullanacak ? Körlerin bile göreceği bir savaş oyunu bu.

 

Mahir Tan    LondraPosta-Londra