SS 400 BOSTAN KORKULUĞU MU ?

        SS 400 Bostan Korkuluğu mu ?

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Tahran görüşmeleri ilgiyle izleniyor Dünya’nın bazı köşelerinde. İsrail, Putin, Hameney ve Azeri Başkan Aliyev’in yaptıkları görüşmeleri en yakından izleyen ülke.  Rusya,Suriye, İran’ın özellikle Güney Suriye’de yaptıkları işbirliği nin geleceği konusunda bazı sorunlar olduğuna dair ciddi emareler var. İsrail bunlar üzerinde oynuyor. Bu yıl içinde Natenyahu’nun Moskova ziyareti ile Suriye alanında topa giren İsrail, iki hafta önce Rus Genel Kurmay Başkanı Sergei Shoigou nun Tel Aviv ziyaretinde niyetini Rusya’ya net olarak iletti. İsrail, Rusya’dan Suriye’de İran’ın daha fazla güç kazanmasını ve Lübnan- Golan hattında yerleşik askeri üs kurma çabasını engellemesini istiyor. Rus ve İsrail  Genel Kurmayları arasında son yapılan görüşmede İsrail’in ‘İran’ın İsrail sınırına 60 km den daha yakına gelmemesi’ isteğine Rusya’nın 5 km lik bir garanti ile cevap verdiği bildirildi medyada.. Aradaki farkın İsrail’i tatmin etmediği İsrail Hava Kuvvetlerinin Rus Genel Kurmay Başkanı Tel Aviv de iken Suriye ve Lübnan topraklarına yaptığı saldırılarla ortaya çıkmıştı. Gerçekten Aradaki fark kapanacak gibi değil.

Bu nedenle İsrail medyası, Rusya’nın Suriye konusundaki Putin’in girişimlerini ‘Kurgu Bilim’ olarak gördüğü Tahran görüşmeleri sırasında gündeme oturdu. Üstelik İsrail bir kaç aydan beri  gerçekleştirdiği Lübnan ve Suriye topraklarına hava saldırılarına Rusya’nın fiili olarak da sözlü olarak da tepki göstermemesini, ‘Rusya’yı köşeye sıkıştırmak’ politikasının başarısı olarak değerlendiriyor.

Gerçekten Rusya’nın İsrail Hava Kuvvetlerinin günlük faaliyetlerinden biri haline gelen Suriye ve Lübnan bombalamalarına karşı Rusya’nın tepki vermemesi merak konusu..

Hedef alınan Golan tepeleri ve Lübnan’ın Bealbek bölgesi Suriye’nin Güney Batısında konuşlandırılmış SS  Hava Savunma Füzelerinin her türünün menzili içinde. SS ler ve günün ‘best seller’i SS 400 ler Suriye’ye yapılan hiç bir hava saldırısına karşı kullanılmadı.  Aslında SS 400-300 ler hiç bir savaşta denenmedi bugüne kadar. Rusya ve lideri Putin ‘Suriye üzerinde bir İsrail uçağı düşürecek’ kadar ileri gidemiyor İsrail’e göre..

            İran’a Suriye Anayasası kabul ettirmek

 

Tahran Görüşmelerinde İsrail’in ‘İran’ın Arka Kapısı’ olarak değerlendirdiği Azerbeycan’ın varlığı kuşkusuz ekonomik nedenlerle açıklanır. Azerbeycan, İsrail’in senede 5 milyar dolarlık petrol aldığı ve bir o kadar silah sattığı ülke. Oysa Putin- Hamaney görüşmesi Rusya’da hazırlanmasına başlanan ‘Yeni Suriye Anayasa’sı’ ile ilgili. Kısacası İran’ın gündemindeki İran- Akdeniz hattı ile İsrail’in gündemindeki Kürt Petrolü- Akdeniz arasında geçecek bir sürtüşmenin başlangıç noktası. İkisine birden oynayan Rusya’nın yılsonuna kadar Soçi de hazırlanacağı bildirilen Yeni Suriye Anayasa’sını nasıl şekillendireceği konuşuluyor Tahran’da. İsrail’in ‘Kurgu Bilim’ dediği Putin planına aynı gözle bakan araştırmacıların sayısının artmaya başladığını kolayca  görmek mümkün. Zira Suriye meselesinin bir ucunda İran diğer ucunda İsrail bulunuyor. Putin SS 400 lerin ateşleme mekanizmasını kapalı tutarak idare etmeye çalıştığı Suriye meselesi yakında Golan-Bealbek taraflarında yeniden alevlenir.

 

Mahir Tan       LondraPosta-Londra