Rusya’ya uyarı ; Esad’a yardım etmezseniz..

 

‘Acil askeri yardım yapmazsanız..

      SURİYE İÇİN AĞLAMAYIN’

Suriye’de 4. yılına giren terör,iç savaş ve proxy savaş karşımı insan katliamı, yeni bir safhaya girmek üzere. Hiçbir şey orada olanlar kadar bizi ilgilendirmiyor. Türkiye’de genel seçimler sonrası ortaya çıkacak siyasi rejim hatta anayasal yapılaşma doğrudan doğruya güney konuşlarımız Suriye ve Irak taki rejimler ve kurulacak  devlet ve devletler ile büyük ölçüde iç içe.

Sürekli kan kaybı

Esad rejimi 4 yıl öncesine göre ülkesinin % 45 ini kontrol edebiliyor. Devlet kontolü dışında kalan kesimler olan Kuzey, Kuzey Doğu ve Doğu Suriye’de 3 yıldan beri hüküm süren ‘de facto’ terör rejimleri yerleşti. Son aylarda ortaya çıkan gelişmeler bu yeni durumu perçinleyen ve alanını daha da genişleten sonuçlar doğurdu.Hayaller ve Türkiye’de iç politika malzemesi olarak kullanılan değerlendirmeleri bir yana bırakırsak, oldukça acı ve iç karartıcı bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu görürüz. Şimdi gerçek kanıtlar ve canlı gazetecilik dışında, devletler arası politika araçlarını da kullanan Rusya bunu yapıyor; Rus stratejistleri, bir yanda Putin yönetimini bir yandan da İran’ı uyarıyorlar; ‘Esad rejimi fazla dayananamaz’

Rusya’nın yarı resmi nitelikte yayın yapan basılı ve elektronik medyasında yer alan haber ve yorumlara göre ; Suriye son 3 ay içinde toprak kaybı dışında, rejim savunucusu güçler arasında da kayıplar veriyor. Rus Medyası Esad yönetiminin İstihbarat Örgütünün başı olan Rystum Ghazaleh’in Askeri Güvenlik örgütü başkanı Gen. Refik Shehadeh’in korumaları tarafından öldürülmesi olayına özel bir önem veriyor. Ghazaleh’in ölümünün Suriye’de devlet destekçisi güçler arasında İran yardımlarına bağlı bir tartışma sonrasında meydana geldiği belirtilirken, İran’ın son dönemde askeri yardımları Suriye devlet güçlerine değil, ‘sivil milis kuvvetlerine’ yöneltmesinin rejim tarafında ciddi sürtüşmelere yol açtığı vurgulanıyor. İran’ın askeri İstihbaratı’nın  Suriye’de İran’daki ‘Cumhuriyet Muhafızları’ benzeri bir yapı oluşturma çabası içine girdiğini kaydeden Rus kaynakları, bunun Suriye’deki rejim savunucusu ‘elit kesimleri’ rahatsız ettiğini belirtiyorlar. Bunun yanında Kuzey Suriye ve Doğu Akdeniz sahil bölgelerinde yaşayan Alevi toplumun ise; sürekli can kaybı ve topraklarının teröristlerin eline geçmesinden dolayı, Hükümeti ‘Savaşın bütün yükünü Alevi toplum üzerine yıkmak ve rejim taraftarı Sünnileri savaşa sürmemek ‘ile suçladığı bildiriliyor.

İran için ‘nükleer anlaşması’ daha mı önemli ?

Rusya Medyasında yapılan bir başka değerlendirmeye göre;Suriye’de ‘kötü gidişin’ bir nedeni de İran için hayati önem taşıyan Batı ile yapılacak bir nükleer anlaşması ve ambargoların tümüyle kaldırılması. İran’ı nükleer vaadi ile Suriye’de ‘Esadsız çözüm’ masasına çekmeye çalışan Batı’nın bu alanda bazı başarılar kazandığını ileri süren İsrail Medya’sına dayanan bazı Rus stratejistleri, ‘bu durumda Esad’ın kendisine bağlı güçler ve Alevi toplumuna dayanarak’ Latakia bölgesine çekilmek ve burada rejimi sürdürmek düşüncesi taşıdığını kaydediyorlar.

Rusya’nın yarı resmi nitelekteki yayın organı ‘Journal-neo.org’ da yayınlanan alışılmadık tondaki bir değerlendirme şöyle bitiyor ; ‘işler Esad rejimi için iyi gitmiyor. Bu yıl sonuna kadar Rusya ve İran, askeri destek konusunda Esad’a acil olarak yardım etmezlerse, Suriye rejimi yıkılacak. Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’ın desteklediği rejim karşıtlarına karşı Rusya ve İran’ın yapması gereken ‘acil silah yardımı’ rejimin kurtuluşu için hayati bir öneme sahip’

Mahir Tan               LondraPosta-Londra