Rusya’nın Suriye hamlesi milyarlık kontratlar getirdi

     Rusya’nın günleri başlıyor

Suriye Savaşı, bundan sonra nasıl biterse bitsin, uluslararası askeri stratejistlere göre, galibi Rusya olacak. Başkan Bashar Esad aleyhine giden bir süreci yaptığı askeri müdahale ile tersine çeviren Vladimir Putin ise Orta-Doğu’da artık tüm dengeleri belirleyen lider konumunda. 5 Yıllık kanlı Suriye savaşının son yılında yapılan Rusya askeri müdahalesi bir çok bakımdan Rusya için yeni bir dönemin de başlangıcı oluyor. Rusya’nın resmi ajans ve gazetelerinin yorumlarına göre bunlar; Rusya’nın ihracat gelirlerini neredeyse ikiye katlayan yeni silah satış kontratları ve yeni geliştirilen Rus uzay havacılığı teknolojisi.

     2016’da 60 milyar dolarlık kontrat

Modern konvansiyonel silah satışı bugün Dünya’nın en karlı endüstrisi durumunda. Bugüne kadar ABD tekelinde bulunan bu alanda herşeyi değiştiren Suriye hamlesi ile Rusya büyük ölçüde farkı kapatıyor. Pravda’nın askeri uzmanlarının verdiği bilgiye göre; 2016 yılı içinde kesinleşmiş,imza aşamasında ve beklenen silah kontratlarının toplamı tam 60 Milyar dolar. Bu kontratlar gerçekleşirse bugün mevcut olan rakamlara göre Rusya Dünya’nın en büyük silah ihracatçısı haline geliyor. Bunun en önemli nedeni ise Suriye’de kullanılan Rus uzay havacılığı teknolojisinin hem çok etkili hem de çok ucuz oluşu. Rus askeri kaynaklarının resmi açıklamalarına göre Suriye müdahalesi Rusya’ya toplam olarak 33 milyar ruble ye patladı. Bu rakam ABD nin aynı dönemde Suriye bombalamaları için harcadığının 1/12 si.

Silah alımlarında politik fuar pazarlıkları ile karar veren silah alıcısı ülkeler için eşsiz bir ‘showroom’ yaratan Suriye’deki Rus savaş uçakları ve güdümlü füzeleri Pravda’nın açıklamalarına göre artık en çok aranan ürünler haline geldi.

Savaş Teknolojisinde ‘devrim’

Uzay havacılığı alanında bir devrim yarattığı ileri sürülen Rus tekniği, Sitrep ve SVP-24 ‘Gefest’ adı verilen hedef belirleme ve etkili vuruş teknolojisi. Rus hava kuvvetleri bu teknoloji sayesinde çok pahalı ‘smartbombs’ (Akıllı bombalar) yerine kullanılan normal bombalar ile hedefleri ayni etki ile vurabildiler.Özellikle gayrinizami düşman hedeflerine karşı 6 bin metre yükseklikten bırakılan bombaların hedefleri 3-4 metre hata payı ile imha ettikleri Batı askeri kaynaklarının yayın organlarında da belirtildi. SVP- 24 Teknolojisinin Rus savaş endüstrisine bir başka getirisi ise Sovyetler Birliği döneminden kalma MİG savaş uçakları ve depolardaki bombaların yeniden etkili biçimde kullanıma sokulması oldu.

Rusya’nın önümüzdeki yıllarda en çok yıldızının parlayacağı belirtilen silahlarından biri de S 400 Triuph hava savunma sitemleri. Rusya müdahalesi ile Suriye’nin hava sahasını kapatan ve Türkiye,Suudi Arabistan gibi Esad aleyhindeki müdahil güçler üzerinde caydırıcı etki yapan S400 ler Rus kaynaklarına göre en çok aranan hava savunma sistemi oldu. Öyle ki S400 lerin en güçlü örneklerinden Pantzir füzeleri ABD nin en önemli müşterisi Suudi Arabistan tarafından bile satın alınıyor.

         Müşteriler Silahlanan ülkeler

Rus silah endüstrisin gösterdiği hızlı gelişmenin 2016-2017 yılları içinde gerçek sonuçlarını yeni satış kontratları biçiminde göstermesi bekleniyor. Pravda tarafından açıklanan kontratlara göre

Rusya’nın en önde gelen müşterileri İran,Suriye,Mısır,Irak,Çin, Hindistan,Cezayir ve Suudi Arabistan olarak sıralanıyor.  Suriye’nin 6.7 milyar dolarlık yeni kontratı yanında İran’ın 8 milyar dolar ve Hindistan’ın Fransa ile imzaladığı 126 Raphael savaş uçağı kontratını iptal ederek Rusya’dan 25 milyar euro karşılığı 127 adet 5. Kuşak savaş uçağı anlaşması yapması bu alandaki önemli kalemler olarak gösteriliyor.

Artık iki yada üç süper güç arasında paylaşılacağı vurgulanan Dünya hegemonyası formülasyonları Dünya’nın önemli strateji yayınlarında yer alırken, Rusya’nın silah pazarında çok önemli bir ivme kazandığı görülüyor. Bu hamle bir yanda Rusya’nın Suriye savaşında attığı yerinde adımları, bir yanda da Dünya politik sahnesinde yeni oluşumları ve saf değiştirmeleri gündeme getiriyor. Rusya ve Dünya politikasında oynadığı rol; sadece bilek gücünün değil aynı zamanda cesur adımların dengeleri değiştirebileceğini gösteriyor.

Mahir Tan    LondraPosta-Londra