Rusya savunma harcamalarını düşürdü,Çin 11 misli arttırdı

Rusya’nın NATO’ya karşı gerilla savaşı taktiği;

                          ASSİMETRİK SAVAŞ

Dünya’nın kayda değer tüm ülkeleri, Stratejik açıdan önemli bölgelerde açık yada üstü örtülü bir askeri ‘çatışma’ içinde. ‘Yeni Nesil Savaş’ adı verilen savaş türü, Orta-Doğu, Afganistan, Kuzey Afrika ve Çin Denizi çevresinde düşük yoğunluklu savaşlar olarak sürerken, Doğu Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerinde Askeri yığınaklar biçiminde uygulanıyor.

Yeni Nesil ‘Hybrid’ savaşların en üst katında yer alan ülkeler yani bu savaşların ‘azmettiricileri’, Milli savunma bütçeleri en yüksek olanlar. İlginç bir biçimde silahlanmaya Dünya’nın kalan ülkelerinin toplamından daha fazla para yatıran 5 ülke, aynı zamanda Birleşmiş Milletler’de veto hakkına sahip olan 5 ülke. Kısaca ‘ciğer kediye teslim edilmiş’ durumda.

Silahlanma konusunda en etkili araştırma kuruluşun olan İsveç’teki SİPRİ’nin yaptığı araştırma ilgi çekici sonuçlar veriyor. SİPRİ nin 2015 savunma harcamaları rakamlarına göre;

Dünya’nın ilk beş ülkesi;

ABD;     596 Milyar

Rusya;    91 Milyar

Çin;      214 milyar

İngiltere    59 milyar

Fransa      60 milyar

 

          Rusya’nın Gerilla savaşı taktiği

2015 yılı itibarıyle Dünya’da Nükleer olsun, olmasın bir Dünya savaşının en başta gelen tarafları sayılan ABD-Rusya arasında tam bir ‘assimetrik’ çatışma sürüyor.ABD’nin 596 milyar dolar yıllık savunma harcamasına, en önemli rakibi Rusya 91 milyar ile cevap veriyor. Öte yandan Rusya, bu kadar düşük bir savunma harcaması ile ABD ve NATO ile Orta-Doğu ve Doğu Avrupa’da dengeyi korumayı başarabiliyor.

Günümüz silahlanma harcamalarının ABD-Rusya dengesi açısından gösterdiği çok önemli bir gelişme,Rusya’nın değişen silahlanma anlayışı. SİPRi nin 1989 yılında soğuk savaşın bittiği yıl için verdiği savunma harcamaları dengesi bunun işareti; Bugün yıllık savunma harcaması 596 milyar olan ABD, soğuk savaşın sonunda yılda 580 milyar harcıyordu silahlanma ve savunma harcamalarına. Oysa SSCB (Rusya) bugün hala koruduğu dengeyi 1989 yılında 318.6 milyar dolar ile sağlayabiliyordu. Kısacası, ABD Soğuk savaş yıllarında Rusya’yı(SSCB) istediği alana çekmeyi başarmış ve onu büyük bir silahlanma yarışına sokarak yıkılmasında en büyük rolü oynamıştı.

Ancak, Rusya’nın özellikle 2005 yılından sonra ayni tuzağa düşmediği ve silahlanmada farklı bir yol izleyerek savunma harcamalarını 1989 yılına göre üçte bire kadar düşürmesine karşın ayni dengeyi koruyabildiği görülüyor.

Çin 11 misli arttırdı

Soğuk savaş sonu ile günümüz Dünya Savunma harcamaları arasındaki gerçek farkı yaratan ülke Çin. Çin aynı yıllarda yükselen ekonomik gücüne paralel olarak savunma harcamalarında da roket hızıyla yükseliyor. 1989 yılında savunma harcaması sadece 20 milyar dolar olan Çin, 2015 yılında 214 milyar dolar ile ABD nin arkasından ikinci askeri dev haline geldi. Soğuk savaş bitiminde Dünya’nın 5. Büyük askeri gücü olan Çin’in bugün ABD ile en büyük askeri güç olma yarışında olduğu bir yanda 11 misli artan savunma harcamaları bir yanda da Asya-Pasifik hattında karşılıklı mevzilenmede net olarak görülüyor.

ABD’de iki ay sonra seçilecek olan yeni Başkan dönemi başlamak üzere iken Dünya’daki askeri dengeler böyle…

Mahir Tan           LondraPosta- Londra