Rusya-İsrail Krizi Kapıda

RUSYA -İSRAİL SÜRTÜŞMESİ KAPIDA.

Suriye savaşı nın 6. Yılında doğrudan devreye giren İsrail ile Rusya arasındaki kriz askeri boyutlar kazanıyor. İki Hafta önce Moskova’ya giderek Putin ile görüşen İsrail Başbakanı Natenyahu, İsrail istihbarat kaynaklarına göre eli boş döndü. İsrail Başbakanı Natenyahu’nun Putin’e bildirdiği Kırmızı Çizgisine hayır cevabı veren Putin, karşılık olarak Rusya’nın Kırmızı Çizgisini masaya koydu.

İsrail-Rusya arasındaki krizin ana nedeni İsrail’in Güney Suriye’de Golan tepelerinde devamlı bir askeri üs kurma çabasındaki İran’I engelleme ve Hizbullah’a SS 300 hava savunma füzeleri teslimini önleme çabası.

İsrail İstihbarat Kaynakları, Rusya ile ilişkilerinin son bir ay öncesine kadar iyi olduğunu ve Rusya nın zımni bir anlaşma sonucu İsrail’in Suriye’de İran’ın kontrolündeki hava sahasına yaptığı saldırılara göz yumduğunu ileri sürüyor. Buna karşılık Şam ve çevresinde Rusya kontrolündeki hava sahasına bir kez hava saldırısı düzenleyen İsrail’e Putin, iddialara göre; Moskova Görüşmesinde ‘Bir kez daha olursa müdahale ederiz’ biçiminde bir kırmızı çizgi çekti. İsrail Medyasında yer alan haberlere göre; Golan Tepelerine yerleşip istihkam yapmaya başlayan İran Devrim Muhafızlarının bu bölgede devamlı bir üs kurmaları halinde İsrail’in Güvenlik sisteminin alt üst olacağı ve tüm İsrail kentlerinin İran füzelerinin menzili içine gireceği İsrail askeri yetkilileri tarafından belirtiliyor.

  SS 300 ve Patriot aynı bölgede

İsrail için alarm çanları yaratan Golan tepeleri Şam’ın hemen  güney çıkışında başlayan ve bir bölümü İsrail işgali altında bulunan stratejik bölge. Ayni bölgede Lübnan toprağı olan Sheba  Farms bölgesini de işgal altında tutan İsrail bu nedenle Hizbullah’ın da hedefi. Geçtiğimiz ay içinde İran Devrim Muhafızları Komutasındaki Hizbullah, ve Irak’lı Şiilerden oluşan Harakat al Nujaba adlı gerilla hareketinin Golan da yerleşmeleri ve İran tarafından füzelerle silahlandırılmaları üzerine Natenyahu, Rusya’ya giderek Putin den bu yapıya engel olmasını istedi. Bugüne kadar Suriye’de ‘Hizbullah’a Silah Gönderiyorlar’ gerekçesi ile İsrail’in yaptığı Hava Saldırılarına karşı sessiz kalan Rusya, kendi hava konrolündeki Golan çevresinde yapılacak saldırılara misliyle karşılık vereceğini söyledi. İsrail bir yanda Golan bölgesine İran tarafından SS 300 hava savunma füzeleri yerleştirilmesini önlemeye çalışırken bir yandan da aynı savunma sisteminin Hizbullah’a verilererek Güney Lübnan’a iletilmesini önlemeye çalışıyor. İsrail toprağındaki kentleri ABD nin yerleştirdiği Patriot sistemi ile koruyan İsrail bugüne kadar hava üstünlüğünü, zayıf Lübnan ve Suriye hava savunması sayesinde sürdürebiliyordu. SS 300 lerin sınırları yakınına getirilmesinin efsanevi İsrail Hava Kuvvetlerinin Orta-Doğu üstünlüğünü sona erdireceğini değerlendiren İsrail bu nedenle Rusya ile gerginliği tırmandırmayı göze alıyor.

Bunun yanında İsrail-Rusya arasındaki gerginliğin gündeme getirdiği bir başka yön ise, Suriye-Lübnan-İsrail sınır bölgelerinde bir kaç yüz kilometrelik bir alanda Amerikan Patriot ve Rus SS 300 lerinin karşı karşıya bulunuyor olmaları. Dünya’da rekabet halindeki iki hava savunma sisteminin aynı bölgede yerleştirilmeleri uluslararası stratejik dengeler açısından da bir ilk yaratıyor. Bölgede savaş uçakları bir yana göçmen kuşları bile etkileyecek bir silahlanma bu.

Mahir Tan    LondraPosta-Londra