Rusya Çin ile anlaşınca İngiltere’de kaya gazı ‘bulundu’

Avrasya’ya 400 milyarlık omurga

 

Rusya-Çin gaz anlaşması imzalanmasından bir gün sonra, ‘İngiltere’de milyarlarca dolar değerinde ‘ısmarlama’ kaya gazı bulunduğu’ haberi manşetlere taşındı.                                      

                         

  

   
Rusya ile Çin arasında 30 yıla yayılan 400 milyar dolarlık doğal gaz anlaşması, Dünya ekonomik ve siyasi dengelerinde herşeyin yeniden başlayacağı bir döneme imza attı. Mevcut iki boru hattının yenilenmesi ve bir üçüncü hat inşaası için Rusya’ya 25 milyarlık bir ön ödeme yapacak olan Çin, ekonomik büyümede en büyük sıkıntı kaynağı olan ucuz enerji sorununu bu yolla çözüyor. Rusya ise; Batı’daki enerji alıcılarının giriştikleri Ukrayna macerasından sonra, geleceği doğru biçimde okuyan Başkan Vladimir Putin’in girişimiyle, uzun zamandır süren Çin görüşmelerinde fiyat indirimine giderek, bu kez Asya vanalarının başına geçti. Rusya, henüz çoğunluğu devam eden doğalgaz anlaşmaları ile Avrupa ve Batı pazarlarına yılda 160 milyar kubik metre gaz satıyor. ABD tarafından AB ülkelerine kabul ettirilmek istenen ambargolar sonrasında, bu pazarda önemli bir daralma bekleyen Rusya, Çin’e 30 yıl boyunca yılda 38 milyar kübik metre gaz satışı yoluyla, batı pazarlarından kaybettiğini Çin anlaşması ile telafi ediyor.
                

İngiliz medyasında ‘ısmarlama’  kaya gazı haberleri


Rusya-Çin arasında imzalanan dev gaz anlaşması, Rusya’ya karşı ambargoda ayak direten Avrupa ülkelerini, özellikle Almanya’yı baskı altına alabilmek için ABD-İngiltere medya manipülasyonlarını hızlandırdı. İngiltere’de, Rusya-Çin gaz anlaşması imzalanmasından bir gün sonra, ‘İngiltere’de milyarlarca dolar değerinde kaya gazı bulunduğu’ haberi manşetlere taşındı. İngiltere’de Surrey bölgesinde, halkın ve çiftçilerin arazilerini kaya gazı çıkaracak şirketlere kiralayarak ‘altına hücum’ dönemi yaşayacakları, ‘Doğalgaza karşı- kayagazı’ hayali dile getiriliyor bu yapay gündem haberlerinde. Başta Almanya olmak üzere Doğu Avrupa ülkelerinin ise; ABD-İngiltere kanadından pompalanan ‘Rusya’ya Gaz Ambargosu’ baskısına rağmen, yakın bir gelecekte Rus gazından başka bir alternatifleri bulunmuyor.  

İpek yolu yeniden


Çin ile Rusya doğalgaz anlaşması, Avrasya’da, Çin ve Rusya’da kurulu iki büyük devlet tekelini (Gazprom ve Çin Ulusal Enerji Korporasyonu), Dünya’nın en büyük iki şirketi yapmaya yetiyor. İki dev şirket, doğalgaz boru hatları yapımı yanında, kara ve denizden enerji taşımacılığını içeren milyarlık yatırımlara girişiyorlar. Rusya ile Çin arasında inşa edilecek bir demiryolu ise; geçmişin ‘ipek yolu’ kadar önemli bir Asya köprüsünü gündeme taşıyor. Dünya jeopolitik hesaplarında, artık giriş ve çıkışında Rusya ve Çin’in bulunduğu yeni bir ‘Avrasya’ bloku yer alıyor. ABD medyasında yer alan stareteji değerlendirmelerinde, artık ‘unipolar’ Dünya yerine, ABD-Rusya-Çin tarafından köşelendirilen ‘triangular relations’ yıllarına geçildiğine dikkat çekiliyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta-Doğu’dan Çin’e kadar uzanan coğrafya içinde yer alan tüm ülkelerde, bu yeni dönem, yeni politikalar ve saflaşmalar yaratacaktır.

Mahir Tan / LondraPosta / Londra

Telif hakkı saklıdır 2014! Kaynak gösterilmeden yazı, fotograf ve video kullanılamaz!