OrtaDoğu’da SS 400 Kuşatması

         Kalasnikov’dan Sonra İkinci Harika SS 400

                 Orta-Doğu’da SS Kuşatması

 

Suudi Arabistan ile Rusya arasında SS 400 savunma füze sistemi alımı anlaşması imzalandı. Suudi Arabistan’ın  SS 400 ile ilgili teknoloji ve yerel üretim şartlarını da içeren alımı, TOS A1, Kornet Anti Tank füzeleri ve nihayet Klashnikov’un üçüncü kuşağı olan AK-103 gibi kara silahlarınıda ihtiva ediyor.

Orta-doğu’nun en güney ucu olan Suudi Arabistan’ın da SS kulübüne katılmasıyla bölgenin havadan kontrolü net olarak Rusya’nın ürettiği silahlarla sağlanıyor. Doğu Akdeniz de Suriye kıyılarında kurulu SS 300-400 bataryaları Batı’dan, Türkiye’de konuşlandırılacak olan SS 400ler Kuzey’den, İran’da kurulu SS 300 ler Doğu’dan 400 er km genişliğinde birer alanı tutarken, Suudi Arabistan’ın Güneyden alanı kontrol  edecek SS 400 leri  Orta-Doğu’da hava kontrolünün Rusya’ya değil ama ‘Rus Silahlarına’ geçtiğini gösteriyor.

  ‘Herşeyi Silahlar Belirler’

Sovyet döneminin sonuna doğru Rusya’nın lideri Nikita Krushcev’in dillere destan olmuş değerlendirmesi böyleydi ; Herşeyi Silahlar Belirler. Bir dönem Çin Komünist Partisi liderlerinin ‘revizyonist’ görüşün simgesi olarak nitelendirdikleri bu görüş, silahların herşeyi belirlediğini değil ama ‘en üst kalite silah üretiminin pazarı belirlediğini’ gösteriyor. Mayakovski, Lermontov, Kandinsky sonrasında Rusya’nın yetiştirdiği en büyük ustalardan biri olan General Mihail Klashnikov’un 1969 da yarattığı bir harika olan AK43 tüfeği ile Dünya’da en çok insan öldüren silahı üreten Rusya, yıllar sonra SS 300-400 Hava Savunma Füze teknolojisi ile Orta-Doğu’yu  bir Pazar olarak ele geçirdi.

Tıpkı karada birbiyle savaşan ordu ve silahlı güçlerin tümünün askerlerinin eline verdiği Klashnikov gibi birbiyle savaşan ülkelerin tümü gökyüzünü SS Füzeleri ile donatıyor.

 

ABD Hava Savunma Sistemi iki yerden delindi.

 

Orta-Doğu’da ABD kontrolünün askeri anlamda sembolleri geçtiğimiz son yıla kadar Kuzeyde İncirlik

ve Güney’de Dahran hava üsleri ile tanımlanıyordu. Fiilen 5 Hava ve 2 deniz üssü ile ABD işgali altında tutulan Körfez bölgesine kurulacak SS 400 ler ise, bu bölgede net bir hava boşluğu yaratacak nitelikte. 400 km menzilli Rus Savunma sistemi İran’a karşı kurulduğundan silah,radar ve hava sahasının tam  bir keşmekeş içine gireceği açık olarak görünüyor. Zira Suudi SS lerinin tam karşısında ayni menzile ve etkiye sahip İran SS 300 leri var.

SS 400 lerin, Patriot’lara karşı Pazar savaşımını şimdilik Rusya kazanmış görünüyor. Patriotların korumasına bırakılmış tek Orta-Doğu ülkesi İsrail. Ne var ki, Rusya’nın savaşan tüm taraflara sattığı SS lerin bir bölümü Suudi Arabistan’a monte edildiğinde gerçekte İsrail’in en büyük korkusu olan İran füzelerine karşı korunmasına hasrediliyor. İsrail’in Dünya’nın 8. Harikası SS lerin Ürdün ve Kuzey Irak’a da satılmasından da hoşnut kalacağı düşünülmeli.

Orta- Doğu’ya SS kuşatması giderek daha heyecanlı hale geliyor.

 

Mahir Tan       LondraPosta-Londra