Onbeşinde ölüm yolculuğu

Ölüme 15 yaşında yürümek

Türkiye’nin son dönem en önemli yakın tarih uzmanlarından Dr. Orhan Çekiç, Londra’da verdiği konferanslarda tam bir yüzyıl öncesini gerçek boyutları ile gözler önüne serdi. 20 ve 22 Nisan tarihleri arasında sözde ‘Ermeni soykırımı’ iddiaları ve Çanakkale Kara Savaşları konularında çok yetkin iki konuşma yapan Maltepe Üniversitesi ve Harb Akademileri öğretim üyesi Dr. Orhan Çekiç, bugün Dünya medyasınında gündeminde bulunan bu iki tarihsel olayı aydınlatırken ayni zamanda çağdaş Türk toplumuna yapılan bu iki saldırı arasındaki askeri ve siyasi bağlantılarıda dile getirdi.

Çanakkale olmasaydı, başka bir Dünya olurdu

İTDF (İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu) tarafından gerçekleştirilen 100. yıl etkinlikleri çerçevesinde, ICA ve Grand Palace salonlarında yer alan konferanslarında Dr. Orhan Çekiç, ‘1915 yılı içinde yer alan Ermeni ayaklanmaları ve Çanakkale deniz ve kara savaşlarını, uluslararası dengede yer alan ‘Global Güçler arasındaki çelişkileri’ anlatarak canlandırdı. 1. Dünya savaşı öncesi Dünya’nın hakim güçlerini, 1. kategoride sömürgelere hakim olan 4 imparatorluk olan İngiltere, Fransa, Rusya, ABD bloğu ve yeni kurulan imparatorlukları oluşturan Almanya;İtalya ve Avusturya-Macaristan arasındaki  ‘yeniden paylaşım’ mücadelesi biçiminde çizen Dr. Çekiç ;’yeniden paylaşılacak olan ülke ise 21 Milyon km.kare toprağı bulunan Osmanlı Devleti idi’ dedi. Büyük savaş öncesinde  zaten hasta ve çürümüş bir Devlet olan Osmanlı’nın ülkesinde güvenliği sağlayamayan ve mali açıdan çökmüş bir yapı  olduğunu vurgulayan Orhan Çekiç ‘İşte Mucize burada başlıyor. Bu hasta ülke ayni anda Doğu’dan Ermeni ve Rus askerleri tarafından Batı’da ise İngiliz ve Fransız donanmaları tarafından aynı anda gerçekleştirilen yok etme saldırılarına karşı inanılması çok güç bir zafer kazanıyor. Bu destanın adı ‘onbeşliler savaşı’ dır. Dünya askerlik tarihinde bir ilk yaratan Onbeşliler evlerinden kaçarak orduya katılan onbeş yaşında Türk gençleridir. Daha tüfek bile taşıyamayan çocuklar 100 yıl önce çağdaş Türk ulusunun müjdecisi olmuşlardır’ dedi.

Borçları ödeyemeyiz dediği için öldürülen Sultan

Türk yakın tarihinin en usta araştırmacılarından biri olan Dr. Orhan Çekiç, 22 Nisan konferansında Çanakkale savaşı öncesinde ‘Osmanlı Devleti’nin geri ve güçsüz yapısını, çoğunluğu ‘haber değeri taşıyan’ yeni kanıtlarla açıkladı. 19.yüzyıl sonlarında % 3 okuma yazma oranına sahip olan Osmanlı toplumunu yöneten Padişahdan Abdülaziz’in ‘biz bu borçları ödeyemeyiz’ dediği için intihar süsü verilerek öldürüldüğünü belirten Dr. Çekiç, ‘ondan sonraki padişah ise 200 milyonluk borcu 100 milyona düşürterek ‘ödeme planı için emperyal ülkelere ülke içinde vergi koyma ve toplama yetkisi vermiştir’ dedi. ‘Düyunu Umumiye’nin Osmanlı toprağında 8000 görevli çalıştırarak ‘devlet içinde ayrı bir mali sistem kurduğunu’ açıklayan Çekiç, ‘Belki de bu şartların doğurduğu bir Mustafa Kemal olmasaydı Türkiye de, Dünya da bugünkünden çok farklı yerler olurdu’ dedi.

100 yıl önce 1915 yılında yaşananları siyasi-askeri bir çerçeve ile sunan Dr. Orhan Çekiç, belgelerle Mustafa Kemal’in İtalyanların işgal ettiği Libya’ya ‘sahte bir kimlikle’ Mısır üzerinden sızdığını ‘ilk kez olarak’ açıklarken, onun bir komutan ve devlet adamı oluşundan daha önce bir ‘gerilla savaşçısı’ kimliğinin bulunduğunu da vurguladı. Çanakkale savaşlarında –bugün Türkiye’de bazı siyasetçilerin unuturmaya çalıştığı-  Mustafa Kemal’in rolünü ve İngiliz komutan ve devlet adamlarının kendi açıklamaları ile vurgulayan Çekiç, Batı’nın ‘her şeyin sonu olarak planladığı’ Çanakkale çıkarması, Mustafa Kemal’in gündeme girişi ile ‘herşeyin başlangıcı’olmuştur dedi.

İTDF ‘tarafından 100. yıl anma programları olarak gerçekleştirilen 20 ve 22 Nisan etkinlikleri dökümanter film yapımcısı Serkan Koç, Dr. Orhan Çekiç ve Hoş Seda Türk Müziği korosu nun katılımıyla ‘unutulmayacaklar’ arasına girdi.Tıpkı 100 yıl önce evlerinden kaçarak Çanakkale’ye ölüme yürüyen 15 liler gibi….

 

Mahir Tan       LondraPosta-Londra