Nur Yenerer ; Temel Taş Yerinden Oynarsa…

TEMEL TAŞ YERİNDEN OYNARSA, YER YERİNDEN OYNAR

Biz insanlığa en büyük hediyeyi veren de darbeyi vuran da kavramlar. İyi ki varlar ve biz aklımızdakileri söylerken aynı kültürün aynı toprağın insanları neyin ne olduğunu birbirimizn ne de mek istedğini anlıyoruz. Kader derken, hayal derken, yar derken canan derlken yada düşman derken emin olun ingiliz ile türk arasında aynı terimler başka anıları çağrıştıyor. Başka değerlerden köklerini alıyor. Kavram sözlük anlamı ile bir nesnenin veya düşüncenin zihindeki soyut ve genel tasarımı. Bu da demek oluyor ki sadece harfleri ve sözcükleri bilmek yetmiyor.Onların neyi ifade ettiğini de iyi bileceksin, bileceksin ki karşındakini yanılgıya düşürmeden konuşasın, anlaşsasın.
Nasıl ki bireyleri belirli kavramları kullanarak alaşağı etmek veya baştacı etmek mümkün ise bazı kavramlarla bir toplumu alaşağı etmek veya tepelere yüceltmek te mümkün.
Atatürk gibi liderler de en çok tartışılan neyi niye söylediği ve birçok liderin en az anlaşıldığı yönleri de işte tam bu noktada. Neden ‘’Köylü milletin efendisidir ‘’ demiş? ‘’Türk,öğün, güven ,çalış ‘ ne demek ve daha pek çokları sayılabilir. Savaştan yeni çıkmış, çok yara almış,aşağılanmış, aç kalmış yakınlarının çoğunu kaybetmiş bir topluma belki de hiç inandırıcı gelmemekte idi bu sözler. Her çılgınca alkışlanan aslında en içten inanılan değil inanılmak istenen de olabilir. Hatta bugün bile bir kesim bu sözlere gülüp geçiyor.
Ne demiştik ‘’ varlıkların zihindeki tasarımı kavram’’ dır. Ortak kavramlar vardır toplumda aynı dilde aynı kültürde insanların paylaştiği. Kavramlar dil ile ifade edilirse terim adını alır. Demekki biz kavram ve terimler ile anlaşıyoruz yada anlaşamıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk bazı kavramları üstüne basa basa kullanıp onlara yeni ve taze bir gelecek vaad eden içerikler yüklerken, bunların benimsenmesi ve hayata geçmesi ile toplumun moral bulacağını ve giderek bu kavramları somutlaştırma ihtiyacı ile harekete gecerek tam bağımsız bir ülke olacağını biliyordu.
Dün durum böyleydi bugün farklımı? Hayır. Yine birileri bir yerlerde aynı insani mekanizmayı kullanıyor, ancak bu kez ne yapıyor ?. Örnek , Farkındamısınız kadın teriminin içeriği nasıl değiştiriliyor? Birileri İslam, aile, giyim,ahlak sizcede birileri yavaş yavaş önce tüm toplumun değer yargıları ve onları oluşturan kavramları tek tek boşaltarak, önce bir kavram kargaşası sonra kavram kirliliği ve sonra istenilen yeni içeriklerin oturtulması operasyonunda değilmi?
Kadın hakları ve özgürlük diye başlatılan ve bilindik özgürlük kavramını alt üst eden bir şekilde en akıllı bildiğimiz beyinlerde bile karmaşa yaratan ‘’TÜRBAN ya da BAŞÖRTÜSÜ’’ bugün kız çocuklarının evlenme yaşının 5 lere indiğinin konuşulmasına 10 binlerce kadının bir sene içinde hunharca öldürülmesine ve toplumun din toplumu olarak yeniden yapılandırılmasın kadar uzamıştır. Kelime deyip geçmeyin. O kelime eğer temel taşı taşıyorsa o oynarsa yer yerinden oynar.

NUR YENERER