Londra’nın milyarları havadan sudan

  102 milyarderde Türkiye Bütçe gelirlerinin 3 misli para

İngiltere’deki 104 milyardere ait toplam servet 309 milyar sterlin. Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde kabul edilen bütçe gelirleri ise 412 Milyar TL. Kısaca İngiltere’nin milyarderleri kadar çapımız var. 


                   
İngiltere’nin Sunday Times Gazetesi tarafından yayınlanan ‘Milyarderler’ listesi, Londra’yı 72 sterlin milyarderi ile para cenneti olarak gösteriyor. Ekonomik krizin Kapitalist Dünya’yı vurduğu 2004-2014 yılları arasında, Londra’da milyader sayısında önemli bir artış var. İtalya, Ispanya, Yunanistan, Portekiz batma düzeyine kadar gerilerken, aynı dönemde Londra milyarderlerini ikiye katlıyor. Sunday Times listesini yayınlarken kuşkusuz Londra Belediye Reisi Boris’ten alkış ve destek alacak bir girişimde bulunuyor,  İngiltere’den bir kenti Londra’yı 72 milyarderle Dünya Şampiyonu ilan ederken, ABD’yi New York (43), Los Angeles (38), San Francisko (42) olarak üçe bölüyor. Halen Dünya’nın efendisi rolünü üstlenmekte olan ABD’ye haksızlık edilmiş gibi..

Üretim yok, işçi yok, para var


Londra milyarderleri listesi, gerçekte yeni birşeyleri ortaya koyuyor Garp Cephesinde. Milyarderlerin yarıya yakını yabancı kökenli. Bir bölümü işe bu kentte başlarken, önemli bir kısmı (özellikle Rusya) parayı dışarıdan bir hayli su götürür yollardan getirmişler. Ancak, yeni tür zenginlik kavramının içi açıldığında, Dünya’da devranın artık başka biçimde olduğu ortaya çıkıyor. Yarım yüzyıl öncesinin kapitalist-fabrikatör ve üretici kuruluşları yok artık. Milyarderlerin sadece üçü petrokimya ürünleri ile ilgili. İngiltere’deki 104 milyardere ait toplam servet 309 milyar sterlin. Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde kabul edilen bütçe gelirleri ise 412 Milyar TL. Kısaca İngiltere’nin milyarderleri kadar çapımız var. 

Kapitalizmin ve Dünya’yı 200 yıldan beri yönlendiren sistemin vatanı ve ona ilişkin kurumların merkezi olan İngiltere’nin yeni zenginliğinde önemli değişimler olduğu ortada. Eski pamuklu kumaş üreticileri, demiryolcular, madenciler, metal üreticileri yok listelerde. Kuşkusuz servetlerini üzerinde biriktirdikleri işçi emeği ve artık değer de yok. Yılda bir gelenek gösterileri yapan sendikalar ve aralarında kıldan ince bir farklılık barındıran İşçi Partileri ve Muhafazakar Partiler, bu ekonomi tablosunun siyaset sahnesine yansıyan bölümü.

Milyarlar servis sektöründe


Londra Milyarderleri Listesi % 95 oranında servis sektörü, finans, gayrimenkul ticareti, cep telefonu, Internet, medya, perakende satış ve uluslararası yatırım bankacılığı alanında iş yapan devlerden oluşuyor. Toplam 309 milyar sterlin tutarındaki milyarder listesinin ilk 20’sini oluşturan gurup, bu servetin 3’te 1’ine sahip. 20 süper milyarderin 15’i İngiltere dışında doğmuş yabancılar. Sıralama şöyle: Hintli Hindujas, Özbek-Rus Usmanov, Hintli Mital, Rus Blavatnik, İtalyan Bartarelli, Norveçli Frederiksen, Hindistan kökenli Reuben, İsveçli Kirsten, Rus Abramovitch, İsviçreli Carvalho, Fransız Perrado, Pakistanlı German Khan, İngiliz Sir David Barclay, İsveçli Rausing, Hollandalı Openheimer, İngiliz Cadogan. 20 milyarderden ilk dört sırada yer alan Hintli ve Rus patronlar, uluslararası demir ve petrol kuruluşlarında hisse sahibi olmak nedeniyle üretim ile ilgililer. Diğer 16 milyarderin servetlerin kaynağı, Londra’da arsa ve ev sahipliği, bira ve şarap üretimi, bankacılık, cep telefonu ve internet, deniz taşımacılığı ve ambalajcılık alanlarında yatıyor.  

Mahir Tan / LondraPosta / Londra

Telif hakkı saklıdır 2014! Kaynak gösterilmeden yazı, fotograf ve video kullanılamaz!