Kral Lear’ın soytarısı doğruları söylerdi, ‘biz ‘soytarı’ bile olamıyoruz’

 

                            Kral Lear’ın soytarısı doğruları söylerdi,
                      
                             ‘biz ‘soytarı’ bile olamıyoruz’
        Hüseyin Köroğlu, Türk tiyatrosunun, Sanat Dünyasının,Türkiye’nin umut yaratan yönü. Kıbrıs doğumlu, İstanbul Büyükşehir Şehir Tiyatroları yönetmen- oyuncusu  Köroğlu ile Londra gezisi sırasında görüştük. Türk Tiyatro sanatında yönetmen ve oyuncu olarak yeni bir kuşağın habercisi ve temsilcisi olarak ön plana çıkıyor 64 doğumlu Hüseyin Köroğlu. Kıbrıs’ta doğan, Ankara Konservatuarı mezunu Köroğlu, İstanbul Şehir Tiyatrolarının yönetmen oyuncularından. İstanbul’un 7 tiyatrosunda oyun yapan,yöneten ve oynayan sanatçı ‘işin tam içinde’. Hüseyin Köroğlu’nun büyük atağı ise onun ‘aşhk’ı. ‘Tiyatro Aşhk’ Köroğlu’nun kurduğu özel bir tiyatronun adı. 30 Eylül tarihinde Kıbrıs’ta başlayacak olan Kıbrıs Tiyatro Festivalinde açılış ve kapanış oyunu olacak ‘ashk’ın tek kişilik oyunu ‘Işığa Yürüten Adam’. Yaşamın her alanında en çok ihtiyacımız olan soruya, bir sanatçı olarak cevap veriyor Hüseyin Köroğlu bo oyunla; Işığa nasıl Yürürüz ? Bizi Işığa kim yürütür ?..
Hüseyin Köroğlu’nun ashk’ı ve oyunu önümüzdeki yıl Londra’da da oynanacak.
                                         
                                         ‘Sanatçı doğal olarak muhaliftir’
Hüseyin Köroğlu ile tiyatro sanatının teknik yönleri dışında, içerik ve sosyal yönleri üzerine konuştuk. Kendi ürünü olan ‘ashk’, gerçekte Hüseyin Köroğlu’nun tiyatro ile olan ilişiğini, sanat ve sanatçının toplumsal bir varlık olarak görevlerini, sanatın her toplumdaki şaşmaz yargıç karakterini özetliyor. Bu iş için öncelikle ‘ashk’ gerekli..
Köroğlu’nun sanat konuşmaları iki noktada düğümleniyor; İnsan sevgisi ve özgürlük.
‘Sanat özgürlük demektir. Sanat özgür olmadan hiç bir şey özgür olamaz bir toplumda’ diyor. Köroğlu’nun Türk sanatı ve sanatçısı için söyledikleri ise ‘gülü tarife ne hacet’ olarak özetlenebilecek bir yerlerde.. Kral Lear oyunundaki ‘soytarı’ tipinden ne kerte etkilendiği belli oluyor konuşmasından Köroğlu’nun; ‘Tiyatronun ölümsüz eserlerinden Kral Lear’daki soytarı Kral’a daima gerçekleri söyler.Bunu dayak yeme pahasına yılmadan sürdürür.’ Köroğlu dramatik biçimde bitiriyor yorumunu ; Biz ‘soytarı’ kadar bile olamadık..
                      
                                       Tutsak sanatçılar
Tiyatro yönetmen ve oyuncusu Köroğlu sanat-toplum ilişkisini en iyi biçimde kuran sanatçılarımızdan biri. Tiyatro,roman,şiir,resim ayırımı yapmaksızın sanatçının toplumsal yapı içinde tutsak karakterini vurguluyor. Ona göre sanatçı kendi zincirlerini kırarak aynı zamanda toplumun ‘tutsaklığına’ karşı çıkıyor. Bu nedenle ‘sanatçı doğal olarak muhaliftir’ diyor Köroğlu. İstanbul Şehir Tiyatroları gibi ‘kuşatılmışlığın’ en etkili olduğu yerlerden birinde bile Hüseyin Köroğlu çok değerli işler çıkarabiliyor İstanbul seyircisine. Yönettiği son oyunlardan biri Jean Paul Sartre’ın ‘Saygılı Yosma’sı. Irkçılığı hedef alan bu oyunun yanında Bilgesu Erenus’un emperyalizmin kültür yağmasını anlatan ‘Arka Bahçe’ oyunu var.
Şehir tiyatroları İstanbul’da halka 7 sahne ile oyunlarını sunuyor. Onun yönetmelerinden biri olan Hüseyin Köroğlu ‘Kadıköy ve Harbiye Şehir tiyatrolarının sürekli kapalı gişe olarak oyunlarını oynadığını’ vurguluyor.
Önce Kıbrıs Tiyatro festivalinde ve yakında Londra’da izleyeceğiz ‘Tiyatro Ashk’ ve onun ‘Işığa Yürüten Adam’ını. Ben bırakın ‘ışığa yürütmeyi’, bize ışığı gösterenin bile ardından gitmeye hazırım.
Mahir Tan           LondraPosta-Londra