koridorun ucu Londra Borsasına ulaştı

 

Koridorun sonu Londra Borsasına çıktı

Zamanlama bir hayli ‘manidar’ oldu. IŞID saldırılarıyla köşeye sıkıştırılan Irak Hükümeti ,3 Haziran günü, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin, Kuzey Irak Petrolünü  uluslararası piyasaya Türkiye üzerinden pazarlaması için izin veren kararnameyi imzaladı. Sadece 1 hafta sonra ise Kuzey Irak  Yönetimi, Londra Borsasına 80 yatırımcı kuruluş ve iki büyük yatırım bankası desteğinde hisse senedi satışına başladı. Goldman Sachs ve Deutsche Bank tarafından yürütülecek olan % 11-12 faiz garantili satışlarda Kuzey Irak Yönetimi 5 milyar dolar toplamayı planlıyor. Londra Borsasındaki ‘Kurdish oil’ olarak adlandırılan satışların ilk ağızda 500 – 1.5 milyon dolar arasında tutulacağı belirtilirken, Yunanistan’daki gelişmelerin ve bu ülkenin Eurozone dan çıkması ihtimali üzerine, Kuzey Irak hisselerinin satışının bir süre ertelenebileceği ileri sürülüyor.

Genel Enerji Başrolde

Bu hafta içinde görümeler yapmak için Londra’ya gelen Kuzey Irak’lı Kürt yetkililerin borsa ve yatırımıcılarla ilişkilerini,gelen haberlere göre; Çokurova Holding’in sahip olduğu Genel Enerji kuruyor. Irak Hükümeti ile Kuzey Irak arasında süren ‘satış izni’ görüşmeleri sürerken, Kuzey Irak’ta 1 milyarlık yol ve altyapı yatırımı sözü veren Genel Enerji, şu anda Tak tak ve diğer petrol alanlarında en büyük hisse sahibi. 3 Haziran 2015 günü Irak Hükümeti’nin Kürt Yönetimine Türkiye üzerinden petrol satışı izni vermesinden 6 gün sonra 9 haziran günü Genel Enerji, Kuzey Irak’ta hak sahibi bir başka petrol şirketi olan Heritage Oil’in % 25 hissesini satın alarak,bu şirket paravanası ardında Londra Borsasına girdi. Bir İngiliz-Kanada şirketi olan Heritage Oil  aracılığıyla satılacak hisselerin  % 11-12 getiri gibi yüksek bir faiz oranında yürütülmesinin, riskli yatırım bölgesine rağmen, ABD,İngiltere,Türkiye gibi bölgede güçlü devletlerin garantisi altında olması nedeniyle çok sayıda yatırımcının ilgisini çektiği belirtiliyor.

Suriye’nin Kuzey Koridoru ile aynı zamanda,

Uzun zamandan beri  Irak Hükümeti ile Kuzey Irak Yönetimi arasında, zaman zaman silahlı çatışma düzeyine yükselen ‘Kaçak Petrol İhracı’ meselesi,IŞID olayları ve saldırıları başladıktan sonra  sadece birkaç ay içinde çözüme ulaştı. Köşeye sıkışan ve IŞID karşısında Bağdat’ı bile savunmak için ABD ve Koalisyon güçlerinden  hava desteği istemek zorunda kalan Irak Hükümeti, Petrol kenti Kerkük’te Kürtlerin yarattığı filli işgal durumuna sessiz kaldı. Ülkesinin ve komşu Suriye’nin kuzey hava  sahası fiilen ABD işgali altında bulunan Irak Hükümeti 3 Haziran günü, Türkiye üzerinden kaçak olarak pompalanan Kuzey Irak petrolüne izin vererek ‘yasal statü’ tanıdı. Geçtiğimiz Mayıs ve Haziran aylarında  Türkiye’ye sınır olan bölgelerde bir başka gelişme ise Kuzey Suriye’de yayılan IŞID terör örgütünün, ABD nin ezici hava saldırıları sonunda bölgeyi,yer yer çatışmasız,terkederek Kuzey Suriye’yi bir ‘kuşak yaratacak şekilde Peşmerge desteğindeki Suriye Kürt örgütlerine terketmesi oldu.

Rusya ve İran petrol ve gazına karşı Kuzey Irak petrol ve gazını en kısa yol olan Akdenize ulaştıracak petrol boruları ve bunların güvenliği sorununu Hava Kuvvetlerinin üstünlüğü ile  çözen ABD’nin yanında,İngiltere de  Suriye’deki bombalamalarda, Kıbrıs’taki  Agrotur üssünü kullanmak için Parlamentosundan olur almak için harekete geçti. Kürt Koridoru’nun bir ucunun Londra borsasına açılması için Türkiye de elinden gelen katkıyı yapıyor.

Mahir Tan         LondraPosta-Londra