Kara Yüzlü Ölümün nedeni aç gözlü patronlar

  300 işçiye 19. yüzyıl ölümü


Parlamento önünde
                                    

Soma’da maden işletmesinde son rakamlara göre; 300’e varan karbonmonoksit ve yangın ölümleri, Türkiye ve yurtdışında protesto ediliyor. İngiltere medyasında ‘Gezi-Taksim’ olaylarından sonra en çok yer verilen haber, Soma ve yeraltındaki madenci ölümleri oldu. BBC ve SKY televizyonları yanında tüm yüksek tirajlı İngiltere gazeteleri, Soma’da meydana gelen trafo ve karbonmonoksit patlamasını Türkiye’deki yönetimin çağdışı işletmeciliği ve kullanılan taşeron şirketlerin kar hırsına bağlarken, Soma’da yakınları ölen halka ve protestoculara karşı şiddet kullanan polis ve hükümet eleştirildi. Londra’da yaşayan Türk toplumu üyeleri de başkentin sokak ve meydanlarında, Soma’daki madenci ölümlerini ve hükümetin baskı ve saldırılarını protesto ettiler. 14 ve 15 Mayıs günlerinde Kuzey Londra, Trafalgar Meydanı ve Parlamento önünde yapılan yüzlerce kişinin katıldığı protestolarda, Soma Linyit maden işletmesinde meydana gelen ve 300 işçinin yaşamına mal olan patlamanın bir kaza değil ‘cinayet’ olduğu vurgulandı. 15-16-17 Mayıs günlerinde Londra’ya gelmesi planlanan Ana Muhalefet Partisi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gezisi Soma olayı nedeniyle ertelenirken, aynı hafta yapılacak olan etkinlikler iptal edildi. 18 Mayıs Pazar günü için Kuzey Londra’daki Newington Green parkında yapılması planlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlaması ise Soma’da ölen 300 madencimizin anılarına yer verilecek bir program değişikliği ile gerçekleştirilecek.

Onurun Ölümü

                                  

Yeraltında ve yerüstünde gaz saldırısı

Londra’nın değişik semtlerinde yüzlerce kişinin katıldığı protestolarda, Türkiye’deki Erdoğan Hükümeti, yaptığı yandaş özelleştirme ve taşeronlaştırma nedeniyle, Soma’da 300 işçinin ölümüne sebebiyet vermekle suçlandı. Protestoların vurguladığı bir başka yön ise; yeraltında can veren maden işçilerinin yakınlarına ve yapılan protesto gösterilerine karşı Hükümet ve kontolündeki polisin kullandığı şiddet oldu. Yeraltında gaz patlaması sonucu ölen işçileri anmak için yapılan gösterilerde polis yine ‘gaz’ ve ‘Toma’ları kullandı. İngiliz medyasında ‘Taksim-Gezi’ olaylarında en çok kullanılan resim olan ‘Gazlanan Kırmızılı Kadın’ fotoğrafının yanına, bu kez ‘yere düşmüş Soma protestocusunu tekmeleyen müşavir’ fotoğrafı eklendi.
                 

Gazlanan Kırmızılı kızdan sonra bu resim Batı Medyasında

            

UNISON; ‘Türkiye Avrupa’da sonuncu Dünya’da sondan üçüncü’

15 Mayıs günü Atatürkçü Düşünce Derneği, İşçi Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği tarafından Londra’da İngiltere Parlamento binası önünde yapılan protesto gösterisinde, Soma’da 300 işçinin yaşına mal olan patlama ve yangının bir iş kazası değil, ‘ağır iş cinayeti’ olduğu vurgulandı. 14-15 Mayıs günü Kuzey Londra’daki Wood Green ve Trafalgar meydanında sürdürülen, Cemevi, Day-Mer ve çok sayıda Türkiye’li göçmen örgütünün katıldığı protestolar ile birlikte toplumun değişik kesimlerinde ‘kaza değil, cinayet’ olarak nitelendirilen ‘Soma’, İngiltere’deki İşçi Sendikaları tarafından da ‘aç gözlülük ve çağdışı işletmecilik nedeniyle ortaya çıkan’ bir olay olarak değerlendirildi. İngiltere’nin en büyük işçi sendikası olan UNİSON yayınladığı bir bildiride; ‘Türkiye’nin Avrupa’nın İşçi sağlığı alanında Avrupa’da en sonuncu ve Dünya’da ise sondan üçüncü ülke olduğunu’ açıkladı. Türkiye’yi Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) işçi sağlığına ilişkin 176. Maddesini Kabul edip uygulamaya çağıran UNISON, ‘Türkiye Hükümetinin işçilerin yaşamını kar hırsından üstün tutması gerektiğini’ vurguladı.

Kara Ölüm Londra’da 

Parlamento Önünde protestoyu organize eden yöneticiler 
                
Eski Maden-İş sendikası temsilcisi-yazar Abdulah Nihat Yılmaz

 ‘İşçi Sağlığı ve İş güvenliği tüzüğü’

İngiltere Parlamento binası önünde 15 Mayıs günü toplanan yüzlerce protestocu, Erdoğan hükümetini çağdışı bir kar ve baskı düzeni kurmaya çalışmakla suçladı. Protestoda madenci kaskları ve elbiseleri giyen göstericiler, Parlamento’dan çıkan görevliler tarafından ilgiyle izlenirken, bir konuşma yapan Türkiye Yeraltı Maden İş Sendikası eski Ankara Bölge Sorumlusu, yazar Abdullah Nihat Yılmaz, Türkiye’de maden kazalarının temelinde yatan nedenin: ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün’ Kabul edilmemesi olduğunu’ kaydetti. Yılmaz, ‘İşçi güvenliğini ekstra masraf olarak gören işverenlerin Hükümet tarafından desteklendiğini’ belirterek, kendi deneyimlerine dayanarak  birçok işverenin ‘kan parası ödemenin güvenliğe para yatırmaktan daha ucuz olduğunu söylediklerine’ dikkat çekti. Protesto gösterisinde konuşan İADD Başkanı Jale Özer, İşçi Partisi Londra Temsilcisi Gazi Ateş ve TGB İngiltere Temsilcisi Musa Ballıkaya da ‘Türkiye’de Erdoğan yönetiminin yarattığı iş cinayetlerinin aç gözlü yandaş işveren ve taşeron firmalarının neden olduğu olaylar’ olduğunu belirttiler. Soma’da ortaya çıkan iş cinayetinin, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı olarak bir İslamo-faşist diktatörlük kurmaya çalışan Erdoğan’ı durdurmak için yeni bir neden yarattığına işaret edenkonuşmacılar, ‘Erdoğan’ın saldırgan ve baskıcı tutumunun sonuna yaklaştıkça arttığını’ söylediler.     

Mahir Tan / LondraPosta / Londra

Telif hakkı saklıdır 2014! Kaynak gösterilmeden yazı, fotograf ve video kullanılamaz!