İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği soru sordu

Türkiye’nin elit okuyucu kesiminin Gezi olayları sırasında Merkez Medya denilen gazete ve televizyon kanallarına güveni kalmadığına dikkat çeken Yavuz Baydar, ‘bu tarihten sonra Dijital Medya’da büyük bir patlama başgösterdi’ dedi. 

İngiltere’nin Ankara Elçiliği’nden sansür sorusu

Chatham House ‘gözetliyor’

İngiltere’nin dışişleri alanında ‘yarı-resmi’ think tank’ı Chatham House, ‘Medya Özgürlüğü Önündeki Engeller’ adlı panelinde Türkiye’yi bir kez daha gündeme getirdi. 20 Mayıs günü yapılan panel toplantıya, Türkiye’de medya özgürlükleri ve sansür alanında olup bitenleri anlatmak üzere çağırılan ‘Today’s Zaman’ kurucularından Yavuz Baydar yanında, İngiltere’nin BBC Televizyonundan James Deane, İndex and Censorship Direktörü Kirsty Hughes ve panel yöneticisi Financial Times Gazetesi editörlerinden John Lloyd katıldılar. Dünya’da medya özgürlüğü önündeki engellerin yanında, Dijital Medya olarak adlandırılan internet ve sosyal medya üzerindeki baskıların da dile getirildiği toplantıya katılan ve gazeteci Yavuz Baydar’a  ‘Türkiye’de sansür ve gazeteciler üzerindeki baskıyı’ soran Ankara’daki İngiltere Elçiliği’nden üst düzey bir görevli toplantıya renk kattı.

2011’den sonra baskılar arttı


Dünya’da ve Türkiye’de medya özgürlüğü önündeki engellerin tartışıldığı toplantıya Türkiye’yi temsilen katılan Today’s Zaman, Zaman ve Bugün gibi adı ‘cemaat’ ile birlikte anılan gazetelerin yazar ve yöneticiliğini yapan Yavuz Baydar, konuşmasında Türkiye’de Hükümet tarafından medya üzerinde baskıların 2011’den sonra arttığını söyledi. Daha önce çalıştığı Sabah Gazetesi’nden atılan Baydar, baskıların özellikle Taksim-Gezi olaylarından sonra yükseldiğini ve toplam olarak 250 gazetecinin baskılar nedeniyle işten atıldığını belirtti. Türkiye’nin elit okuyucu kesiminin Gezi olayları sırasında Merkez Medya denilen gazete ve televizyon kanallarına güveni kalmadığına dikkat çeken Yavuz Baydar, ‘bu tarihten sonra Dijital Medya’da büyük bir patlama başgösterdi’ dedi. Halkın geniş kesimlerinin ise gazete okuyucusu olmadığını ve sayısı binlere ulaşan TV kanallarını izlediğini kaydeden Baydar, ‘bunlar ise tekdüze, kontrollü bir yayın sürdürüyorlar’ diyerek, ‘bu kanalların sahiplerinin kim olduğunu bulmanın bile güç’ olduğuna işaret etti. Digital Medya’da Facebook ve Twitter’da izleyici sayısı 500 bine varan yazarların bulunduğuna dikkat çeken Baydar, ‘artan baskılar nedeniyle Türkiye’nin yurtdışındaki büyük diyasporasında özellikle Dijital Medyada önemli gelişmeler olduğunu söyledi.
Düşük profilli temsil, diplomatik ilgi 
                             

İngiltere’nin en önemli dışpolitika ‘arenası’ olan Chatham House’ın düzenlediği panelde konuşan Yavuz Baydar’ın açıklamaları, Türkiye’de medya üzerindeki baskılar ve sansür uygulamalarını açıklamak bakımından yeterli olmadı. Sınırlı bir alanda kalan açıklamaları ve Türkiye’deki hükümetin bazı gazetecileri isim vererek bir tür ‘siyasi linç’ çabasına girişmesine değinmeyen Baydar, ‘muhtemelen baskı nedeniyle’ ihtiyatlı bir dil kullandı. LondraPosta dışında hiç bir Türk gazetecisinin yer almadığı panele bir renk ve ‘siyasi bir atmosfer’ ekleyen gelişme , İngiltere’nin Türkiye Büyükelçiliği’nden üst düzey bir temsilcinin Baydar’a ‘Türkiye’deki sansür ve gazeteciler üzerindeki baskılar’ konusunda soru sorması oldu.
Mahir Tan / LondraPosta / Londra

Telif hakkı saklıdır 2014! Kaynak gösterilmeden yazı, fotograf ve video kullanılamaz!