İngiltere’den Suriye’ye Haçlı bombalar

Dünya’nın silah devleri, Kilise konferanslarında

             İngiltere’den Suriye’ye  Haçlı bombalar

Geçtiğimiz yıl kimyasal silah kullanıldığı bahanesiyle Suriye’yi bombalamak için Parlamento’dan izin isteyen ancak oylamayı kaybeden İngiltere’nin Muhafazakar  Başbakanı David Cameron, bu kez farklı gerekçelerle yeniden Parlamento’ya başvuruyor. Son seçimlerde tek başına Parlamento çoğunluğuna sahip olmayı başaran Muhafazakar Parti bu kez , Tunus’ta teröristlerin katlettiği 30 İngiliz vatandaşını bahane ederek,vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak gerekçesiyle Suriye’de yapılacak hava saldırılarına katılmak için Temmuz ayı içinde yeniden bir teklif hazırladı. Irak’ta hava saldırılarına ve keşif uçuşlarına katılmak için Parlamento’dan yıl sonunda olur alan Cameron Hükümeti, Kıbrıs’taki Agrotur hava üssünü kullanan Royal Air Force uçaklarının Suriye’de de IŞID hedeflerine saldırı yapabilmesi için kamuoyunda bir kampanya başlattı. Irak’tan sonra Suriye’de de bombalamalara başlamayı planlayan İngiltere Muhafazakar partisi Hükümeti’nin bu kampanya için en büyük dayanağı İngiliz kilisesi.

Çok sayıda Muhafazakar Parti milletvekilinin ‘geçtiğimiz yıl Esad’I bombalamak için bu yıl ise Esad’ın düşmanlarını bombalamak için Parlamento’ya başvuruyoruz’ diyerek karşı çıktığı Hükümet önerisi için Anamuhalefet partisi İşçi partisi henüz görüş bildirmedi.

Kilise ve Silah satıcıları birlikte

‘CAAT’, İngiltere’de uzun yıllardan beri Uluslararası Silah ticaretine karşı mücadele eden bir barış örgütü. ‘Campaing Against Arms Trade’, son günlerde İngiliz Kilisesi – Uluslararası Silah şirketleri ve Kraliyet Düşünce kuruluşları arasındaki ‘örtülü’ ittifakı gün ışığına çıkararak Orta-doğu’da oynanmakta olan savaş oyunlarına karşı harekete geçti. İngiltere Kil,isesinin resmi organı olan Church House Corporation’ın sahip olduğu Chuch House konferans binasında bu ay içinde ikinci kez Uluslararası Silah devlerinin sponsorluğunda savaş senaryoları tartışılıyor ve İngiltere’nin savaşa daha aktif katılşımı içi,n kampanya düzenleni,yor. Church House’da İngiltere’nin yarı resmi askeri düşünce kuruluşu olan RUSİ tarafından düzenlenen ilk konferans 30 Haziran- 1 Temmuz günlerinde yapıldı. İlginç olan İngiltere’nin resmi kilisesinin binasında yapılan savaş konferansının sponsorlarının SAAB, Lockheed Martin ve MBDA Missile System den meydana geliyor olmasıydı. ‘Kilise de yapılan ilk konferansın konusu ‘Land Warfare Conference’ oldu.

15-16 Temmuz tarahinde yapılacak olşan ikinci ‘kilise konferansı’ ise ‘Air Power Conference’ adını taşıyor. İzleyicilere biletlerin 400-800 sterlin arasında fiyatlarla satıldığı konferansların geliri Church House Corporation adlı kilise örgütüne bırakılıyor. Hava Gücü konferansının sponsorları ise ;  Locheed Martin,MBDA Missile Systems, Finmeccanica,Airbus,Boeing,General atomic, BAE, L3 Communications gi,bi Dünyanın en büyük savaş uçağı ce füze üreticileri.

   Başkanı İngiltere’nin en yüksek dini lideri

İngiltere Parlamentosu’na Muhafazakar Parti tarafından getirilecek olan ‘Suriye’ye savaş uçakları gönderme’ teklifi ile aynı zamanda çalmaya başlayan ‘kilisenin savaş çanları’ İngiltere’nin askeri Think Tankı RUSİ ve Church House Corporation tarafından birlikte organize ediliyor. Kilise’nin idari organizasyonu olan Corporation’un başkanı ise İngiliz Kilisesi için ‘papa’ demek olan, en yüksek dini lider  Cantenbury Başpiskoposu. İngiltere’deki bazı kiliseler ise Corporation un kararına karşı çıkarak bu tür savaş konferanslarına katılmayacaklarını ve silah ticaret yapan hiç bir şirketten bağış ya da sponsorluk kabul etmeyeceklerini açıkladılar. Savaş karşıtı kiliselerin başını Londra’nın ünlü turist çekim merkezlerinden St. Paul Catedral çekiyor.

Mahir Tan     LondraPosta-Londra