İngiltere’den Abdullah Gül rüzgarları

                

 

 
                      İngiltere’den Abdullah Gül rüzgarları
                                                         
                    Zamanlama manidar
  Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu önemli görevi devrettikten sonra İngiltere’de büyük itibar gösterilen bir politik şahsiyet oldu. İngiltere’nin en önemli Dışpolitika think tank’ı Chatham House tarafından kasım ayı sonunda ağırlandı. Yılın Devlet Adamı ödülü aldı.  Aynı günlerde hakkında bir İngiliz Profesörü tarafından yazılan mersiye benzeri kitabı yayınlandı. 29 Ocak tarihinde de,kendisinin yer almayacağı ancak Exeter Üniversitesi profesörlerinden Gerald MacLean tarafından yapılacak bir konferans-kitap tanıtım toplantısı ile Abdullah Gül, bir kez daha gündeme taşınıyor. ‘Yeni Türkiye’nin yaratıcısı olarak..Bu kez bu tanıtım konferansında sunumu yapan kişi şimdiye kadar ismi ‘yeni türkiyeciler’ arasında zikredilmemiş bir entellektüel; Mehmet Ali Dikerdem.  2008 yılında da İngiltere’de  Kraliyetin en büyük ödülü olan ‘Knight Grand Cross of the Order of the Bath’ nişanını bizzat Kraliçe nin elinden alan Abdullah Gül, tam anlamıyla bir ‘Royal politikacı’..
                           Yeni Türkiye’nin kurucusu
2015 Yılı Türkiye’de ‘Yeni Türkiye’ çığlıkları ile başladı. Yeni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2015 yılı haziran ayında yapılacak seçimlerde ‘Yeni Türkiye’ ilan etme hazırlığında. Oysa anlaşıldığı kadarı ile,Atlantiğin öte yakasını bilemeyiz, ama
Manş’ın öte yakasında ‘Yeni Türkiye’nin kurucusu denildiğinde Erdoğan değil, Abdullah Gül anlaşılıyor. Abdullah Gül ve Ekmeleddin İhsanoğlu gibi ‘Çankaya çevresi’kişilikleri doktora sahibi eden Exeter Üniversitesinin profesörlerinden Gerald MacLean, öve öve bitiremediği ‘Royal Cumhurbaşkanı’ Abdullah Gül’ü garip bir zamanlama ile bu kez Londra’nın bir başka üniversitesinde gündeme taşıyor. İlginç bir rastlantı;Abdullah Gül kitabını yazan MacLean’ın aynı zamanda 2009 yılında Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde verilen para ile kurulan Exeter Üniversitesi Turkish Studies enstitüsünün kurucu ve başkanı olduğunu belirtelim. Bir başka rastlantı,Abdullah Gül kitabının tanıtımının yapılacağı Üniversite olan LSE de de yine Türkiye’nin verdiği para ile kurulmuş bir Turkish Studies departmanı var.
                            Bayram değil, seyran değil…
Son 6 ay içinde 400 sayfalık bir övgü kitabı yayınlanıyor hakkınızda. Aynı tarihlerde ünlü  Chatham House’da konferans veriyor ve ödül alıyorsunuz.Güneşin batmadığı İmpartorluk tarafından verilmiş Kraliyet nişanı taşıyorsunuz. ‘Yeni Türkiye’nin Kurucusu’ adıyla hakkınızda yazılmış kitap  6 ay sonra yeniden konferansla  tanıtılıyor. Soru şu olmalı kuşkusuz; ‘bayram değil, seyran değil. Kraliçe bizi neden öpüyor’ ?
Türk Medyasında yer alan ‘Abdullah Gül parti mi kuruyor’ ? başlıklı haberlerin anlamını bir de bu açıdan değerlendirin.Siz olsanız, bu kadar gaza parti kurmayıp ta ne yaparsınız ?
Mahir Tan     LondraPosta-Londra