İngiltere kendisini yargıladı

  Chilcot son değil,başlangıç

6 Temmuz 2016 tarihinde yayınlanan Chilcot raporu, uluslararası politika alanında bir ilk oldu. Londra’nın Queen Eliz

abeth  Konferans salonu önünde toplanan Dünya Medyası ve binlerce savaş karşıtı izleyici, yayınlanan Chilcot Soruşturma Komisyonu  raporu ile  7 yıldan beri süren İngiltere’nin ‘özeleştirisini’ gördüler. 2.6 milyon kelimelik rapor İngiliz hukukçu,asker,politikacı ve yurttaşlarının, 2003 yılında kendi seçtikleri Tony Blair Hükümeti nin işlediği 21. Yüzyılın en ağır savaş suçunu belgeleri ile tesbit etti.

Chilcot raporu, bir ülkenin kendi işlediği uluslararası suçları araştıran ve mahkum eden en ciddi ve kapsamlı soruşturma oldu. Rapor, başta dönemin Başbakanı  Tony Blair olmak üzere bir dizi yöneticinin, savaş suçunun daha büyük faili olan ABD ve Bush yönetimine yaptığı ‘suç ortaklığını’ belirliyor. Chilcot raporunun açıklanmadan önce medyaya sızmamış tek yönü olan ‘Tony Blair’in ABD Başkanı Bush ile yaptığı görüşme tutanakları’ İngiltere’nin Irak savaşını başlatmak için Bush yönetimine ‘yardım ve yataklık’ yaptığını net olarak ortaya koydu. Eksik kalan ise; Asli fail Bush’un cevapları.  Bu nedenle Chilcot raporu; gerçeğin yarısı..

Stop The War Coalition

Stop The War Coalition, İngiltere’nin belki de Dünya’nın en büyük savaş karşıtı organizasyonu. Örgüt, 2011 yılında New York’taki ikiz kuleler terör hareketi sonrasında kurulmuş ve esas olarak onu izleyen ‘teröre karşı savaş’ politikaları,Afganistan,Irak işgalleri gibi tarihi olaylarda halk kitlelerini protestolara yöneltmişti. Stop The War Coalition’un yaklaşık 15 yıllık tarihi İngiltere ve ABD yöneticilerinin yarattıkları savaş ve işgallerle mücadele tarihi oldu. İşçi Partili Başbakan Tony Blair tarafından başlatılan Irak Savaşının ilk bombaları Bağdat’a düşmeden bir gün önce Londra’da yapılan 2 Milyonluk ‘Savaşa Hayır’ yürüyüşünün ön saflarında bulunan İşçi Partili milletvekili Jeremy Corbyn, 13 yıl sonra,Chilcot kararının açıklandığı gün İşçi Partisi’nin Başkanı olarak ‘yargılayıcı’ durumunda . İngiltere bir yanda Chilcot raporu ile bir yanda da bir ‘hukuk devleti’ olarak yapmaya cesaret edebildiği bağımsız soruşturma komisyonu ile Dünya’da bir ilke imza attı.

Chilcot soruşturması Suriye’nin işgalini önledi.

Chilcot Soruşturması 7 yıllık bir bir çalışma sonunda tamamlandı. 2014 yılında bu soruşturma kurumu faaliyet halinde iken Suriye’de Şam yakınlarındaki Ghuta bölgesinde bir sözde kimyasal bomba saldırısı gerçekleşti. Bu sözde saldırı Irak savaşına yol açan  düzmece istihbarat faaliyetlerinden biri idi. Tony Blair’in dönemin başbakanı olarak İngiltere Parlamentosuna sunduğu düzmece ‘Kimyasal Bomba raporlarından’ bir başkası 2014 yılında bu kez Suriye hakkında ve kuşkusuz büyük medya desteği ile Parlamento’nun gündemine getirildi. İngiltere Parlamentosu ‘Suriye’yi bombalama ve işgal’ projesine Irak savaşı deneyimi ve İstihbarat raporları ile savaşa girme acı tecrübesine  dayanarak yeni bir savaş ve işgal teklifine hayır kararı verdi. Bu karar ABD kongrelerinde de karşılık bulduğu için Suriye 2014 yılında başlayacak bir işgal ve savaştan kurtuldu.

Uluslararası Politikada yepyeni bir dönemin başlangıcı oldu Chilcot raporu. Şimdi sıra savaş suçlularının mahkeme önüne çıkarılmasına geldi.

Mahir Tan       LondraPosta-Londra