‘Silahlara dokunurlarsa ‘öldürücü güç’ kullanırız’
ABD Kongresine İncirlik Brifingi
15 Temmuz Fethullahçı Darbe girişimi ve sonrasındaki olaylar Amerika’da paniğe yol açtı. İncirlik üssünün darbe girişimi gecesi elektriklerinin kesilmesi,uçuşların yasaklanması ve üs çevresinde yapılan Amerikan aleyhtarı gösteriler üzerine, ABD yönetimi ve Kongresinin İncirlik’te bulunduğu bildirilen nükleer silahların güvenliği konusunda paniğe kapıldığı ve Nükleer silah uzmanlarından ‘brifing’ istediği ortaya çıktı. ‘LondraPosta’ ,2 Ağustos tarihinde ABD Genel Kurmay Başkanı Dunford’un Türkiye ve İncirlik’e geldiği gün ABD Kongresinin de ‘İncirlik’teki Nükleer silahların güvende olup olmadığı ve başka bir ülkeye taşınması konusunda nükleer uzmanlarından görüş ve brifing aldığı rapora ulaştı.
ABD Kongrelerinin bir organı olan ‘Congressional Research Service’ 2 Ağustos tarihinde, Kongrenin isteği üzerine hazırladığı raporda İncirlik’te bulunan 50 adet Nükleer bombanın güvenlik ve korunması ve başka bir ülkeye taşınmasının gerekli olup olmadığı hakkında bilgi sundu. Amy F. Woolf adlı Nükleer silah uzmanı tarafıından hazırlanan raporda ; ‘Avrupa’da 200, İncirlik’te ise 50 adet B61 tipi nükleer bomba bulunduğu, bunların çok güvenli bir biçimde yeraltında saklandıkları belirtildi. Raporda; Nükleer uzmanları arasında yapılan tartışmalar sonucunda bazı uzmanların; ‘İncirlik üssünün ‘erişilmez’ durumda olmadığını ve içeriden yardım alacak saldırganların bombaları ele geçirebileceklerini’ belirttiklerine dikkat çekildi.
‘Ölümcül Güç’ kullanırız
Kongreye okunan İncirlik raporunda, bazı uzmanların görüşüne göre ; ‘Nükleer silahları el geçirmenin kolay olmadığı, ancak herşeye karşın saldırganlar bombalara ulaşsalar bile, ABD ve NATO’nun ‘ölümcül bir güç’ kullanarak bombaları geri alacağı görüşüne yer verildi. Congressional Reserach Service’in hazırladığı İncirlik raporunda; Türkiye’nin bu silahları kullacak uçaklara sahip olmadığı ve ABD’nin Nükleer silahları taşıyacak uçaklarının ise İncirlik üssüne inişine izin verilmediği belirtildi.
Kullanma hakkı NATO’ya ait.
İncirlik raporunda dikkat çeken bölümlerden biri ise, nükleer silahların NATO’nun 2010 ve 2012 yıllarında yaptığı zirve toplantıları kararları uyarınca yerleştirildiği ve Temmuz 2016 da Varşova’da yapılan NATO zirvesinde yeniden onaylandığı hakkında. !% Temmuz Darbe girişiminden kısa bir süre önce, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ında katıldığı Varşova zirvesinde yayınlanan ve taraflara bildirilen Communique açıklamasına göre ; ‘NATO’nun bu silahları kullanma ihtimali çok zayıftır. NATO Nükleer silahları sadece bir üyesinin temel güvenliğinin tehdit altında kalması durumunda kullacaktır.’ (The 2016 Warsaw Summit Communique noted that “the circumstances in which NATO might have to use nuclear weapons are extremely remote” but stated that it would maintain the “capabilities and resolve” needed to respond with nuclear weapons if “the fundamental security of any of its members were to be threatened.”)
ABD kongresine verilen raporda belirtildiği gibi; İncirlik’teki nükleer silahların kullanılması Türkiye’ye değil, NATO ya ait bir tasarruf. NATO bu silahları ‘Herhangi bir üyesinin temel güvenliğinin tehdit altında kalması halinde’ kullanabilecek. Bu cümleler, NATO ya üye herhangi bir ülkenin NATO tarafından ‘temel güvenlik tehdidi altında kaldığı’ kabul edilmesi halinde İncirlik’teki nükleer silahları kullanabileceği anlamını taşıyor.
Taşındı mı Taşınmadı mı ?
2 Ağustos tarihinde ABD kongresine verilen brifingde Nükleer silah uzmanları, taşımanın yarar ve zararları hakkında bilgi veriyorlar. Zararlar arasında ; Rusya’nın bu karardan fayda sağlayacağı ve Nükleer silahlarını farklı noktalara çekeceği ve Silahların taşınacağı ülkelerde NATO ve ABD ye karşı güven duygusunun azalacağı değerlendirmeleri var. Batı Avrupa ülkelerinde zaten Nükleer silahların ülkelerinden çıkarılması yönünde bir girişim olduğüu belirtilirken, muhtemel taşınma yerlerinin Doğu Avrupa ve Baltık Ülkeleri olacağı kaydediliyor.
2 Ağustos tarihinde ABD Kongresinde İncirlik nükleer silahlarının taşınması konusunda yapılan brifing, 20 Ağustos tarihinde İncirlik’teki 50 Nükleer bombanın 20 sinin Romanya’ya taşındığı konusunda Avrupa Medyasında yayınlanan haberleri doğrular nitelikte görünüyor.
Mahir Tan LondraPosta-Londra