‘İÇ’ ATLANTİK İTTİFAKI

                 ‘İç’ Atlantik İttifakı

 

Brexit yaralısı İngiltere’de günün en önemli tartışması Başbakanlık adaylarından, ABD ile ilişikilere kaydı.

Geçtiğimiz hafta ABD’de Washington Post’a sızdırılan Mike Pompeo’nun bir Yahudi kongresinde yaptığı bir konuşma, ABD nin baskı ve müdahale politikasını sadece OrtaDoğu ülkeleri,İran vs üzerinde değil kendi stratejik ortakları üzerinde de uygulamaya başladığını gösterdi.

6 haziran günü ABD de yapılan bir Yahudi Konferansında konuşan Dışişleri Bakanı Pompeo’nun

‘Jeremy Corbyn’in ana muhalefet partisi Başkanlığından düşürülmesi için elimizden gelen  herşeyi yapmalıyız.’ Dediği ve Corbyn’in  iktidar gelmesinin beklenmemesini ve daha önce müdahale edilmesi gerektiğini söyleyen Pompeo, ‘iktidara geldikten sonra müdahalenin çok riskli ve tehlikeli olacağını’ ileri sürdü.

İşçi partisi adına Mike Pompeo’nun ifadelerine verilen cevapta ise, ‘ABD nin İngiltere’de kimin Başbakan olacağına karar veremiyeceğini ve İşçi partisinin liderini desteklemeye devam edeceği belirtildi.

Geçtiğimiz hafta 3-4 haziran tarihlerinde Londra’ya gelen ve çok büyük protestolarla karşılaşan Başkan Trump’ın gezisi sırasında ortaya çıkan İngiltere’nin iç işlerine müdahale anlamını taşıyan Trump görüşmelerinin hemen arkasından gelen Mike Pompeo konuşmasının medyaya sızması, ABD nin müdahalecilik politikasını iyice gün ışığına çıkardı. Trump Londra ziyareti sırasında İngiltere’nn AB den ayrılmasını ve ABD ile özel bir ekonomik ortaklık kurmasını istemiş ve Therasa May in yerine boşalan başbakanlığa aday olan Boris Johnson ve Brexit şampiyonlarından Nigel Farage’ı ABD elçilik ikametgahına davet etmişti. İşçi partisi lideri Jermy Corbyn için ‘negatif bir kişilik’ diyen Trump, o sırada halen Başbakanlık koltuğunda oturan Therasa May ile yaptığı görüşmede de İngiltere’nin İran’a ambargolara ve Çin’e karşı boykot kampanyalarına katılmasını istemişti. Trump ziyareti boyunca en çok tepki çeken müdahalesini ise İngiltere’nin ulusal sağlık sistemi olan NHS in özelleştirilerek ABD şirketlerine açılmasını isteyerek yapmıştı.

ABD nin özellikle Donald Trump başkanlığı döneminde İran ve Çin politikaları çok daha saldırgan ve müdahaleci bir biçim alırken, İngiltere gibi ‘Atlantik ittifakı’ diye bilinen guruptaki en yakın müttefikine karşı izlediği müdahaleci ve baskıcı tutumun açığa çıkması ingiltere’de en çok tartışılan konular arasında. Trump ziyaretinin hemen sonrasında Mike Pompeo’nun  bir Yahudi konferansında Muhalefet partisi lideri Jeremy Corbyn in ‘işçi Partisi liderliğinden düşürülmesi ve mutlaka Başbakan olmadan önce müdahale edilmesi’ yolundaki  stratejik önerileri, eski CIA yöneticisi olan bir ABD politikacısının İngiltere’de yapılacak parti ve seçim çalışmalarına açık müdahalelerde bulunacağı biçiminde yorumlanıyor. İşçi partisi ve Muhafazakar parti içinde çok güçlü lobileri ve parlamentoda her kanattan çok sayıda milletvekiline sahip olan Yahudi örgütlenmesinin yakın bir zamanda Corbyn aleyhinde yeni bir kampanyaya başlaması ve Muhafakar partideki Brexit taraftarlarının Corbyn aleyhine hareketlenmesi bekleniyor. 

 

Mahir Tan           LondraPosta-Londra