HOŞ SEDA’DAN ‘CUMHURİYET KONSERİ’

    CUMHURİYET’İN KONSERİ

 

‘İngiltere’de yaşayan Türk toplumuna son yıllarda olan en iyi şey nedir’ ? diye sorsalar hiç düşünmeden ; Hoş Seda Klasik Türk Müziği korosu derim.  Bunu 3 Mart gecesi bir kez daha gördüm.

3 Mart 2018 Cumartesi gecesi, Hoş Seda tarafından sunulan ‘Hicaz Faslı’ bize bizi anlatan bir geceydi. Bu Türkiye diye bilinen ülkenin varlık nedeni olan ‘Cumhuriyet’in sesli ve canlı olarak,bir kültür yoğunluğu biçiminde sunuluşuydu. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuran ‘Altın Kuşak’, bu şarkıları ve müziği dinliyor, birbirleri ile böyle anlaşıyor, eski denilen yapının üzerinde ‘yeni’yi bu kültür ortamında yaratıyordu. Bunu Hoş Seda Müzik gurubu üyeleri yeniden ve yeniden işleyerek, genç kuşağa aktarıyor.

3 Mart ‘Hicaz Faslı’ İslington’daki St. James salonunda Cumhuriyet’in yaşayan tüm kuşaklarını birleştirdi. 70-60-50-40-30-20 yaş gurubundan ,Türk Toplumunun tüm kesimlerinden Cumhuriyet nesilleri aynı zevk ve duygularla, Bimen Şen’i, Kadri Şençalar’ı, Dede Efendi, Yesari Arsım Arsoy’u dinlediler. ‘Cumhuriyet’in Diva’sı Müzeyyen Senar ve Zeki Müren’in seslendirdiği şarkıları bir kez daha toplu olarak seslendirdiler.

 

     İYİ Kİ VARSIN CUMHURİYET, İYİ Kİ VARSIN HOŞ SEDA

 

Klasik Türk Müziği Korosu HOŞ SEDA, Türk toplumunun en başta gelen bileşkesi Kültürel Birliğin sembolü gibi. Kurulduğu tarihten bu yana tüm olanaksızlıklara rağmen Londra’da insanlarımızı bir araya topluyor, onlara ne ve kim olduğumuzu hatırlatıyor, eğlendiriyor ve güçlendiriyor. Tıpkı Cumhuriyeti ve Kültürünü birlikte inşa eden kuşak gibi yaklaşık 90 yıl sonra, onu küllerinden yeniden alevlendiriyor.

Hoşseda Klasik Türk Müziği Korosunun ‘Hicaz Faslı’ kuşkusuz Londra’nın en keyifli gecelerinden birini yaşattı bize. Bunun en başta gelen nedeni,koronun yanında müzikçilerin, yönetmenlerinin,solo şarkıcılarının tümünün bizim içimizden sanatçılardan oluşması. Koro yöneticilerinin gece sonunda yaptıkları açıklama; Yakında Halk Müziği ve Çocuk Korolarınında kurulacağı haberi Cumhuriyet’in kültürünün kuşaktan kuşağa devredileceği yolundaki iyi haberdi.

Sanatçı Baha Yetkin’in yönettiği Hoşseda Korosu ve müzisyenlerine gece boyunca solistler;Gülistan Yücedağ, Rahile Atmaca, Emriye Ay, Ahmet Kıral,Ethem Demir ve Mutlu Sancaktutar eşlik ettiler.

Gecenin as solisti ise  Balkan,Trakya ve İstanbul ‘tatavla’ müziği ağırlıklı bir şarkı demeti sunan Çiğdem Aslan oldu. Aslan,vefatından sonra ‘Cumhuriyet’in Divası’ olarak anılan unutulmaz şarkıcımız Müzeyyen Senar’a en yakın biçimde seslendirdiği ‘Feraye’dir Kızın Adı’ şarkısıyla, gecenin en önemli duygusal temasını sağladı.

‘Hoşseda’ düzenlediği geceler, yetiştirdiği genç kuşak ve moral katkılarıyla İngiltere Cumhuriyet toplumu için çok büyük bir kazanım. Bundan hiç kuşku yok…

 

Mahir Tan            LondraPosta-Londra