‘Gurbet’ Var mı ?

Yazar-Sosyolog Semra Eren Nijhar, Avrupa’ya göç ve sonuçları konusundaki çalışmalarını ‘Artık Gurbet Yok (mu ?) adlı kitabı ile sonuçlandırdı.

 

30 Mart 2015 tarihinde  Londra’nın İslington Belediye binasında yapılan bir kitap tanıtımı ve panel tartışma ile okuyuculara sunulan ‘Gurbet’, Sosyolog Semra Eren Nijhar’ın İngiltere,Almanya, Hollanda ve Türkiye’de 1950 lerde başlayan Avrupa’ya göçün yarattığı toplumsal etkileri araştırdığı röportajlarına dayanıyor. İngiltere’de yaşayan Türkiye ve Kıbrıs kökenli 1.-2.-3. kuşak göçmen ailelerin üyeleri ile görüşen, özellikle göç ve ‘gurbet’ duygusu üzerinde belgesel sonuçlara ulaşmayı hedefleyen Semra Eren Nijhar’ın bulguları, Türkiye Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar,İslington Belediyesi Yönetim Kurulu Başkanı Theresa Debano, Prof. Belma Ötüş-Baskett ve İslington Kadın Dernekleri Başkanı Gül Koçak’ın yer aldıkları panel tartışma ile gündeme getirildi.

Enfield Belediye Meclis Üyesi Suna Hurman tarafından yönetilen panelde, Semra Eren Nijhar, Gurbet kitabını hazırlarken yöneldiği çalışma yöntemini ve Gurbet kavramı üzerinde vardığı sonuçları açıkladı. Profesör Belma Ötüş-Baskett’in iki hafta önce kaybettiğimiz yazar Yaşar Kemal’in kitapları ve yazıları üzerinden yaptığı Gurbet ve göç açıklamaları ‘gurbet’ paneline yeni bir ivme kazandırdı. Yaşar Kemal’i bir ‘göç romancısı’ olarak tanımlayan Belma Ötüş; ‘başta İnce Memed olmak üzere Yaşar Kemal’in tüm romanlarındaki tiplemelerin gerçekte ‘göçmen’ karakterinde olduklarını vurgulayarak ‘Türkiye savaşlar ve göçler sonunda kurulmuş bir ülkedir’ dedi. Türkiye’nin İngiltere Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar da panel tartışmaya sorduğu sorular ve yaptığı kısa bir konuşma ile katıldı. Başkonsolos Yorulmazlar; ‘Avrupa’da yaşayan Türkler’in varlığını açıklamada artık ‘gurbet’ kelimesinin yeterli olmadığını’ belirterek,’biz devlet olarak Avrupa’da yaşayan Türklerin kendi kültürel kimliklerini kaybetmeksizin yaşadıkları ülke kimliğine ‘Entegre’ olmalarından yanayız’ dedi. 30 Mart günü yapılan Semra Eren Nijhar’ın ‘gurbet’ kitabı tanıtımı ve paneline katılan izleyiciler de tartışma ve açıklamalara aktif bir biçimde katıldılar ve özellikle ‘Gurbet’ in anlamı ve etkileri üzerinde görüşlerini açıkladılar.