‘Gül’ ALIP SATMANIN ZAMANI GELDİ

‘Gül Alıp Satmanın Zamanı’ Geldi

‘The Making of The New Turkey’ Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkalığının son aylarında yayınlanan biyografisi. Yazarı , Abdullah Gül’ün İngiltere’de lisans üstü eğitim gördüğü Exeter Üniversitesi profesörlerinden Gerard Mac Lean. Mac Lean, biraz kuşkulu bir biçimde, Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde bu üniversiteye Türkiye’nin verdiği bağışlarla kurulan Türkish Studies’in kurucusu ve müdürü. 2014 yılında yayınlanan kitapta ‘kahraman’ Gül’ün  Amerikalı aktör George Clooney benzerliği yanında kişilik olarak İskoçya’nın ünlü ‘Cesuryürek’i ile de paralellikler kurulması gibi fanteziler var.

Kitabın yayınladığı 2014 yılı sonunda Türkiye Büyükelçiliğinde eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’un katıldığı bir törenle tanıtımı yapıldığında, bizde, ‘birşeyler dönüyor’ izlenimi uyanmıştı. Kitabı okuyunca nedenleri ortaya çıkmaya başlamıştı. İngiltere ve AB, 2002 yılında Kurulan AKP İktidarının iki lideri Abdullah Gül ve Tayyip Erdoğan’ı el bebek gül bebek tutarlardı. ‘Reformlar, AB ile Yakınlaşma ve Ordu üzerine yapılan operasyonlar nedeniyle 2011 yılına kadar desteklenen ikili arasına karakediler girdiğini bu kitabı okuyunca anlamıştık.  Exeter profesörü ve Turkish Studies kurucusu Mac Lean’e göre ‘diktatöryal eğilimleri açığa çıkmaya başlayan Erdoğan’ın karşısında demokrasiyi,insan haklarını savunan Batı değerlerine bağlı bir Gül var.  Sayfalar boyunca Gül’ün ‘Ergenekon soruşturmasına ‘mesafeli’ yaklaşımı, Gezi olaylarında Başbakan Erdoğan ve İstanbul Valisi ve Polis Müdürlerine yaptığı ‘itidal’  çağrıları anlatılıyor. Ergenekon Soruşturması başlarken dönemin Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök ile yaptığı,içeriği açıklanmayan 2.5 saatlik görüşmeden sözediliyor. Ve Fethullahçı savcı ve hakimlerin kullanıldığı tutuklamalar başlıyor. Biyografi yazarına göre ‘Gül, Ergenekon olayına doğrudan karışmamıştı. Kuşkusuz Abdullah Gül’e imdi Ergenekonun başında Org. Hilmi Özkök ile yaptıkları 2.5 saatlik görüşme konusunda can sıkıcı sorular yöneltilir.

‘Gülen Kampında Yer Alıyordu’

Gerard Mac Lane’in yazdığı Gül Otobiyografisinde birçok Türk yazar ve gazetecinin katkıları var. Bunlardan Mehmet Ali Birant’ın etkisi kitabı yazmaya ilham kaynağı olacak kadar çok. Birçok konuda Fehmi Koru, Amberin Zaman, Ece Temelkuran gibi gazetecilerin ve Ergun Özbudun gibi hocaların bilgilendirmesi var. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olarak Fethullah okullarına gerek İngiltere’de gerekse Afrika ülkelerindeki açılışlarında yaptığı ‘resmi ziyaretler ve destekler’ geniş ölçüde yer alıyor. Afrika’da açılışı yapılan okulları ‘bu ülkelere devlet ziyareti icad ederek’ hizmete sokan Gül, yazar Mac Lean tarafından ‘Genel olarak bakıldığında Erdoğan değil, Gülen kampında yer alıyordu’ biçiminde değerlendiriliyor.

Gül olayı neden gündemde

‘The Making The New Turkey’ kitabı, ünlü Exeter Üniversitesi’nin Türkiye Devletinin bağışlarıyla kurulan Turkish Studies bölümünün kurucu ve müdürü Gerard Mac Lean tarafından 2014 yılında yayınlanmış. Bizim kitabı yeniden gündeme getirmemizin iki nedeni var; Birincisi, 16 Nisan referandumunun mürekkebi kurumadan Abdullah Gül’ün adının yeniden 2019 Cumhurbaşkanı Adayı olarak gündeme getirilmesi. Şimdi ‘Gül alıp satmanın zamanı mı geldi ?’ sorusuna cevap bulmak için.

İkincisi, Abdullah Gül’ün öğrencilik, gençlik yıllarındaki siyasi-kültürel ve dinsel eğilimlerini yeniden görmek ve Erdoğan ile Birlikte çıkışındaki MTTB kökenini belirlemek için. Son dönemde en çok izlenen bir haberde yer alan bazı resimlerin yer aldığı Gül kitabında,yine ayni haberlerde yer alan Büyük Doğu örgütlenmesi kurucusu Necip Fazıl İle birlikte resimlerde yer alıyor. Em.Amiral- yazar Türker Ertürk’ün gündeme taşıdığı ‘Hyde Park resmi’ burada da var. Şu farkla ki ‘deklanşöre kimin bastığı’ belirtilmemiş. Bir başka resimde ise şimdilerde adı Hükümet ile sürtüşmelerde dile getirilen AKP eski İzmir milletvekili ve Gül’ün eniştesi Mehmet Tekelioğlu da o günlerde Londra’da bulunanlardan. Bizimkinin o zamandan beri George Clooney ve Cesuryürek ile benzerliği dikkat çekiyor.

 

Mahir Tan      LondraPosta-Londra