Gen. Shirreff ; NATO’nun TÜRKİYE İLE İMTİHANI

 

NATO’nun Eski En Yüksek Rütbeli Komutanı;

‘Erdoğan- Putin ilişkisinin sonucunu ben de merak ediyorum’

‘Rusya ile Savaş-2017’ kitabı ile bu yılın en çok satan yazarı NATO’nun 2015 yılındaki en yüksek rütbeli komutanı İngiliz General Sir Richard Shirreff, Londra Kings College’de verdiği konferansta, Dünya’da askeri güçler dengesi ve ABD’de yeni Başkan Trump dönemindeki beklentileri dile getirdi. Askerlikte son yıllarını Ukrayna ve Baltık Denizi çevresinde Rusya’ya karşı askeri yığınak ve NATO’nun Doğu Avrupa örgütlenmesinin mimarlarından biri olarak geçiren General Shirreff, ‘Rusya ile Savaş 2017’ kitabı ve Londra’da yaptığı açıklamalarla ‘NATO Şahin’ Politikasının önderlerinden biri olarak gösteriliyor. ABD’nin seçilmiş yeni Başkanı Donald Trump başta olmak üzere, İngiliz Hükümeti ve Avrupa Birliği liderlerini eleştiren Gen. Shirreff, İngiltere Başbakanı Teresa May’in iki gün önce ‘Rusya’ya karşı caydırıcı olmak için Polonya’ya 150 asker göndereceğiz’ açıklamasını ‘traji- komik’ olarak değerlendirdi.

‘Beyaz Saray’a gelir gelmez yeni bir açıklama yapmak zorunda’

Yeni yıl sonrasında ABD Başkanlığını devralacak olan Donald Trump’ın seçim çalışmaları sırasında NATO ve Rusya konularında yaptığı açıklamaları eleştiren Gen. Shirreff, ‘Şu anda bile,daha yönetime gelmeden Trump, NATO’ya ciddi zararlar verdi. Beyaz Saray’a gelir gelmez ilk iş olarak bunları telafi edecek bir program açıklamak zorundadır’ dedi. ABD’deki Başkanlık seçimi sonucunun Avrupa ülkelerini yeni arayışlara ittiğini söyleyen Eski NATO Başkomutan Yardımcısı, ‘Avrupa Ordusu girişimi bir Avrupa Birleşik Devleti olmaksızın yaratılamaz. Olursa, bu NATO aleyhinde bir gelişmedir’ diyerek, ‘Avrupa Ülkelerinin NATO’ya yaptıkları katkıları arttırmanın tek gerçekçi çözüm olacağını’ söyledi.

NATO’nun ‘Türkiye ile İmtihanı’

Kings College konuşması sırasında Türkiye ile Rusya arasında görülen yakınlaşma politikasının NATO açısından değerlendirmesini yapan Gen. Shirreff, ‘NATO nun en önemli prensiplerinden biri 5. Maddede belirtilen saldırıya uğrayan bir üyesini askeri olarak destekleme zorunluluğudur. Bunun yanında NATO, Demokrasi ve İnsan Haklarına saygılı ülkelerin savunma birliğidir. Bu nedenle Türkiye sorunu, NATO için bir inandırıcılık testi olacaktır.’ dedi. Bizim bir sorumuza cevap veren NATO eski komutanı,’ ‘Erdoğan-Putin ilişkisinin nereye kadar gideceğini ben de merak ediyorum.’dedi.

‘Guderian’ın tanklarını unutmadık’

‘Rusya ile Savaş 2017’ kitabının yazarı Gen. Shirref konuşmasında ağırlığı NATO- Rusya arasındaki güç dengesine verdi. Görünüş olarak 3.5 Milyonluk NATO ülkeleri orduları ve Rusya’dan 17 Misli fazla askeri harcamaları olan NATO nun daha güçlü olduğunu belirten Sir Shirref, ‘buna karşılık Rusya’nın askeri güçlerini belli bir noktada toplayarak, hızla sonuca gitme özelliklerine sahip olduğuna’ dikkat çekti. Gen. Shirreff, Çok iyi bir Stratejist olduğuna inandığı Putin’in Ukrayna krizinin gösterdiği gibi (Kırım’ı hızla işgal ederek, Ülkenin doğusunda üstünlük sağlaması), ağır ve farklı güçlerden oluşan NATO karşısında, 2. Dünya Savaşında, Alman Generali Guderian’ın Tank savaşında görüldüğü gibi kendisinden üstün güçlere karşı ‘yıldırım savaşı’ taktiklerine başvurabileceğini kaydetti.

 

Mahir Tan    LondraPosta-Londra