Gen. Mark Welsh ;’tanesi 18 binden 20 bin bomba kullandık’

 ABD; ‘Tanesi 18 bin dolardan 20 bin akıllı bomba attık’        

              Efendinin yeni işi; uzay havacılığı endüstrisi

Emperyalizm yaklaşık 200 yıldan beri askeri güç kullanarak Dünya’nın hammadde kaynaklarını sömürme,’böl ve yönet’, makine ve teknoloji ihracı olarak bilinir. 21.yy ise bildiklerimizi artık rafine etmek, gözden geçirmek ve Emperyalizmin kendine yaptığı gençlik aşısını tesbit etmek zamanı. Dünya’nın askeri devi,klasik ifade ile ‘Dünya’nın Jandarması’ ABD yine savaş ve ölüm demek eskisi gibi. Ancak ABD için 2003 Irak savaşı bile artık eski bir alışkanlık olarak kaldı. Irak işgali ABD nin son askeri işgal hareketiydi. Bu kanlı ve pahalı savaştan sonra ABD askeri yok artık savaş alanlarında. Bundan sonrada böyle olacak savaş teknolojisindeki son gelişmelere göre.

Suriye savaşı dolayısıyla gündeme oturan ‘vekaleten savaş’ artık ABD’nin savaş politikasının merkezinde bulunuyor. Savaştan elde ettiğiniz kar birkaç misli katlanarak artıyor, ama ülkeye asker cenazeleri gelmiyor. Savaş endüstrisinde artık ‘hamallık’ olarak değerlendirilen boğazlaşma işini ikinci derecedeki devletlere ve hatta dinsel-etnik terör milis örgütlerine yaptırıyorsunuz. Üstelik bundan Dünya’nın parasını kazanıyorsunuz.

  ABD Hava Kuvvetleri ; ‘2015 te 20 binden fazla akıllı bomba kullandık’

ABD ve daha küçük çaplı olarak İngiltere için yeni askeri doktrin ‘uzay havacılığı teknolijisi’ olarak adlandırılabilir. ‘2003 yılında 2. Irak savaşı sırasında yavaş yavaş devreye sokulan ‘aerospace aviation’ tekniği esas olarak Cruise füzeleri ve JDAM (Joint Direct Atttack Munition) adlı akıllı bombalarının kullanımı esas savaş tekniği halini almak üzere. Kapitalizmin kar hırsı ile en uyumlu savaş tekniği olan Uzay Havalığı, silah tekellerinin en fazla kar ettikleri, Emperyal dış politikaların en az kamuoyu tepkisi gördüğü,ABD askeri kaybının hemen hemen ortadan kaldırıldığı sistem.

Askeri Stareteji açısından JDAM akıllı bombaları bir başka gerçeği daha ortaya koyuyor. ABD-İngiltere gibi büyük savaş ülkeleri bu yolla; savaş bölgelerindeki alt işbirlikçi ülkeleri ve askeri açıdan önem taşıyan dinsel-etnik gurupları kara savaşının klasik silahlarının(tank-topçu-karadan karaya roketatarlar gibi)üretimine ortak ederek bu piyasayı onlara bırakıyor. Tıpkı buzdolabı,çamaşır makinesi,otomobil gibi meta üretiminin artık gelişmekte olan ülkelere bırakılarak, Büyük emperyal ülkelerin uzay teknolojisi, bilgisayar ve dijital tekonolioji üretimine yönelmeleri gibi.

2015 Yılı sonunda ABD Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Gen. Mark Welsh’in açıklamasına göre; ABD, IŞID bombalamalarının devam ettiği son 15 ay içinde 20 binden fazla JDAM bombası kullandı. General Welsh; ABD nin stoklarının azalması nedeniyle üretici firmalara yeni siparişler verildiğini CNN Televizyonundan açıkladı. ABD Silahlı Kuvvetler Komisyonu raporuna göre tanesi 18 bin dolara mal olan JDAM akıllı bombalarından Deniz Kuvvetleri için 12 bin adet, Hava kuvvetleri için ise 62 bin adet satın alındı. Böylece Dünya’nın en büyük endüstrisini haline gelen JDAM yada uzay havacılığı silah tekellerine 2014-2015 yıllarında tam 1 trilyon 330 milyar dolar kazandırdı. Suriye,Irak ve Yemen’de şu ana kadar yaklaşık 300 bin insanın hayatını kaybettiği,8 milyon insanın göçmen haline geldiği savaşın kapitalizm ve silah tekelleri için getirisi böyle. ABD’nin JDAM teknolojisi ve ABD’de Virginia ve İngiltere’de Lancashire’de oturdukları yerden yürüttüğü Orta-Doğu savaşları, kuşkusuz medya üzerinde yapılan ‘düşman’ belirlemesi ile birlikte gerçekleşiyor. En büyük müşteriler olan Körfez Arap ülkeleri için İran ve Şii Hilali tehdidi, Türkiye için Rusya tehdidi ve Osmanlı hayaleti oyunun olmazsa olmazları olarak görünüyor.

 

Mahir Tan      LondraPosta-Londra