‘FAŞİST DİKTATÖR’

      Faşist Diktatör

 

Faşizm bir siyasi tanımlama. Diktatörlük de. İktidara geçmeyi başarabilmiş tüm Faşistler aynı zamanda  diktatör. Ancak her diktatör faşist değil. Diktatörlüğün Faşist olmayan zamane türü olarak İslamoFaşizm var. Hala rağbette.

Türkiye’de birisine, (devlet yönetcisi olsun olmasın)  ‘Faşist Diktatör’ dediğinizde, hakaret davası da açılabiliyor, başka suçlarla da yargılanabiliyorsunuz.  Teknik olarak kullanan için tehlikeli bir kavram yaratıyorsunuz ikisine birden yer verdiğinizde. Tepki ve Cezanın ‘faşist’e mi ‘Diktatör’ e mi geldiğini de anlayabilmek hemen hemen imkansız.

‘Tekelci Burjuvazinin en saldırgan, en kanlı..’

Sol Siyasi literatürde kabul gören faşizm tanımı, Dimitrov’un yaptığı bu tanımlama. Bulgar Komünisti Dimitrov, tarif ettiği faşizmin ne olduğunu doğrudan doğruya ‘bedelini ödeyerek’ tesbit etmiş.  Hitler’in iktidarda bulunduğu bir ülkede yargılanacak bu sözleri mahkemenin yüzüne karşı ‘savunma’ da söyleyebilmek hiç kuşkusuz ‘manda gönünden’ yürek gerektiriyordu. Çağımız da da ‘Faşist Diktatörü’ işaret etmek öyle.  ‘Faşist Diktatörü’ parmağınızla gösterdiğinizde ‘bedel ödüyorsanız’, doğru bir iş yapmışsınız demektir. ‘Faşist Diktatör’ size bedel ödetecektir.

‘En Tekelci Burjuvazi’

Dimitrov’un tanımladığı ‘en kanlı..,en baskıcı..’ gibi vurgulamalar ve Tekelci Burjuvazi kaydı Türkiye’de geçmiş zamanda tartışmalara neden oldu. Zira en..en.. belirlemesi soyut yanlar taşıyor. Hitler Almanyası ve Mussolini İtalya’sı konusunda hiç kuşku ve tartışma yok. Başka neler var ? Bu iki Faşist ülkenin uydu devletleri var. Savaş sonrasındaki yıllarda ABDnin Orta-Doğu, Latin Amerika, Uzak Doğu’da doğrudan askeri müdahaleler ile kurdurduğu rejimler var. Türkiye’de 1980 darbesi var. Günümüzde tüm siyasi İslam rejimleri var.

Faşizmin uygulandığı ülkelerde iktidara nasıl gelindiğinin ‘teorik-siyasi’ anlamda hiç bir önemi yok. Bu sisteme isim babalığı yapan İtalya ve Almanya’da faşizm ve nazizm seçim yoluyla iktidara gelmiş ve parlamento da sağladığı .çoğunlukla ülkelerini ‘OHAL’ yasalarıyla yönetmişlerdir. Hitler’in ‘olağanüstü şartlar’ yasası 6 şar aylık sürelerle,1933 den Führer’in ölümüne kadar uzatılarak sürmüştür. En saldırgan,en kanlı diktatörlükler ‘yasalarla’ sürdürüldü.

Tekelci Burjuvazi konusunda da öyle. Faşist’i Tekelci Burjuvazi iktidara getirmez. Faşist, iktidara geldikten sonra onu parti kontrolüne alır. Çağdaş türlerde ise Tekelci Burjuvazi, yandaş tekelci burjuvazi biçiminde ‘en tekelci’ Burjuvazi biçimine dönüşebiliyor.

Kısacası Faşizm ve Diktatörlük kavramları söylenenden çok söyleyen ile ilgili..

Faşist Diktatör’e yüreğiniz yetiyorsa ‘Faşist Diktatör’ dersiniz.

Bedel ödüyorsanız doğru söylemişsiniz demektir.

‘Allah Kurtarsın’

 

Mahir Tan        LondraPosta-Londra