ETNİK MİLLİYETÇİLİK AYRI DEVLET DEMEKTİR

ETNİK MİLLİYETÇİLİK AYRI DEVLET DEMEKTİR

 

Kuzey Irak Barzani Referandumu ve ardından gelen Katalonya Ayrılma referandumları, çok etnik yapılı toplumlarda, etnik milliyetçilik ve talepleri konusunda Türkiye’de de etkiler uyandırdı.

Etnik Milliyetçilik, nihai olarak ayrı devlet demektir. Hem Irak hem de İspanya’da çok geniş otonom yetkilere sahip iki etnik toplum,kendi ülkelerinde  nerede sonuçlanacağı belli olmayan bir savaşıma başladılar. Bu sonuçların Türkiye için uyarıcı olmadığını kimse ileri süremez. Etnik Milliyetçilik ve ona bağlı siyasi-askeri mücadelelere bakıldığında; ortak nokta, bu hareketlerin barış- özgürlük- yerel haklar-ana dilde eğitim, yerel parlamento, otonomi taleplerinin bir ara istasyondan başka bir şey olmadığını ortaya çıkardı. Tüm etnik otonomiler yaklaşık birkaç on yıl içinde Kendi Bağımsız Devletlerine yönelmektedir. Bu gelişme Etnik Milliyetçilik açısından bir tür kader oluşturur.

Etnik Siyasi Partiler

Etnik Milliyetçilik esas olarak din,dil ve kültür açısından ana topluma göre azınlık oluşturan bir toplumun ‘ayrılık’ yönünde motive edilmesidir. Bu çaba, ana toplum içinde ve resmi dilde eğitilmiş bir aydın-elit tabakasının oluşturduğu bir siyasi parti tarafından yürütülür. Etnik Elit, ana dilde eğitim, özgürlük, yerel iktidar organları ve otonom sınırlar için liderliğini yaptığı toplum üzerinde siyasi-askeri seferberlik içindedir. Tüm siyasi partiler iktidar olma hedefiyle kurulur. Bu bağlamda Etnik Elit’in siyasi kaderi de ortaya çıkar. Onlar; Temsil ettikleri etnik toplumun tüm oylarını bile alsalar ana toplum içinde iktidar olma şansları yoktur. Bu nedenle Etnisizm ve azınlık oluşturduğu ülkedeki siyasi seferberliği, ‘çoğunluk oluşturacağı bölgede’ ya silahlı mücadele yoluyla zora dayanan bir ayrılık ya da parlamenter mücadele yoluyla bölgesel bir iktidar yaratıp ‘uygun zaman bekleme’ seçeneklerine sahiptir.

Birisi, tarihsel olarak demokrasi ile hiçbir ilgisi bulunmayan bir aşiretler ülkesi olan Irak, diğeri Demokrasinin tüm kurallarının işlediği İspanya’ da aynı anda ortaya çıkan iki ayrı devlet referandumu Türk siyaseti için derslerle dolu bir atmosferin doğmasına neden oldu. Demokrasilerde, Etnik Milliyetçiliğin sonuç talebi olan ‘ayrılık’ ile ülkelerin iç hukuku arasındaki çözülemez çelişki şimdi bizdede gündemde.   Türkiye’de bir özgürlükler meselesi olarak değişik isimler altında sunulan ‘otonomi’ taleplerinin karşılanmasında, Etnik Milliyetçiliğin nihai amacı olan Ayrı Devlet’i bir süre sonraya erteleme siyasetinden başka bir şey olmadığı gün gibi aşikar şimdi.

 

Mahir Tan             LondrPosta-Londra