Ermeni Diyasporasının LSE çıkarması

 

                    Ermeni Diyasporasının LSE çıkarması

Londra’da sözde ‘Ermeni Soykırımı’ tartışmalarında bu günlerde bir ‘ilk’ yaşanıyor. Ermeni diyasporası tarafından düzenlenen‘soykırımı’ panel ve konferansları sıradan olaylar. ‘ilk ‘olan ise bu kez  ‘Ermeni Soykırımı’ konferanslar dizisinin Türkler tarafından ve Türkiye’nin parasıyla açılan bir kurum tarafından pazarlanması. LSE (London School of Economics and politics) Contemporary Turkish Studies tarafından düzenlenen, 11-12-13 mayıs tarihlerindeki üç günlük bir süreye yayılan panel ve konferanslar dizisi ‘Encountering the Past İn Turkey’ adını taşıyor. 11 Mayıs günü açılışı yapılan ‘yüzleşme’ konferanslarının düzenleyicisi, geçtiğimiz yıllarda Prof. Şevket Pamuk’un başarılı bir şekilde Başkanlığını yaptığı LSE Contemporary Turkish Studies kuruluşundan kaydırılarak,yerine getirilen Esra Özyürek. Eski CHP Milletvekili Mustafa Özyürek’in kızı olan Esra’nın gelir gelmez kotardığı ilk büyük çaplı iş bu.!.

Açılış gününde bile 30 kişilik bir derslikte yapılabilen ‘yüzleşme’ konferansı gerçekte varlığını odayı hemen hemen dolduran konuşmacı bolluğuna borçluydu. Merak nedeniyle giden bizden başka hiç bir gazetecinin bulunmadığı salonda bizim dışımızdaki herkes, LSE parasıyla getirilmiş konferansçılardan oluşuyordu. Türkiye misyonundan hiç bir temsilcinin bulunmadığı açılış gününde ‘kendileri konuşup kendileri dinleyen’ bir gurup insan doğal olarak toplantılarını da ‘off the record’ olarak tamamladılar.

LSE Turkish Studies’in birbuçuk yıl önce aynı üniversitede yaptığı prof. Şevket Pamuk yönetimindeki Prof.Justin Mc Carthy konferansı ise topladığı 500 kişilik izleyici kitlesi yanında, Ermeni Diyasporasında yol açtığı tepki ile de hatırlarda kaldı. Belki de Prof. Şevket Pamuk’un yolunun kesilmesinin ve  şu anda işbaşında bulunan ekibin LSE ye getirilmesinin nedeni bu büyük konferans oldu.

Maaşlar Sabancı, yol paraları LSE

11-12-13 Mayıs Tarihlerinde üç gün sürecek olan ‘yüzleşme’ konferanslarına katılan konuşmacıların bazı ortak özellikleri var. Öncelikle konferansçıların hemen tümü ‘Armenian Weekly’ gibi Ermeni Diyasporasının  favori dergilerinin sürekli yazarları. Büyük bir bölümü ‘Gagrule.net’ adlı Ermeni yayın organında isimleri ‘Ermeni ‘soykırımı’ kavramını kabul eden bilim adamları’ olarak listelenmiş kimseler. Bir başka dikkat çekici nokta ise konuşmacıların yine çok büyük bir bölümünün Sabancı Üniversitesinden gelme oluşları. Sabancı’dan sonra bu seçkin guruba en büyük katkı Almanya Üniversite ve sivil toplum kuruluşlarından veriliyor.

Türk ve Ermenilerden oluşan LSE ekibinin isimleri şöyle;

Ayşe Gül Atılay

Bilgin Ayata

Marc Erbal

Fatma Müge Göçek

Corry Guttstad

Aslı Iğsız

Armine Ishakian

Joanna Laycock

Leyla Neyci

Marc Nishanian

Ceren Özgül

Esra Özyürek

Murat Peker,

Ayşe Parla

Hakan Seçkinelgin

Max Silverman

 

 

Not;

LSE, Contemporary Turkish Studies adlı kuruluşun internet sitesinde yer alan bilgilere göre, bu kurum aşağıdaki para desteğiyle kurulmuş. Bu kuruluşun amaç maddesinde Türkiye ve Türkiye’nin diyaspora toplumunun kültür,politika ve tarihinde odaklaşacağı belirtiliyor, Amaç bölümünde zikredilen ‘Turkey’s diasporic populations’ dan murad edilen kitle Ermeni diyasporası değil,Türk diyasporasıdır.

 

Kuruluşu bağışlarıyla gerçekleştirenler;

  • Türkiye Cumhuriyeti Devleti
  • Türkiye cumhuriyeti Merkez Bankası
  • TOOB
  • Aydın Doğan Foundation
  • Akfen Holding

 

 

 

Mahir Tan           LondraPosta-Londra