Erdoğan ‘top 10’ tehlike içinde

2016 nın ‘Top 10’ tehlikesi

İngiltere’de yayınlanan ‘İndependent’ gazetesi 2016 yılında Dünya’da ekonomik,siyasal ve askeri kriz beklentileri arasında yaptığı sıralamada ‘Türkiye’yi 10. Sıraya koydu. ‘Avrasia’ gurubu ‘risk analizcileri’ tarafından yapılan sıralamanın uluslararası sermaye akışını etkileme ve özellikle ‘Atlantik İttifakı’ gurubunda yer alan Emperyal ülkelerin ekonomik ve siyasi yönelimlerini belirleme açısından önem taşıdığı belirtiliyor. Paul Bremmer tarafından yapılan risk araştırmasında ‘en tehlikeli gelişme’ olarak gösterilen ilk sıradaki kriz, ‘Hollow Alliance’ (Çökmüş İttifak) başlığı altında verilen ABD ve Almanya arasındaki ulusalararası anlaşmazlıklar gösteriliyor. Atlantik İttifakı olarak bilinen yaklaşık 50 yıldan beri uluslararası çatışma ve krizlerde ‘İnternational Fireman’ (yangın söndürücü) görevi yüklendiği belirtilen uluslararası toplumun artık çöküntü halinde olmasının, Dünya için en büyük riski oluşturduğu kaydediliyor. 2016 yılı içinde yükselmesi beklenen Suriye ve Rusya’ya karşı tutum meselesinde,mülteci krizinde ve Almanya’nın uluslararası sürtüşme ve çatışmalara müdahale etmeme politikası nedeniyle bu ‘çöküntü’nün bu yıl içinde önemli politik sonuçlar doğuracağı öngörülüyor.

Erdoğan ‘başkanlık zorlaması’ sermaye akışını etkiler

Türkiye,2016 Risk listesinde iki ayrı bölümde inceleniyor. Öncelikle 10. Sırada yer alan Türkiye ‘en önde gelen tehlikelerden biri olarak görülmüyor. Risk’in nedeni olarak gösterilen neden ise ;’Erdoğan’ın parlamento tarafından değil, ‘kendisi’ tarafından yönetilen bir sistem yaratmak için şartları zorlaması’. Bu ‘Agresif’ saldırgan taktiğin ülkeye yapılan iş yatırımlarını olumsuz etkileyeceğini belirten ‘İndependent’ yayınında ABD’nin Türkiye’yi IŞID karşı yönelmesi için baskı altına almasının da ülkeyi teröre karşı daha zayıf duruma düşürdüğü vurgulanıyor.

Araştırmaya göre; Türkiye’nin riskli ülkeler arasında bulunuşunun bir başka nedeni’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kişiliği. ABD Başkanı Barak Obama’nın geçtiğimiz hafta yaptığı bir konuşmada bazı liderler için ‘tamamen akıl dışı’ hareketler yaptıklarını söylediğini kaydeden,’İndependent’ gazetesi Obama’nın bu sözlerle Vladimir Putin, Tayyip Erdoğan, Suudi prensi Muhammed Bin Salman ve Ukrayna Lideri Poroshenko’yun kastettiğini yazıyor.

  IŞID 4., Suudi Arabistan 5. Büyük tehlike

 

İngiltere’nin ciddi gazetelerinden ‘İndependent’ de yayınlanan 2016 Risk sıralaması en büyük riskten başlayarak şöyle ;

  1. Atlantik ittifakının çöküşü
  2. ‘Açık-Kapalı’ Avrupa bölünmesi, İngiltere’nin ayrılma tehlikesi
  3. Çin’in yükselişi ve Dünay politikasına girişi
  4. IŞID
  5. Suudi Arabistan ve Prens Muhammed Bin Salman
  6. ‘Teknolojist’lerin yükselişi (Anonimous, Silikon Walley gibi bağımsız ve devletlerin kontrolü dışında teknoloji guruplarının ortaya çıkışı)
  7. Davranışları ‘öngörülemeyen’ liderler (Putin,Erdoğan ve Prens Bin Salman örnek olarak veriliyor.)
  8. Brezilya
  9. Yunanistan ve belirsiz geleceği

‘İndependent’ gazetesinde yayınlanan 2016 Risk sıralaması, ağırlıklı olarak Avrupa ve Uluslararası Sermaye akışı bakımından önem taşıyan risk ve kriz olasılıklarına göre bir değerlendirme.Ancak Türkiye ve çevremizde meydan gelmesi olası kriz ve çatışma olasılıklarını incelemesi bakımından ve bunlara başat yer vermesi açısından göz önünde tutulması gereken bir çalışma. Risk araştırmasının en çok dikkat çeken yönü 1. Sıradaki ABD-Almanya sürtüşmesi ve 2. Sıradaki ‘açık-kapalı’ Avrupa ayrılıkları. Bu vurgulama Avrupa ve Emperyal komuta merkezlerinde ciddi bir dağılma sürecinin başladığını gösteriyor. Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümet ise 7. ve 10. Sıralarda Dünya için ‘bir risk’ olarak gösteriliyor.

Mahir Tan  LondraPosta-Londra