DEGAGEZ- GET OUT- ÇEKİL GİT

‘Degagez- Get Out- Çekil Git’

Bu çağrı Fransa’da geçtiğimiz başkanlık seçimine damgasını vuran slogandı. Solcu aday Jan Luc Melanchon tarafından sloganlaştırılan ‘degagez’ (açılın, çekilin,gidin) muhtevalı seçim programı bir yanda ilk turda Melanchon’a %20 oy getirirken, öte yandan bazı tür iktidarlar için doğrudan ‘çözüm olasılığını’ gündeme taşıdı. Melanchon’un ‘Çekilin,Gidin’ sloganı köklerini ‘sözde’ Arap Baharının başlangıç ülkesi olan Tunus’tan alıyor. Ülkede 23 yıl işbaşında kalan Zeynel Abidin Ben Ali’ye karşı kitlesel,barışçı ve demokratik taleplerle sokaklara fırlayan halkın temel sloganıydı. ‘Get Out-Degagez’ Arap Baharının- bazılarını bizim de izlediğimiz- gerçekten demokrasi isteyen halkçı bölümüne ait ilk günlerinin unutulmaz sloganı oldu. İslamcı örgütlerin ve Batı İstihbarat ajanslarının devreye girmesi ve halkın demokratik talepleri ile başlayan ‘Arap Baharı’ nı, Arapların gerçek bir felaketine neden olan ‘Arap Sonbaharına’ döndürmelerinden öncesine ait bir slogandı.  Rüşvet, Siyasi Baskı ve Polis Terörü sayesinde iktidarlarını sürdüren ‘Başkanlık’ yada Tek adamlık rejmlerine karşı çaresiz kalan Halkın demokratik taleplerini dile getirmek için kullandığı ‘Çekil Git’ sloganı protesto kültürünün pek tanınmadığı Arap ülkelerinde gençlerin,kadınların ve değişim isteyen halkın kitleler halinde sokağa çıkmalarının adı oldu. Ayni slogan Mısır’da Hüsnü Mübarek diktasındaki Mısır, Yemen ve Bahreyn de ‘tüm hukuk yolları kapalı olduğu’ için halkın genellikle sosyal medya yoluyla haberleşme ve toplanma şifresiydi.

       ‘Kayzerizm’ ve  ‘Get Out’

‘Degagez- Get Out- Çekil Git’, Demokrasi,İnsan Hakları, Kadın Hakları ve Hukuk Devleti hedefleyen halk kitlelerinin ‘protesto’ amaçlı sokak hareketlerine bir çağrı sloganı. Hırsızlık,yasa tanımazlık, baskı rejimi sayesinde ayakta duran ‘tek adam’ rejimlerine karşı tüm hukuk yolları  kapalı olduğundan  sokaklara dökülen halkın dilinde, bilgisayarında,cep telefonunda dile getiriliyor. Karşı çıktığınız rejim, Başkanlık maskeli bir ‘Kayzerizm’ yani ‘tek Adam’ rejimi. Besleme Medyası var, mahkememeleri, hakimleri,polisi,askeri, develere bindirilmiş  aşiretleri var. Tüm seçim ve referandumlara karşı hazırlanmış sandık sistemi de var. Kısaca ya o çekilip gidecek ülkeden, ya siz..

   Partileri yok, Liderler Meydanlarda öne çıkanlar

Kayzerizm’in sosyo politik açıdan önemli eserlerinden ‘biçilen gömlekleri giymiş’ muhalefet unsurları. Seçimlere giriyorsunuz, ilan edilen sonucu ‘saygıyla karşılıyorsunuz ve bir sonraki oyun için hazırlıklara başlıyorsunuz.’

Kayzer, referandum da ‘sandıklara giren oyların renklerini’ değiştiriyor. Bunu Bütün Dünya gördüğünde, artık eski oyunun bittiğini ve yeni birşeylerin başlamakta olduğunu sizde görmeye mecbursunuz.

19 Mayıs, aynı gece Londra’da çok başarılı ve öğretici bir biçimde kutlandı. İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından yapılan gecenin konuşmacılarından biri Em. Amiral Türker Ertürk’tü. Gecenin ‘haber niteliği’ taşıyan iki yönünden biri Amiral’in  dile getirdiği ‘ Önümüzdeki ay yapılacak AB toplantılarında 16 Nisan hile referandumu hakkında yapılacak olan değerlendirmeler oldu. Ertürk; ‘Referandum sonuçlarını kabul ederseniz, önümüzdeki seçimlerde de aynı kaderi kabul etmiş olursunuz’ diyerek tarihi bir uyarı yaptı. İkinci haber ise kutlamada yer alan yüzlerce yurtseverin seslendirdiği ‘İzmir Marşı’ oldu. Herkes artık biliyor ki TEK YOL İZMİR MARŞI. Bir partiden,bir örgütten, bir guruplaşmadan söz etmiyoruz. İzmir’in dağlarından bahsediyoruz.  Degagez- Get OutÇekil Git.

 

Mahir Tan        LondraPosta-Londra