Cumhuriyet kazanımları için yeniden mücadele;

‘Kadın Hakları konusu, tek tek olaylar karşısında tepki göstermek ve mücadele etme yoluyla çözümlenemez, ‘gerçek çözüm ancak laik, demokratik ve kadın haklarına saygılı bir yönetimi iş başına getirmekle’ mümkün olabilir.’  

Emekçi Kadınlar Günü             

İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD), 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Londra’da bir kadın hakları paneli düzenledi. Kuzeydoğu Londra’da, Kingsland Road’da bulunan Azerbeycan House salonunda düzenlenen panel konferansa; Profesör Belma Ötüş Baskett ve Psikanalitik Psikoterapist Dilek Güngör katıldılar. Çok sayıda izleyicinin katıldığı toplantıyı, İADD Kültür ve Edebiyat Bölümü Sorumlusu Kadriye Atabay yönetti. 

                                    Belma Ötüş Baskett, Kadriye Atabay, Dilek Güngör

Panel öncesinde izleyicilere, Londra’da yaşayan genç müzisyen İlayda Nijhar bir keman resitali sundu. Panel öncesinde yapılan bir başka gösterimde ise; Dilek Güngör tarafından Londra’da Türk toplumu içinde yaşanmış bir gerçek hikayeden çıkarak hazırlanmış, aile içi şiddet konulu dökümanter film sunuldu.

 Panel katılımcıları ve İADD Başkanı Jale Özer

                  8 Mart Kadınlar Günü’nde İlayda Nijhar bir resital sundu 

Prof. Ötüş Baskett: Cumhuriyet’ten Ortaçağa geriledik


8 Mart günü gerçekleştirilen, Kadınlar Günü panelinin ilk konuşmacısı Prof. Belma Ötüş Baskett, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen kadınlar gününün önemini, Dünya’da ve Türkiye’de kadın haklarını mukayeseli olarak tartışarak anlattı. Türkiye’de kadın haklarının bundan 90 yıl önce ilan edilen Cumhuriyet ve gerçekleştirilen Atatürk Devrimleri ile çağının en ileri seviyesinde kabul edildiğini söyleyen Prof. Ötüş Baskett, ancak son yıllarda kadın haklarında çok büyük gerilemeler yaşandığını kaydetti. Cumhuriyet devriminin; eğitim, kanun önünde eşitlik alanlarında yaptığı yasalarla geri Osmanlı toplumundan çağdaş bir ulus yarattığına değinen Profesör. Kadın Hakları ve Aile Hukuku alanında ise; aynı dönemde Avrupa uluslarında bile var olmayan, çağdaş düzenlemelere imza attıldığına işaret etti. Bugün ise; Türkiye’de kadın hakları ve aile içi şiddet konularında bir trajedi yaşandığını belirterek, ‘Çocuk yaşlarındaki kızlar , ‘gelenek’ adı altında imam nikahı kıyılarak, maddi çıkarlar karşılığında feda ediliyor’ dedi. 12-13 yaşlarındaki kız çocuklarının felaketlerine yol açan bu gerilikte, ‘aileler, imamlar, komşular , hakimler, herkes suçludur’ diyen Belma Ötüş Baskett, ‘Bu bir gelenek ise hemen değişmelidir’ dedi. Kadın Hakları konusunun, tek tek olaylar karşısında tepki göstermek ve mücadele etme yoluyla çözümlenemeyeceğine işaret edenkonuşmacı, ‘gerçek çözümün ancak laik, demokratik ve kadın haklarına saygılı bir yönetimi iş başına getirmekle’ mümkün olacağını vurguladı.  
          
İADD’nin 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü panelinde ikinci konuşmayı yapan Psikoterapi uzmanı Dilek Güngör de, İngiltere’de göçmen kadınların yaşadıkları aile içi şiddet konularına ağırlık verdiği sunumunda, psikoterapinin bu alanda oynadığı önemli role değindi. Panel öncesinde yaşanmış bir olaydan hazırlanmış bir aile içi şiddet olayının film gösterimini sunan Güngör, ‘bu baskılara maruz kalan kadınlarımızın, mutlaka toplumsal görevliler ve adalete başvurmaları’ uyarısında bulunarak ‘Kadınlar için bu bir kader değildir’ dedi.

Londra’da 8 Mart Kadınlar günü dolayısıyla Türk ve İngiliz toplumsal örgütleri birbirini izleyen etkinlikler düzenliyor. Türkiye’de de onbinlerce kadın, kadın haklarında görülen baskıları ve gerilemeleri protesto etmek için tüm büyük kentlerde gösteriler düzenlediler.
LondraPosta / Londra    
                                    
Telif hakkı saklıdır 2014! Kaynak gösterilmeden yazı, fotograf ve video kullanılamaz!