Çözüm; konuşmak

         Çözüm; İnadına konuşmak

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Londra Barosunda konuştu. Londra’da kurulu Türkçe Konuşan Avukatlar Birliği tarafından davet edilen Prof. Feyzioğlu, Londra Bar Association’daki çoğunluğu hukukçulardan oluşan izleyicilere hitaben yaptığı konuşmasında ağırlığı Türkiye’de yükselen medya üzerindeki baskı ve gazetecilere yapılan saldırılara verdi. Gazeteci Ahmet Hakan’a yapılan saldırıyı ‘Acımasız ve Kalleşçe’ olarak nitelendiren TBB Başkanı Feyzioğlu; ‘Bu saldırılar toplumu sindirmek ve sessizleştirmek için planlanmış Faşist baskılardır. Biz bunları daha önce de gördük. Bunun panzehiri inadına konuşmaktır’ dedi.

İfade özgürlüğünün, diğer Anayasal özgürlükler içinde ‘Temel Özgürlük’ olduğunu vurgulayan Feyzioğlu; ‘İfade özgürlüğü yoksa,savunma özgürlüğü de yok demektir. Kısaca toplum Faşist bir yönetime karşı savunmasız kalıyor demektir’ diyerek Hürriyet gazetesi ve sahibi Aydın Doğan’a karşı yapılan saldırıları da protesto etti. 92 Bin Avukatı Temsil eden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, son dönemde artan baskıların kaynağını açıklarken ; ‘Bir dönemde karanlık işlere adı karışan bir şarkıcı, ‘Ben yapmam ama yeğenlerim ne yapar bilemem’ diyerek kendisine yönelen suçlamalardan sıyrılmaya çalışıyordu. Şimdi de bazı yöneticiler ‘ben yapmam ama seçmen ne yaptı bilemem’ yollu mesajlarla toplumu susturmaya ve gözdağı vermeye çalışıyorlar’ dedi.

    Bu kez ‘kısa’ konuştu

Türkiye’de Adli Yıl açılış töreninde ‘uzun konuştuğu’ için Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından eleştirilen Metin Feyzioğlu, Londra barosunda ‘kısa’ bir konuşma yaptı. Konuşmasını 20 dakika ile sınırlandıran Feyzioğlu, sorulara verdiği cevaplarda ise net ve ağır eleştiriler yaptı. Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinde yaşadığı en tehlikeli virajlardan birinden geçtiğini vurgulayan TBB Başkanı, topluma yapılan baskıların ‘faşist’ karakterde olduğuna dikkat çekti. Hukuk Dışı baskıların çeteler ve toplumun bir kesimini diğer kesimler üzerine saldırtmak biçiminde sürdürüldüğüne işaret eden konuşmacı, ‘söz ve basın özgürlüğünün ancak cesaretli ve örgütlü mücadele’ ile savunulabileceğini vurguladı. GüneyDoğu’da devam eden çatışmalarla ilgili bir soruya cevap verirken yükselen şehit sayısı ve sivil kayıplarının bir terör örgütü olan PKK ya son üç yıl içinde tavizler veren ve onun bölgede güç toplamasına seyirci kalan yönetimin neden olduğunu söyleyen Feyzioğlu; ‘Terör örgütü PKK’ya romantik bir süs vermeye çalışılmasına şiddetle karşıyım. Ancak onunla arasına sınır çekerse HDP nin mecliste ve siyasette yer almasını savunuyorum’ dedi.

  Ayni etkiler aynı sonucu verir

İzleyicilerden gelen sorulara cevap verirken, bir siyasi partiye mensup olduğunu belirten Metin Feyzioğlu, ‘Ancak iktidar kadar mensup olduğum parti yöneticileri ve bazı taraftarları da bana saldırıyorlar. Bu da doğru yolda olduğumu gösteriyor’ Muhalefet partilerinin seçimde topluma etkili bir yönetim kuracak ‘kadroların’ bir araya getirildiği bir liste ile çıkmaları gerektiğine dikkat çeken TBB başkanı, ‘bu olmadığı takdirde yeni seçimlerde de temel bir değişiklik olmayacaktır. İktidarın 1 kasım seçimlerinde TBMM de çoğunluğu sağlamak için 18 milletvekiline ihtiyacı olduğunu söyleyen Feyzioğlu’onlar bunu kozmetik aday değişikliği, baskı ve para ile sağlamaya çalışıyorlar’ dedi. Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran ve Baro yetkilileri ile birlikte Londra Konferansına gelen Metin Feyzioğlu, Medya’da basın emekçilerinin sendikal özgürlüklerine sahip olmaları gerektiğine dikkat çekerek, ‘bunun Medya’nın patronların borazanı haline gelmelerini önleyeceğini’ söyledi. Geçmişte baskıları savunan ve iktidarlardan yana çıkan bazı yapılaşmalara konuşmasında yer veren Feyzioğlu, ‘şimdi ‘paralel yapı’ denilen bir gruba mensup gazeteciler kendilerine dönen baskılardan yakınıyorlar. Ancak ayni kişiler 2 yıl önce aynı iktidarının savunuculuğunu yaptılar başkaları baskı görürken’ dedi. ‘Paralel Yapı’ ifadesine karşı çıkan Feyzioğlu,’onun aslında ‘Sarmal Yapı’ olarak adlandırılması gerekir. Zira herşeyi iktidar ile sarmaş dolaş bir biçimde yaptılar’ dedi.

Mahir Tan                   LondraPosta-Londra