Brexit’in en ağır sonucu artan yabancı düşmanlığı

 

Brexit kampanyasında halka yanlış bilgi verildi

Kuzey Londra’da Kıbrıs Toplum Merkezi’nde yapılan ‘Brexit Special’ panelinde 24 Haziran tarihinde İngiltere’nin ‘Avrupa Birliği’nden ayrılması’  kararının çıktığı Referandum’un yarattığı siyasi ve toplumsal sonuçlar tartışıldı. ‘T-Vine’ adlı İngilizce olarak yayınlanan gazete tarafından düzenlenen Panele yazar Ertanç Hidayettin,Diplomat  Alp Mehmet,yazar-sosyolog Semra Eren Nijhar,Stoke Newington Belediye Meclis Üyesi Mete Çoban ve Göçmenlik Hukuku Uzmanı Avukat Dudu Özoran katıldılar.

Semra Eren Nijhar ; ‘Toplumu kaos içinde bırakıp kayboldular’

Ertanç Hidayettin tarafından yönetilen panelde konuşan panelistlerden yazar-sosyolog Semra Eren Nijhar, Brexit referandum kampanyası ve sonuçları hakkında yaptığı konuşmada, AB den ayrılma kampanyasını yürüten siyasi liderlerin medyayı kullanarak halkı yanlış yönde manipüle ettiklerini  ve yabancı düşmanlığını körükleyerek ülkeyi toplumsal bir çıkmaz içine soktuklarını ileri sürdü. İngiltere’de yaşayan Türk toplumu ve göçmenlik yaşamı hakkında yaptığı araştırmalar ve yazdığı ‘Gurbet’ kitabı ile tanınan Semra Eren Nijhar; ‘Brexit’in en olumsuz sonucu  yükselen yaba

ncı ve göçmen düşmanlığı olmuştur’ dedi. Brexit kampanyasının liderleri olan Nigel Farage, Boris Johnson ve bazı Muhafazakar milletvekillerinin parti sorumluluklarından çekilerek toplumu bir kaos içinde bıraktıklarını kaydeden Semra Eren; ‘Bu liderlerden Nigel Farage’ın  ABD deki yabancı düşmanı ve neonazi guruplarla ilişkili olduğu ABD’deki Başkanlık seçim kampanyası sırasında ortaya çıktı’ dedi.

7 Eylül günü yapılan ‘Brexit Special’ panelinde konuşan Belediye Meclis Üyesi Mete Çoban; Belediye ve Charity örgütlerinde gençlik konuları ile ilgilendiğini ve Brexit sonrasında gençliğin toplumun geleceği konusunda daha aktif bir rol üstlendiğine dikkat çekti.

Avukat Dudu Özoran ise yaptığı konuşmada ağırlığı, Türkiye ve Kıbrıs kökenli göçmenleri yakından ilgilendiren Ankara Anlaşması ve göçmenlik,oturma ve çalışma hakları üzerinde Brexit etkilerine verdi. Bu konularda İçişleri Bakanlığının önemli güçlükler çıkaracak hazırlıklar içinde olduğuna dikkat çeken Özoran; ‘AB nin 50. Maddesi 2 yıllık bir görüşme süresi tanıyor. Bu 2 yılın sonunda göçmenlik sorununda çok daha önemli engellemeler bekleniyor’ dedi.

Mahir Tan        LondraPosta-Londra