BİR ERDOĞAN ZİYARETİ

     Bir Erdoğan Ziyareti

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  Londra’ya 13-15 Mayıs tarihleri arasında yaptığı İngiltere ziyareti dün sonuçlandı. Londra temasları sırasında Kraliçe Elizabeth, Başbakan Theresa May ile görüşen Erdoğan, Bir Türk İngiliz ortak iş kuruluşu oln ‘Tatlı Dil Forumu’, İngiltere Dışişleri Bakanlığının Think Tank’ı  Chatham House da konuştu. Cumhurbaşkanı’nın ziyareti esas olarak Brexit ile AB ve Gümrik birliği anlaşmalarından çekilme aşamasındaki İngiltere’nin Türkiye ile ticaret ve iş ilişkilerini geliştirme ve özellikle Askeri  alanda Türk Muharip Savaş Uçaklarının ortak üretimi üzerinde yoğunlaştı.  

Siyasal alanda ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefi, başlamış olan seçim atmosferinde Türkiye’nin Batı Avrupa Ülkeleri indinde zayıflayan imajını dengeleyecek bir ilişki olarak Türkiye-İngiltere işbirliğini kendi seçim hanesine ekleme çabasıydı. İngiltere’de yaşayan Türkiye’li göçmen toplumundan gördüğü tepkinin çapına bakarak, Cumhurbaşkanı’nın bu bu amaca ulaştığını söylemek yanlış olmayacak. 13-15 Mayıs kapsamındaki üç günlük gezi programında rastladığı tek ciddi protesto gösterisi 15 Mayıs günü Başbakanlık Binası 10 Downing Street önünde oldu.

İlk günden itibaren Erdoğan ziyaretine tepkiler hiç bir biçimde geçtiğimiz yıl yapılan Anayasa referandumunda % 80 oranında ‘hayır’ oyu veren bir toplumun etki gücü ile orantılı değildi. Protestoda dikkat çeken eylemlerden biri PEN yazarlar gurubunun cezaevindeki yazar ve gazetecilerin serbest bırakılmalarını isteyen pankart ve sloganları oldu. 

Yaklaşık 200 kişilik bir burslu öğrenciler ve cami cemaatını sürekli bütün gezi boyunca seferber eden Cumhurbaşkanı ekibi, bununla dağınık ve hareketsiz muhalefet güçlerini dengelemeyi başardı.

   Amiral gemisi olmayan donanma

 

15 mayıs günü Başbakanlık Binası 10 Downing street önünde toplanan yaklaşık 1000 kişilik protestocu gurupları hayır- TAMAM Platformu çevresinde Türkiye’de Erdoğan rejimine karşı çok güçlü bir muhalefet olduğu imajını vermekte yetersiz kaldı. Bunun nedeni Türkiye’de Muhalefet ve Demokrasi güçlerinin başını çeken ana örgütlenme olan CHP nin, pek de belli olmayan bir nedenle, Londra’da protesto gösterilerine itibar etmemesi oldu. Erdoğan gezisi boyunca hiç bir protesto içerikli gösteride örgüt olarak yer almayan CHP, 15 mayıs günü Başbakanlık önünde yapılan protesto da  CHP üyesi oldukları bilinen bir gurup yurtsever tarafından temsil edilidi. 10 Downing street önünde ‘Tamam’ protestocularının elinde tek Türk bayrağı taşıyan kesimi de bu yurtseverler tarafından oluşturuldu. CHP dışındaki ‘Tamam’ platformu guruplarınında yaygın bir biçimde katılmaması sonucu, protesto gösterisi büyük ölçüde YPG-PKK flamaları taşıyan gurup ile ellerinde Türk bayrağı ve AKP flamaları taşıyan, tekbirci ve bozkurt rozetli  Erdoğan destekçisi gurup arasındaki küfürleşme ve bireysel kavgalara dönüştü.

İngiliz Polisinin çok yoğun tedbirler aldığı 15 Mayıs protesto gösterisinde Erdoğan taraftarı guruplara saldıran bazı PYD-PKK göstericilerini polis gözaltına aldı.      

 

Mahir Tan              LondraPosta-Londra