Batı’nın çarpıttığı tarih

  Onur Öymen; Batının Çarpıttığı Tarih

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu tarafından Londra’da düzenlenen King’s College’deki Panel’de Onur Öymen ve Dr. İsmail Pamuk konuştular. Deneyimli diplomat ve politikacı eski Milletvekili ve Büyükelçi Onur Öymen; ‘Recent Developments and Current İssues in Armenian-Turkish Relations’ adlı panel- konferansta Osmanlı Devleti topraklarında gerçekleşen 1915 Ermeni olaylarının Batı Dünya’sında ‘amaçlı,tekyönlü, Almanya ve Türkiye’yi suçlama hedefli’ olarak bir savaş propagandası biçiminde sunulduğunu söyledi. Eski Büyükelçi Öymen,Londra’da ilk kez gündeme getirdiği, Fransız yazar Pierre Loti’nin ‘Fransa tarafından sansür edilerek yayınlanmış ‘Ermenistan’daki Katliamlar ve Türkler’ adlı kitabından pasajlar okuyarak, yaptığı açıklamalarla ‘ 550 bin Türkün de yaşamını kaybettiği kanlı savaş çatışmalarının Batı’da Türkiye’nin Ermeni Katliamı olarak servis edildiğini belirtti. Onur Öymen, Paris’te bir tesadüf sonucu bulduğu Pierre Loti’nin 1918 baskılı kitabının ‘başka hiç bir dile çevrilmediğini ve sansürlü olarak yayınlandığını’ söyleyerek ilginç bir hatırlatma yaptı ; Kitap üzerindeki sansür Fransa’da hala kaldırılmadı.

Dünya’da ‘Ermeni soykırımı’ olarak sunulan çoğu uydurma şahitliklere dayalı yayınların Fransa ve İngiltere’de 1. Dünya Savaşı şartlarında bir savaş propagandası olarak Türkiye ve Müttefiki Almanya’yı suçlama malzemesi olarak kullanıldığına dikkat çeken Onur Öymen; ‘Batı’da yayınlanan kitaplar Osmanlı Vatandaşı olan 150 bin Ermeninin Rus ordusu üniforması ile Osmanlı ülkesine saldırdıklarından ve binlerce Türkü kartlettiklerinden hala söz etmiyorlar.’ dedi. Bir çok devletin 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyan kararlar ürettiklerini ancak Ermeni ‘katliamları’nı yayınlayan ve bunun için resmi bir devlet kuruluşu görevlendiren İngiltere’nin ‘Ermeni olaylarını Soykırım olarak nitelendirecek kanıtların bulunmadığı’ gerekçesiyle ayni oyun içinde yer almadığını vurgulayan Öymen; Ermeni meselesinin Batı tarafından hala gündemde tutulmasının Türkiye’nin gerçek meselelerini çözmesini önlemek için ‘buğulu bir cam’ yaratarak sahte bir problem ürettiği bir ‘diplomasi taktiği’ olarak değerlendirdi.

İTDF’nin Dr. Mustafa Ataç tarafından sunulan panelinin ikinci kouşmacısı ise Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Hukuk öğretim üyesi Dr. İsmail Pamuk oldu. İspanya, Fransa ve İsviçre yüksek mahkemelerinin sözde ‘Ermeni Soykırımı’ kararları ve ‘Ermeni Soykırımını’ inkar etmeyi suç sayan parlamento kararlarını eleştiren Dr. Pamuk, ‘bu kararların önce kendiliğinden olayları ‘soykırımı’ olarak tanımlayıp sonra da bunu inkar etmeyi suç saymak biçiminde geliştirildiğini’ kaydetti. İsviçre mahkemeleri ve AİHM de Doğu Perinçek’in yaptığı savunmaların AİHM’nin son kararındaki etkilerine de geniş yer veren Dr. Pamuk; ‘Şimdi durum değişti. Parlamento kararları duruyor ama, onlara temel teşkil eden ‘soykırımı’ iddiası Avrupa Yüksek Mahkemesi kararı sonucu etkisini yitirmiş durumda’ dedi.

18 Nisan günü yapılan İTDF paneline, Eski AKP milletvekili Feyzi İşbaşaran da katıldı. Geçtiğimiz yıl Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği suçlamasıyla gözaltına alınan ve polis karakolunda darpedilen Feyzi İşbaşaran, tutuklandıktan sonra cezaevinden serbest bırakılmıştı. Panelin ilgi çeken izleyicilerinden biri de İran eski Başkan Adayı Dr. Huşeng Amirahmedi oldu. ABD’de yaşayan ve İran ile Batı ülkeleri arasındaki Nükleer görüşmelerinde rol oynayan İran’lı bilim adamı Washinton’daki etkili lobi kuruluşu American-İranian Council (AIC) kurucu ve başkanı.

Mahir Tan         LondraPosta-Londra