Başkomutan,Başöğretmen ve Sosyal Yaşam Önderi

Başkomutan,Başöğretmen ve Sosyal Yaşam önderi

Prof. Belma Ötüş Baskett, Mustafa Kemal Atatürk’ü bu sözlerle tanımladı; ‘Atatürk de bu üç özellik birbirinden ayrılmaz biçimde iç içe geçmişti. Bu bir mucize idi. İnanılması güç tarihi bir zaferi yaratan Büyük asker, Cumhuriyeti ilan ettikten sonra ilk iş olarak karatahtanın başına geçip halkına aydınlamayı ve çağdaş bir toplum olmayı öğretti. Aynı zamanda Dünya’nın en şık giyinen erkeklerinden biri olarak, Balolarda,kadın-erkek dans eden,çağdaş sanat ve müzik gecelerine bir idol olarak katılan Cumhuriyet’in yaratmak istediği erkek tipi oldu.’

18 Kasım gecesi, İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından başlatılan ‘Atatürk ve Türk Devrimi’ adı altında başlatılan konferanslar dizisinin ilkinde, Prof. Dr. Belma Ötüş Baskett, ‘Cumhuriyet Kadını Olmanın Ayrıcalığı’ başlıklı konuşmasında Cumhuriyet’in Türk Kadınına getirdiği özgürlükler ve sonuçları üzerinde durdu. Avrupa kadınının tüm mücadelesine karşın ancak 1950 ler ve sonrasında kazanabildiği özgürlüklerin Türk Kadınına Cumhuriyet tarafından ‘altın bir tepsi içinde’ sunulduğunu belirten İADD Bilim Kurulu Başkanı Belma Ötüş Baskett; ‘ Türk kadını, bu ayrıcalığı sonuç olarak iyi değerlendirmiş ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından başlayarak toplumda çok önemli yerlere gelebilmiştir’ dedi. Bazıları kendi yakınlarından olmak üzere çok sayıda örnekler veren Baskett; ‘Türk kadını inanılmaz bir gelişme göstererek Milletvekili, Profesör, Sanatçı, Yöneticiler yaratmayı başarmıştır’ dedi.

‘Aydınlanma’yı Zirveye Taşıyan Lider

İADD merkezinde yapılan ‘Atatürk ve Türk Devrimi 1’ panelinin ikinci konuşmacısı Dr. Enis User, Atatürk’ü daha çok ‘evrensel kişiliği’ ile tanıtan açıklamalar yaptı. Dünya Sosyal gelişme ve Felsefesinin kısa bir tarihçesini anlatan Dr. User; ‘Mustafa Kemal Atatürk ise Türk Devrimi ve onun sonunda kurduğu çağdaş toplum ile 18. YY da Avrupa’da başlayan Aydınlanma çağını zirve noktasına taşımıştır’ dedi. Atatürk’ün Manastır’daki Lise eğitimi sırasında Aydınlanma’nın Fransız yazar ve düşünürlerinin kitaplarını okuyarak geliştirdiği bilgiyi, Yunan Savaşı olayları sırasında olgunlaştırdığı ‘Vatan’ kavramı ile birleştirerek genç yaşta çağdaş bir senteze ulaştığını belirten User, ‘Mustafa Kemal’in Aydınlanma düşüncesi Montesqieu’nin kanun ve devlet anlayışı, Voltaire’in Laik toplum ve J.J Rousseau’nun toplum ve sosyal denge içerikli yazı ve kitaplarından çıkarak yaratılmıştır’ dedi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasındaki bir asker ve başkomutan olarak oynadığı tayin edici role değinen Enis User; verdiği yabancı kaynaklı askeri tarih kayıtlarına dikkat çekerek Atatürk’ün bir askeri deha olarak da Dünya tarihini etkileyen bir lider olduğunu vurguladı.

İADD nin 2016 Cumhuriyet Bayramı Kutlaması ile başlayan etkinlikler dönemi, 18 Kasım gecesi yoğun bir ilgi ile yapılan 1. ‘Atatürk ve Türk Devrimi’ paneli ile sürdürüldü. İADD’den yapılan açıklamada Türkiye’de yükselen Cumhuriyet ve Kazanımlarını savunma eylem ve çalışmalarına paralel olarak önü

müzdeki günlerde yeni panel ve konferansların İngiltere Türk Toplumuna sunulacağı belirtildi.

Mahir Tan LondraPosta-Londra