‘Başkanın bütün adamları’ iş başında

ABD’de ‘şahin görünümünde demokratlar’ iktidarda   

CIA’nın taşeron devletleri

                   

’Polonya’ya 10 bin ABD askeri yerleştiren Obama yönetiminin, Romanya ile de Deniz kuvvetleri anlaşması yapması ve bu ülkeden ayrılan Moldova’yı tekrar Romanya’ya katması gerekiyor.’ Stratfor’da yayınlanan starateji raporunda ‘Rusya’yı Karadeniz’de hapsetme’ planları yapılıyor. Bunun için Ukrayna, Romanya, Gürcistan, Türkiye gibi Karadeniz’de kıyısı olan ülkelere ihtiyaç var.


‘Rusya’yı çevreleyen Romanya, Slovakya, Bulgaristan, Polonya ve Macaristan’da toplam olarak 82 milyon insan yaşıyor. Bunun 58 milyonu Romanya ve Polonya’da.”

‘Romanya-Moldova’yı birleştirirsek Odesa’ya 100 km kalır’

 

                         
2014 yılı, Dünya jeopolitik denge hesaplarında yeni gelişmeler ortaya çıkardı. Orta-Doğu ve Afganistan cephesinden çekilen ABD’nin, Çin Denizi çevresinde mevzileneceği beklenirken sürpriz sayılacak yeni bir Cephe açıldı: Doğu Avrupa. 2013 yılının son günlerinde ABD, CIA tarafından oldukça açık bir biçimde tezgahlanan bir sokak darbesi ile Ukrayna’yı avuçlarının içine aldı. ‘Borçları ve alacakları’ ile birlikte bir uluslararası şirket gibi satın alındı Ukrayna denilen ülke. Ukrayna şirketini çalışır hale getirebilmek için 50 milyar dolar civarında bir yatırım ve Avrupa Birliği’nin ‘angarya külfetine katlanarak’ bu ülke vatandaşlarına kucak açması gerekiyor. ABD-CIA-NATO güçleri tarafından organize bir biçimde oluşturulan yeni ‘Doğu Avrupa’ jeopolitik hesapları Ukrayna ile bitmiyor. ABD’nin en üst düzey bürokrasisi Doğu Avrupa’da soğuk savaş yıllarından sonraki ilk büyük adımı atmaya hazırlanıyor; Romanya ve Polonya. CIA ve ABD’nin en önemli jeopolitik think tankı ‘Stratfor’un başı George Friedman’ın, ABD başkan yardımcısından bir gün önce Romanya’ya giderek, devlet yöneticileri ile yaptığı görüşmelerden sonra yaptığı açıklamalara göre; “önümüzdeki ay içinde Bükreş’te yapılacak zirvede, Romanyalı liderlere gerekli güvenceler verilirse Polonya’dan sonra Romanya işi de olur.’

‘Tamamı 82 milyon kişi’


George Friedman, kendi anlatımına göre, Romanya’ya ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’den birgün sonra gitmiş. Savunma Bakanı Hagel bir kaç gün sonra gelip 15 gün bölgede kalacak, Başkan Obama ise Bükreş toplantısı için NATO liderleriyle birlikte Romanya’ya çıkarma yapacak. Friedman’a Romanya Devlet Başkanı, ‘Rusya yakın ve güçlü, ABD ise uzak ve kararsız…’demiş. Friedman ise cevabında ‘Amerika 20. yüzyılda Avrupa’da 3 savaş kazandı. Romanya ne kazandı?’ dediğini vurguluyor. Friedman, Romanya gezisi izlenimini şöyle özetliyor; ‘Rusya’yı çevreleyen Romanya, Slovakya, Bulgaristan, Polonya ve Macaristan’da toplam olarak 82 milyon insan yaşıyor. Bunun 58 milyonu Romanya ve Polonya’da.”

‘Moldova’yı alırsak Odesa’ya 100 km kalır’


Mayıs sonunda, Bükreş’te yapılacak zirve öncesinde ‘ön hazırlıkları yapmak için’ Romanya’ya gönderilen Friedman’ın çıkardığı sonuçlara göre; ’Polonya’ya 10 bin ABD askeri yerleştiren Obama yönetiminin, Romanya ile de Deniz kuvvetleri anlaşması yapması ve bu ülkeden ayrılan Moldova’yı tekrar Romanya’ya katması gerekiyor.’ Stratfor’da yayınlanan starateji raporunda ‘Rusya’yı Karadeniz’de hapsetme’ planları yapılıyor. Bunun için Ukrayna, Romanya, Gürcistan, Türkiye gibi Karadeniz’de kıyısı olan ülkelere ihtiyaç var. Friedman, Romanya deniz kuvvetlerine yatırım yapılması ve Moldova’nın Romanya ile birleştirilmesi halinde Rusya Deniz kuvvetlerinin kalbi olan ‘Odesa’ya 100 km mesafedeyiz’ diyor. 

CIA ve Başkanın ‘bütün adamları’


ABD’nin 2013 yılı programında fazla bir vurgulama yapılmayan yeni cephesi oluyor Doğu Avrupa. Dünya medyasında yaratılan atmosfere göre Asya-Pasifik hattı denilen Çin’i kuşatma harekatına yöneleceği belirtilen ABD askeri güçleri, 2013 yılı sonunda ortaya çıkan yeni ‘araziye yayılma’ programı çerçevesinde Doğu Avrupa’da Polonya, Ukrayna ve Romanya’da yerleşiyor. Ukrayna’da neredeyse şimdiden sıcak savaş görüntüleri yaratan çatışmalar ile hareketlenen bölge, aynı zamanda ABD’de Obama yönetiminde görülen politik değişim ile ilgili görünüyor. ABD’nin dış politikasını yönlendirenler şimdilerde ‘Şahin görünümündeki Demokratlar’. Bu politikaların hayata geçirilmesinde rol alanlar, resmi bakan ve asker bürokratlardan çok ‘Başkanın adamları’. Mesela; ABD medyasında Ukrayna’dan ‘Nulanland’ olarak sözediliyor. Başkanın eski yardımcısı Victoria Nuland, Cumhuriyetçi Parti eski başkan adayı Mc Cain ile birlikte Ukrayna darbesinin hazırlayıcısı olarak kabul ediliyor. 

Önümüzdeki dönem ABD Başkanlığına Demokrat Parti adayı olacağı kesin görülen Hilary Clinton dış politikada bir ‘şahin’ olarak değerlendiriliyor. CIA ve uzantılarının beklenmedik bir biçimde ucuza kapattıkları Ukrayna darbesinden sonra, biraz sürpriz bir biçimde Doğu Avrupa ‘ateş hattı’ haline geliyor. Önümüzdeki günlerde Bükreş’te yapılacak olan NATO Komutanlar toplantısında masaya yatırılacak olan konu: Rusya ile Avrupa arasında bir duvar oluşturan 5 ükeyi silahlandırıp, ‘paralı asker’ haline getirme projeleri. ABD ve NATO tarafından bu ülkelerde yaşayan 82 milyon insanın ‘silah altına alınması’ gerçekleştirilirken, Avrupa Birliği, Ukrayna için hazırladığı ‘ekonomik paketler’ zinciri ile devreye sokuluyor. Irak ve Afganistan cephesini ‘PMC’ (Özel Askeri Şirketler) askerlerine devreden ABD, Doğu Avrupa cephesini ise satın alınmış 5 ülke askerlerine emanet ediyor. Birkaç yıl içinde ortaya çıkacağı şimdiden öngörülebilen on binlerce ölü ve Batı Avrupa Metropollerine yığılacak milyonlarca göçmen işçi ise ‘hesaplanmış risk’ kategorisinde yer alıyor.
Mahir Tan / LondraPosta / Londra

Telif hakkı saklıdır 2014! Kaynak gösterilmeden yazı, fotograf ve video kullanılamaz!