‘Avusturya örneğini hatırlattılar’

Ambargonun ayak sesleri’

CIA eski Başkanı James Voolsey

Türkiye’de 17 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında Yönetim tarafından izlenen hasırlatı etme ve baskı politikası, ABD ve AB ülkeleri tarafından giderek daha fazla protesto ediliyor. ABD dışişleri, yolsuzluk operasyonlarının başladığı 17 Aralık öncesinden başlayarak, Türkiye’de Tayyip Erdoğan yönetiminin ‘otoriter rejim’ kurma çabalarına açık olarak karşı çıkarken, HSYK ve MİT yasasını protesto ederek uyarılara başladı. Son olarak geçtiğimiz hafta, ABD’nin en önemli istihbarat ve dışişleri yayın kuruluşlarından ‘Foundation for Defense of Democracies’ (FDD) sürekli yazarı Emmanuele Ottolenghi imzasıyla yayınlanan bir analizde, AB ve NATO’nun Türkiye’ye karşı ambargo ve yasak tedbirlerine başvurmasını istedi. AB’nin 2000 yılında Avusturya’da iktidar şansı yakalayan ırkçı eğilimli Avusturya Milliyetçi Partisi yönetimine karşı 1 yıl süren yasaklama ve ambargo politikası uyguladığını, NATO’nun da Franko İspanyası ve Cunta yönetimindeki Yunanistan’ı örgütten uzaklaştırarak ambargo koyduğunu anımsattı.

‘Avusturya’dan çok daha kötü’

Başkanlığını CIA eski Başkanı James Voolsey’in yürüttüğü, Foundation for Defense of Democracies adlı Think Tank’ta yayınlanan ‘Stand up Turkey’s Crockdown’s’ yazısında, Türkiye’nin insan hakları, medya baskısı, yargı bağımsızlığı alanlarında açık bir baskı rejimine gidecek yasal hazırlıkları tamamladığı vurgulanarak, AB’nin yeni dönemde tedbirler alması gerektiği kaydediliyor. 2000 yılında iktidara gelen Avusturya Milliyetçi Partisi’ni ‘xsenofobic’ (yabancı düşmanı-ırkçı) olarak nitelendiren FDD, bu partinin iktidara gelmesine karşın yasal yapılaşmayı AB baskısı nedeniyle gerçekleştiremediğine dikkat çekerek, ‘Türkiye’de  yönetimin yasal hazırlıkları tamamladığını ve bu nedenle durumun çok daha vahim’ olduğunu kaydetti. FDD yazarlarından Emmanuele Ottolenghi, ‘Türkiye’de demokrasi batıyor’ cümlelerine yer verdiği değerlendirmesinde, Başbakan yakınlarının da yer aldığı yolsuzluk suçlamalarının örtbas edildiği ve bunun yeni hakim ve savcılık düzenmeleriyle sürekli hale getirilmeye çalışıldığını belirterek, HSYK, İnternet, MİT yasaları, işadamlarına vergi cezaları ve Medya üzerinde artan baskılara işaret etti. FDD, özellikle AB’nin Türkiye’deki diktatörlük girişimlerine karşı tedbirler almasını isteyerek ‘Geçtiğimiz ay Brüksel’e giden Başbakan Erdoğan’a sert eleştiriler yapıldığını, ancak toplantı erteleme gibi tedbirlere başvurulmadığını’ kaydetti.  

‘Artık soğuk savaş şartları yok’

Yazar ve araştırmacı Emmanuele Ottolenghi, ABD’nin en etkili düşünce kuruluşlarından birinde yayınlanan yazısında, katılım şartlarından en önemlisinin ‘Demokrasi’ olduğunu söylediği NATO savunma örgütününde, Türkiye’deki ‘diktatörlüğe’ giden rejimi önlemek için adımlar atmasını istedi. Geçmişte Franko rejimi altındaki İspanya’yı ve askeri Cunta yönetimindeki Yunanistan’ı örgütten çıkaran NATO’nun daha sonra ‘soğuk savaş şartları’ gerekçesiyle bu ülkeleri yeniden NATO bünyesine aldığını kaydeden Ottolenghi, ‘artık soğuk savaş şartları yok’ diyerek NATO’nun ‘üyelik şartlarının’ çalıştırılması gerektiğini vurguladı.
Mahir Tan / LondraPosta / Londra 

Telif hakkı saklıdır 2014! Kaynak gösterilmeden yazı, fotograf ve video kullanılamaz!  

Follow @LondraPosta