Atatürk; Ben Kral Faruk ya da Arnavut Kralı Zogo değilim.

Atatürk’ün Günümüzün tartışmasına verdiği cevap;

‘Kral Faruk,ya da Arnavut Kralı Zogo değilim.’

Bu sözler Atatürk’ün 12 yıl yanında yaşayan Kütüphanecisi Nuri Ulusu’nun arşivinden. 10 Kasım 2016’da Londra’da yapılan 10 Kasım Atatürk’ü anma gecesinde konuşan Eski Futbol Federasyonu Başkanı,gazeteci-yazar Mustafa Kemal Ulusu’nun Babası, Atatürk’ün Kütüphanecisi Nuri Ulusu’nun bir video röportajındaki anlatımı. Bugün Türkiye’nin en ateşli tartışma konularından birine ışık tutuyor. Nuri Ulusu, Çankaya köşkünde hazır bulunduğu bir Atatürk sofrasında bir milletvekilinin Atatürk’e hitaben söylediği ‘Paşam; bir kanun çıkarıp, sizi hayat boyu Cumhurbaşkanı ilan etmek istiyoruz’ teklifine Ulu Önder’in verdiği cevabı naklederken, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu tarihte bile çağdaş demokrasi anlamında katettiği mesafeyi anlatıyordu. Milletvekilinin bu teklifine Mustafa Kemal Atatürk’ün cevabı şöyleydi;
Siz beni Mısır Kralı Faruk yada Arnavut Kralı Zogo yapmak mı istiyorsunuz’ ?
‘Ulusu Ailesinin Atatürk ile 3 kuşak beraberliği’

İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD) tarafından ‘Atatürk’ün yanıbaşında’ adı altında yapılan 10 Kasım Atatürk’ü anma gecesi tümüyle Atatürk doluydu. İADD Başkanı Jale Özer’in açış konuşması ile başlayan ve  yüksek bir katılımla yapılan 2016 yılının 10 Kasım anma gecesi, Atatürk’e olan ilginin hızla yükseldiğini gösterirken, hüzün dolu bir geceyi, umut ışıkları ile aydınlattı. İADD nin başarılı organizasyonunda dikkati çeken bir yön vardı; Konuşmacılardan Yazar Mustafa Kemal Ulusu, Atatürk ile 3 kuşaktan beri bağlantılı olan bir ailenin bireyi olarak, konuşması,video ve fotoğrafları ile, Atatürk aşkı ile dolu bir salon izleyicinin yüce önderle bağlantısını kurmayı başardı. Ulusu’nun dedesi Hacı Tevfik Bey, Mustafa Kemal’i Samsun’ götüren yani ilk kurtuluş kıvılcımını yakan Bandırma Vapurunun baş kamarotu. Babası Nuri Bey çocuk yaşta iken 16 Mayıs 1919 günü Bandırma vapuruna girerek Türkiye’yi kurtaracak olan Mustafa Kemal Paşa ile tanışmış onunla sohbet etmişti. Video röportajında anılarını dinlediğimiz Nuri Bey kurtuluştan sonra Çankaya köşküne Atatürk’ün yanına giderek,ulu önderin ölüm döşeğine kadar onun yanında kalmıştı. Konuşmacı Mustafa Kemal Ulusu’ya ‘Mustafa Kemal’ ismini de ölmeden önce Atatürk bizzat koymuştu. Kısaca, Atatürk 10 Kasım 2016 gecesi, onu anmaya gelen izleyicilere o denli yakındı ki..

Belma Ötüş Baskett; ‘Onu görmenin gururu’

10 Kasım ‘Atatürk’ün Yanıbaşında’ anma gecesinin bir başka konuşmacısı Prof. Dr. Belma Ötüş Baskett idi. İADD bilim kurulu başkani olan Prof. Baskett Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in eğitim alanında yaptığı devrimleri anlatttı. Çok küçük yaşta gittiği Ankara’da, Çankaya’da Mustafa Kemal Atatürk’ü arabasının içinde gördüğünü ve bütün hayatı boyunca bu gururu yaşadığını söyleyen Baskett, özellikle harf devriminin önemi ve kadınların eğitim ve yaşama katılımlarındaki gelişmelere dikkat çekti. İADD tarafından hazırlanan ödüllerin Konuşmacılar Belma Ötüş Baskett ve Mustafa Kemal Ulusu’ya verildiği 10 Kasım ‘Atatürk’ün Yanıbaşında’ anma gecesinde, Ulusu’nun ayni adı taşıyan ve Atatürk anılarının yer aldığı kitabı izleyicilere tanıtıldı.

10 Kasımların ‘bir iyi-bir kötü’ yanı

10 Kasım 2016, Londra’da İADD anma gecesinde büyük bir ilgi ile izlendi. Bu gecenin konuşmacıları Ulu Önder Atatürk’ü çok yakınından ve özellikle bir insan olarak temas noktaları ile tanıttılar.
Bu anlatım Atatürk’ü kurduğu Cumhuriyet,çağdaş yaşam,bağımsız ve egemen bir ülke nedeniyle kısmen de olsa hala yaşayan bir toplumda, gurur ve kendine güven duygusunu yükseltiyor. Bu 10 Kasımların iyi yönü.
10 Kasımların kötü yönü ise; (O’nun çok yakından tanıtıldığı) toplantılarda,’kusursuzluğun’ ve ‘çıtanın ne denli yüksekte olduğunun’ bir kez daha aşikar hale gelmesi. Soru çok net;

ONUN GİBİ BİRİSİ GELİR Mİ BİR DAHA ?
Bu sorunun cevabı 78 yıldan beri verilemiyor..

Mahir Tan LondraPosta-Londra